Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megfelelő az európai tévéműsorok aránya a kontinensen

Vágólapra másolva!
Az európai televíziós műsorszórásban az európai művek műsoridejének aránya több mint 60 százalékos - állapították meg Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az európai televíziós műsorszórók a műsoridejük több mint hatvan százalékát európai műveknek és több mint harminc százalékát független európai producerek munkáinak szentelik, állítja az Európai Bizottság az európai alkotások népszerűsítéséről szóló, tegnap közzétett, hetedik értékelő jelentésében. Az új tagállamok műsorszórói ugyanannyi európai tartalmat sugároznak, mint az EU-15-beliek, ami az európai műsortartalom közkedveltségét, bizonyos országokban pedig a határok nélküli televíziózásról szóló uniós irányelvnek megfelelően hozott népszerűsítő intézkedések hatékonyságát bizonyítja.

"Különösen örvendek annak a ténynek, hogy az új tagállamok műsorszórói ugyanannyi sugárzási időt biztosítanak az európai alkotásoknak, mint az EU-15, sőt némileg többet a független producerek által készített műveknek", fejtette ki Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős biztos. "Ez az európai audiovizuális tartalom jó minőségének, valamint a gazdag európai kulturális sokszínűségéből merítő audiovizuális ipar életképességének bizonyítéka. Szilárd meggyőződésem, hogy az olyan új médiaszolgáltatások, mint a mobil-tv és az igény szerinti videoszolgáltatások, tovább ösztönzik és javítják a gazdag európai tartalomkínálat piacát."

A határok nélküli televíziózásról szóló irányelv 4. és 5. cikke az európai alkotások sugárzásának előmozdítását veszik célba, beleértve a műsorszóróktól független producerek által készített műveket. A bizottsági jelentés kimutatja, hogy az európai alkotások közvetítése középtávon 60 százalék fölötti szinten állandósult.

A határok nélküli televíziózásról szóló, 1989-ben elfogadott és 1997-ben módosított irányelv 4. cikke felkéri a tagállamokat, hogy lehetőség szerint és a megfelelő módon biztosítsák, hogy a joghatóságuk alá tartozó műsorszórók a sugárzási idejük nagy részét európai alkotásoknak tartsák fenn. Az 5. cikk arra szólítja fel a tagállamokat, hogy lehetőség szerint és a megfelelő módon biztosítsák, hogy a műsorszórók a sugárzási idejük vagy a programozási költségvetésüknek legalább 10%-át a műsorszóróktól független producerek által gyártott, elsősorban az új keletű európai alkotásoknak tartsák fenn. Ez nem foglalja magában a híreknek, a sporteseményeknek, a játékoknak, a reklámoknak és a televíziós vásárlási műsoroknak szentelt időt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről