Kiosztották az Emmy-díjakat: tarolt a 24

2006.08.28. 9:06

Augusztus 27-én, immár ötvennyolcadik alkalommal osztották ki a legjobb tévéműsorokat, tévés alakításokat díjazó Primetime Emmy Awardst: a legjobb drámai sorozat idén a 24 lett, a vígjátékok versenyéből pedig a The Office került ki győztesen. 

Régóta várták, ebben az évben végre beteljesült: a 24 nyerte el a legjobb drámai sorozat díját - ezzel együtt a főszereplő, Kiefer Sutherland is elismerésben részesült. A Jack Bauer nehéz napját bemutató sorozatot - és Sutherlandet is - öt éve folyamatosan jelölik a díjra, de csak most kapta meg. A hosszú várakozás után, a 24, az említett két kategória mellett még háromban aratott sikert - igaz, ebből kettő Creative Arts Emmy, a vasárnapi díjátadón Jon Cassar kapott még egy díjat a reggel héttől nyolcig tartó epizód megrendezéséért.

A vígjátékok között nem volt igazán nagy meglepetés: a díjat, a várakozásoknak megfelelően, a hivatali élet visszásságait bemutató The Office (A hivatal) nyerte. A sorozat alkotóját, Ricky Gervaist sokan napjaink legnagyobb humoristájának tartják - nemcsak a nézőkről van szó, így gondolja ezt a szakma is, többek között, a szintén eléggé vicces John Cleese is. Sokan számítottak arra is, hogy a legjobb vígjátéki színésznek járó díjat, a filmbéli hivatal főnökét játszó, Steve Carell viszi haza. Őt azonban kiütötte a nyeregből Tony Shalhoub, aki a Monk, a flúgos nyomozó főszereplője. 

Meglepetés győzelem született a nők között is, a legjobb drámai színésznő díját ugyanis Mariska Hargitay nyerte, a Law & Order-ben nyújtott alakításáért. A legviccesebb színésznő a Seinfeld sztárja, Julia Louis-Dreyfus lett, aki új sorozatáért, a The New Adventures Of Old Christine-ért kapta a díjat. Minisorozatok kategóriájában Helen Mirren vitte el a pálmát, az Elizabeth I címszerepéért. Egyébként ez a film nyerte el a legjobb minisorozat címét, sőt, ez az alkotás lett az idei Emmy legeredményesebbje, hiszen - a Creative Arts Emmyket is beleszámolva - összesen kilenc díjat zsebelhetett be.

Jól áll a díjakkal a televíziózás nagy öregje, Alan Alda is, akit annak idején a MASH-ben ismerhetett meg a világ. Aldát Az elnök emberei-ben nyújtott alakításáért jelölték a legjobb drámai mellékszereplő díjára - el is nyerte, ezzel pályafutása hatodik Emmyjét vihette haza. Második Emmyjüket kapták meg, mindkét fő kategória (dráma és vígjáték) női mellékszereplői, a Huff-ban feltűnő, Blythe Danner és a Will & Grace epizodistája, Megan Mullally. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK