Fred Schepisi az HBO-n komoly témához nyúlt, ő rendezte az Empire Falls - A múlt fogságában című minisorozatot. A rendező-producert (Fészkes fenevadak, IQ - a szerelem relatív, Túl nagy család), aki forgatókönyveket is írt (A gonosz melegágya, Sikoly a sötétben) most tavalyi munkájáról faggatta az [origo] - annak apropóján, hogy augusztusban a hazai nézők is láthatják az Ed Harrisszel, Joanne Woodwarddal, Helen Hunttal vagy épp Paul Newmannel készült produkciót.

- Hogyan talált rá Richard Russo The end of Empire Falls című regényére?
- Tulajdonképpen Sam, az ex-ügynököm hívta fel rá a figyelmem. Bár már nem dolgozunk együtt, mégis remek barátok vagyunk. Mivel ő Paul Newmant képviselte, aki megszerezte a könyv jogait. Sam javasolta, hogy olvassam el a könyvet mihamarabb, és aztán beszéljük meg a továbbiakat. Én azonban akkorra már elolvastam a könyvet, és be kell vallanom, nagyon tetszett. Ezek után Sam összehozott engem Paullal, valamint egy producerrel, akit korábban szintén ő menedzselt. Nagyon családias volt a hangulat. Végül sikerült meggyőznöm Pault, hogy vannak jó ötleteim a könyv megfilmesítéséhez.

- Mi ragadta meg leginkább a könyvben?
- Ez egy összetett dolog. Tetszett az ötlet, hogy egy átlagos ember a különcök ellen harcol, miközben anyja meg akarja győzni arról, hogy valahol máshol nagyobb dolgokat vihetne véghez. Ám ő mégis úgy érzi, hogy az élete úgy jó, ahogy van, még ha gazdag és befolyásos emberekkel kell is szembeszállnia nap mint nap.

- Mennyire maradt hű az eredeti műhöz?
- Szinte teljes mértékig, csupán néhány változtatást eszközöltem. Például javasoltam Rick Russónak, hogy hagyjuk ki a regény első és második fejezetét. Így a film egy elbeszélő rész helyett rögtön cselszövéssel kezdődik, ami más megvilágításba helyezi a történetet. A forgatás során végig arra törekedtünk Rickkel, hogy az eredetileg elbeszélés formájában megfogalmazott gondolatokat maguk a szereplők közvetítsék a nézők felé. Ezáltal hűen tudtuk követni az eredeti cselekményt.

- Szükség volt bármiféle kompromisszumot kötni a könyvből készülő filmadaptáció forgatása során?
- Nem, és ez nagy szerencse. Azért volt remek választás az HBO, mert tudtuk, hogy egy olyan céggel fogunk dolgozni, amellyel nem kell kompromisszumot kötni, ha tévéfilmről van szó. Az HBO nem egy hétköznapi tévécsatorna.

- Hogyan tudták Empire Falls különleges hangulatát megragadni?
- Tudja, a színészek mindig jó forgatókönyvet és érdekes történeteket keresnek, ezért mi is ezzel kezdtük. Aztán Paul Newman és később Joanne Woodward is szerepet vállalt a filmben - bár Joanne az elején kissé bizalmatlan volt.

HBO

Helen Hunt (Janine Roby) és Ed Harris (Miles Roby)

- Voltak önnek hasonló személyes élményei, illetve élt ön valaha hasonló körülmények között?
- Én Alban városából származom, amely nagyobb, mint azt sokan hiszik, hiszen négymillió lakosa van. Ám amikor még kicsi voltam, vidékre költöztünk. Egy Empire Fallsnál is kisebb városkában laktunk, ahol a nagynénémnek volt egy kis szállodája. Ezért, bár sosem vágytam rá, a kisvárosi élet nem ismeretlen a számomra. Amikor a forgatás színhelyét kerestük, természetesen olyan helyet szerettünk volna találni, amely valamelyik nagyváros közelében volt, hogy könnyű legyen a stáb kiszolgálása. New Yorktól egészen Kanadáig végigjártunk mindent, mire kiderült, hogy maga Empire Falls a legmegfelelőbb a forgatáshoz. Persze ez nem mindig alakul így. Ezért azonban adódott némi többletköltség a szállás és a szolgáltatások hiánya miatt. Ám mivel díszletre kevesebbet kellett költenünk - hiszen minden adott volt - ellensúlyozni tudtuk az egyéb kiadásokat.