Ősztől 18 új tévécsatorna indulhat

Vágólapra másolva!
Tizennyolc új, magyar nyelvű tévécsatorna várja, hogy ősztől felvegyék őket a kábeltévés kínálatba: a kérdés csak az, hogy mely csatornák helyére mehetnek, hisz az analóg műsorszolgáltatás kötött számú sávot enged. 
Vágólapra másolva!

Sok tematikus, illetve filmközpontú csatorna érkezhet hozzánk ősztől: mint arról korábban már beszámoltunk, az Egyesült Államok egyik legnagyobb médiavállalkozása, az NBC Universal több csatornát is indítana nálunk. Ezek közül elsőként a Sci Fi Channel, a horrorokra szakosodott 13th Street és a főként sorozatokat vetítő Universal Channel indulhat el hazánkban.

A nagy tévés cégek közül új, vígjátékokkal zsúfolt csatornát szeretne indítani az HBO (HBO Comedy néven), és a többek között a Music Televisiont futtató Viacom is legyártaná a legendás zenei csatorna magyar változatát. A Viacomtól emellett megkapnánk a Comedy Central nevű csatornát is, amely a South Park-ot és hasonló vicces sorozatokat sugároz - a magyar változatban hazai humoristák is erősítenék a felhozatalt.

A szórakoztatást tartja szem előtt a Hallmark-közeli két csatorna, a 24 órában filmeket sugárzó Movies24 és a gyerekeket célzó KidsCo. Az ifjúsághoz szólna (csak épp az oktatást előtérbe helyezve) a magyar alapítású Iskola TV, ennek sorsa azonban bizonytalan, mióta az egyik ötletgazda, a filmrendező Erdőss Pál elhunyt.

A tévés oktatáshoz hozzájárul a Magyar Tudományos Akadémia is, amely a Mindentudás egyetemé-t kinőve, immár saját tévéadót szeretne indítani. Hat új csatornát jegyzett be a Film+-t és a Sportklubot is működtető IKO Romania Srt., így elképzelhető, hogy ősszel már a Doku+, Film+2, Krimi+, Sorozat+, Sportklub+ és Poén csatornákat is megtaláljuk a műsorkínálatban.

A gond csak az, hogy még a digitális átállás előtt vagyunk, így az adott sávokat már kitöltötték a kábelszolgáltatók: új csatornák tehát csak úgy kerülhetnek a kínálatba, ha valamely másik adó helyére tolják be őket. Elsőként valószínűleg a külföldi nyelvű csatornák hullanak el, de nem szívesen bocsátkoznánk jóslásokba: gondoljunk csak a Mezzo és az AXN cseréjére, ami nagy felháborodást okozott az komolyzenét pártolók körében, így a Mezzo hamar visszatért a UPC elvileg utolsó, tartalék sávjára.