Logikai bukfencek, bakik a krimikben

Vágólapra másolva!
Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik - szokták mondani, és ez természetesen a tévé világára is igaz. Sorozatokban nemegyszer tűnik fel oda nem illő dolog a háttérben, de az is viszonylag sűrűn előfordul, hogy logikai bukfenc, tárgyi tévedés zavarja meg a történetet. Cikkünkben a krimisorozatokat vesszük górcső alá, csak az olyan bakikból szemezgetve, amelyeket az ilyen típusú műsorokban láthattunk.
Vágólapra másolva!

Oda nem illő dolgok

Gyilkos elmék: Az Üres bolygó című epizódban Seattle városában robban fel egy busz. Az égő jármű közelében egy óriási pálmafa is látható, ami pedig nem nő sem Seattle-ben, sem a környékén.

Helyszínelők: A kilencedik szezon egyik részében a metró környékén zajlik egy nyomozás, amikor elhúz egy MetroLink kocsi - a cég járművei viszont csak Los Angelesben és körzetében járnak, a sorozatnak helyszínt adó Las Vegasban nem.

New York-i helyszínelők: A negyedik évad egyik darabjában Mac Taylor visszaemlékszik egy esetre, amely tizennégy éves korában, vagyis a hetvenes években történt. A jelenetben mégis olyan húszdolláros bankjegyeket ad át valakinek, amilyeneket csak 2004-ben hoztak forgalomba.

A médium: Egy 1985-ben játszódó jelenet hátterében feltűnik egy számítógépház, amelybe CD-meghajtó van építve. Ekkortájt még nem nagyon gyártottak ilyet, a CD mint adathordozó 1982-ben került kereskedelmi forgalomba, a CD-ROM-ot pedig csak 1985 júniusában mutatta be a Sony és a Philips.

NBC

--------------------------------------------------------------

Folytonossági hibák

Dexter: Amikor Dexter megnézi apja holttestét a hullaházban, és lehajol hozzá, az óra 4.11-et mutat - amikor felemelkedik normál testhelyzetbe, már 4.17 van.

Esküdt ellenségek: Az Acid című epizódban Anita Van Buren és az áldozat anyja a konyhában beszélgetnek, miközben az egyik szekrény ajtaja az egyik képen nyitva, a másikon csukva van, és a kettő folyamatosan változik.

Gyilkos elmék: Az Igazságosztó című részben Gideon készül bemenni egy házba, hogy egy túszejtővel tárgyaljon. Épp egy másik ügynökkel beszél, amikor felveszi a golyóálló mellényt, majd még egyszer magára húzza azt, amikor elindul az épület felé.

Gyilkos számok: A Személyiségzavar című részben letartóztatnak valakit, mégpedig úgy, hogy a földön fekve hátrabilincselik a kezét - a következő képen a férfi mégis úgy kel fel, hogy kezét a földre támasztva kinyomja magát.

Helyszínelők: A You Kill Me című epizódban Archie több zacskó kokaint pakol ki egy bőröndből, de érdekes módon a második tasakot ugyanonnan veszi ki, ahonnét az elsőt kiemelte - a videón körülbelül 1:05-nél:


Miami helyszínelők:
A Shock című részben egy nő fürdés közben hal meg, miután egy lámpa beleesik a kádba. Amikor a helyszínelők megérkeznek, egyikük megjegyzi, hogy a dugó kijött ugyan a falból, de már későn. Ehhez képest a lámpa még mindig világít.

New York-i helyszínelők: A Greater Good című epizódban a New York-i helyszínelők egy kislány ügyében nyomoznak, akit 2007-ben gázolt el valaki. Amikor Stella egy fotót mutat Macnek a halott lányról, a képen 2009/3/25 szerepel dátumként.

A médium: A Time Out of Mind című epizód Maggie-je azt mondja, hogy 1959-ben született, később viszont azt az információt kapjuk, hogy édesanyja 1958 novemberében került diliházba, amikor a kislány nyolc hónapos volt.

--------------------------------------------------------------

Tárgyi tévedések

Esküdt ellenségek: A tizenhetedik szezon egyik részében egy kambodzsai férfi azonosító iratait nézegetik, ahol jól látszik, hogy a rassz rovatba kaukázusi van beírva ázsiai helyett, a nemnél pedig a female-re, vagyis nőre utaló F betű szerepel.

Gyilkos elmék: A sorozat napjainkban játszódik, vagy legalábbis a kétezres években, erre utalnak a szereplők által használt autók és telefonok, valamint a 2001. szeptember 11-i események emlegetése is. Az egyik részben mégis villamosszékbe ültetnek valakit, holott ezt a kivégzési formát már 1999 óta nem alkalmazzák Floridában, ahol az ominózus epizód játszódik.

Gyilkos számok: Még a matematikával, fizikával sűrűn foglalkozó Gyilkos számok-ban is akad olyan jelenet, ami fizikailag lehetetlen lenne. A második évad egyik darabjában van egy autós üldözés, ahol a gyanúsított egy mentőautóval menekül: a kocsi végül egy álló taxinak ütközik, majd átfordul rajta. Ekkora sebességnél a sokkal kisebb, ráadásul mozdulatlan taxinak kellett volna a levegőbe röpülnie.

Miami helyszínelők: A Bunk című epizód szerint a salétromsav légnemű, pedig a valóságban folyékony - csupán az alapjául szolgáló nitrogén-dioxid a gáz, más kérdés, hogy az sem okoz azonnali halált.

New York-i helyszínelők: A Recycling című részben egy asszony kötőtűvel a kezében arról beszél, hogy a kutyájának szokott kötni, például azt a plédet is ő készítette, amin az állat éppen ül. Csakhogy a szóban forgó takaró nem kötött, hanem horgolt.

--------------------------------------------------------------

Árulkodó jelek

Helyszínelők: A Pledging Mr. Johnson című epizód címszereplője a boncasztalon fekszik kiterítve, de nem bír magával: amikor a kórboncnok széthúzza a szemét, hogy megvizsgálja, a "hulla" megpróbál pislogni - körülbelül 2:20-nál:


Miami helyszínelők:
Sokszor látunk olyan átvezető képsort, amikor a nyomozók valamelyike a helyszínre igyekszik autójával, a miami utakon száguldva. Ilyenkor szinte sosincs mögöttük forgalom, ami szinte lehetetlen egy akkora városban, mint Miami.

--------------------------------------------------------------

Egy magyar krimi: Tűzvonalban

Időnk nem volt ellenőrizni ezeket egyesével, de a magyar krimiben is találni pár hibát, ezeket néhányan a Wikipédián gyűjötték össze. Van olyan, ami százból csak egy nézőnek tűnik fel (Alter törzszászlósként jelentkezik Bordásnál, miközben az egyenruhája váll-lapján három csillag van, amely főtörzszászlósi rendfokozatot jelez), de olyan is, ami Stohlnak sem (Bordás egyszer megérkezik a rendőrőrshöz autóval, leparkol nem messze a bejárattól, de amikor két perc múlva kilép az ajtón, és elindul gyalog az utcán, az autója már nincs a helyén). Egy figyelmes sasszem észrevette, hogy egy metrónál felvett jelenetben 44 perc telik el az órán, mire egy statiszta megtesz öt métert, de olyan is van, hogy Demsa bűnöző kocsiján látható a Police felirat. A figyelmes nézők felfedezhették azt is, hogy Kálmán bá egy jelenetben hamutartóba dobja a cigarettáját, beszélgetés közben nem gyújt rá, mégis, mikor a beszélgetésnek vége, akkor szív egyet a cigijéből. Mindez azonban megbocsátható, mert mint láthattuk, a legjobb sorozatokban is akadnak hibák.