Megalázták Dér Henit

Vágólapra másolva!
Vajon mennyi pénzért hajlandó lejáratni magát egy B-kategóriás celeb? A Hal a tortán - akárcsak a Vacsoracsata - nem pusztán a gasztronómiáról szól.
Vágólapra másolva!

Sem a Vacsoracsata, sem a Hal a tortán nem arra épít, hogy részletesen bemutassa, miképp készül egy spenótos bárányragu vagy egy tőkehalfilé sáfrányos karottával, sokkal inkább a hol találomra, hol gondosan összeválogatott szereplők közti kapcsolatokra fókuszál. Érdekesebb, ha dzsuvás a fakanál, ha lejárt szavatosságú konzervvel szerencsétlenkedik a sorozatszínész, mintha minden pipec és tiszta lenne.

Miközben a sztár izzadva a receptkönyvet lapozgatja, a stábnak is megvan a receptje: minden műsorba kell (vagy kellene) szemrevaló, fiatal nő, egy idősebb, kritikusabb asszonyság, egy befutott, középkorú férfi, egy huszonéves pasas, egyfajta nők kedvence. Ha egy komponens kimarad, nem baj, de az alapkategóriák jórészt felismerhetőek.

Tömegek számára élvezhető a műsor, ha nagyon együtt van a csapat, és pörög minden - de akkor is szeretik nézni, ha folyamatos feszültség van a levegőben, ami nyilván a szereplőválogatásnak köszönhető. Hiszen nem gondolja senki, hogy Kovi pornóproducer amúgy, hétköznapi körülmények közt, teljesen spontán hosszan elcsevegne a bálnahalászatról, Obama esélyeiről vagy a sportfinanszírozás alapvető kérdéseiről Varga Feri ezüstérmes Megasztár-előadóval, vagy éppen Esztergályos Cecíliával.

Ha nincs konfliktus, generál ilyet a stáb, ez teljesen megszokott és elfogadott húzás minden tévés reality esetében: ki szeretne nézni hosszan lassan répát majszoló, némán ülő, elgondolkodó tekintetű hírességeket? Ilyenkor jön még a kérdés: ki, mennyi pénzért hajlandó megalázni magát a kamera előtt?

A Hal a tortán-ban ezúttal a szintén a Megasztár-ban feltűnt, majd hosszabb időre elfeledett Dér Heninek sikerült kínos helyzetbe keverednie. Az hagyján, hogy saját határait nem ismervén poharazott (négy számára jóformán ismeretlen emberrel kellett vacsoráznia ötször), de utána, a stáb elvárásait ismerve, azoknak megfelelvén buján behevert a keménykedő rosszfiú hírében álló Damu Roland ágyába. Ott kacérkodott valamit a Jóban Rosszban-ból hosszú vonakodás után kihajított, majd hamar visszavett színésszel, aki erőszakosan magára húzta a még mindig igen pityókás énekesnőt. Hogy megalázása teljes legyen, még kivonszolta a kádhoz, ahol hideg zuhannyal locsolta hosszan, a popelőadó akarata ellenére. A kínos jelenetek alatt hárman ültek a kertben, s nem tudták, mikor mehetnek már haza végre, van-e elég forgatási anyag. Videó itt.

Amilyen tempóban emészti a Vacsoracsata és a Hal a tortán a hazai celebeket (heti tíz fogy, mint egy hetedik Mega-kieső lemezéből), hamar elhasználják őket, hiszen nincs olyan sok ismert, félmillióért bármire kapható hazai médiaszemélyiség. Talán idővel újrahasznosítják őket, ahogy a TV2 már készített is Best Of-ot. Ha pedig rossz a nézettség, akkor a fiatalabb női szereplőknek bizonyára félmeztelenül kell majd főzniük, hogy a tévézők tömegei ne vándoroljanak el a Duna tévé lengyel művészfilmjére vagy a TV Paprika - tényleg főzésről szóló - műsoraira.