Az ORTT jogsértőnek találta Hajdú Péter műsorát

2009.01.22. 15:56

Az ORTT szerint a Story TV A nagy lehetőség című valóságshow-jában megsértette az emberi jogokat, mivel a műsor szereplői a nézettségért és a reklámbevételek növeléséért folytatott verseny eszközévé váltak. Hajdú Péter producer szerint ők segítettek lecsúszott embereknek, egy kisbaba életét megmentették, és kilenc szereplőnek valamennyire rendbe tették az életét.

Az ORTT szerint a műsor az emberi jogok sérelme mellett a versenyzők egészségi állapotára vonatkozó különleges adatok nyilvánosságra hozatala miatt adatvédelmi szempontból is aggályos, ezért a testület az adatvédelmi biztoshoz fordult. A határozat indoklása szerint a műsorszám felvezetése során a műsorkészítők felszínesen kezelték a hajléktalankérdést, így a fedélnélküliséget egyszerűen az alkohol, a drog, a párkapcsolatok felbomlásának, a börtön vagy a lakásmaffia következményeiként jelenítették meg.

Az ORTT szerint a hajléktalankérdés megoldását nem a televízió műsorainak kell felvállalnia, ám e produkció esetében is felmerül a kérdés, hogy a kiszolgáltatott emberek magánszféráját, testi és lelki problémáját milyen szinten lehet áruba bocsátani. Különösen aggályosnak tartják, hogy az egyik versenyző hepatitis C-tesztje pozitív lett, így a nagy nyilvánosság előtt vált számára világossá, hogy gyógyíthatatlan beteg.

Az ORTT úgy látja, a műsorszolgáltatót nem a figyelemfelkeltés és a valós problémamegoldás szándéka vezette, hanem egy olyan műsorszám kidolgozása, amely műfaj a médiapiacon még ismeretlen és ily módon a nézők érdeklődésére tarthat számot, aminek haszna a műsorszolgáltatónál és nem a játékosoknál realizálódik. A testület az állampolgári jogok országgyűlési biztosának megkeresése nyomán indított eljárásban A nagy lehetőség című műsor 2008. szeptember 10-én, 17-én és október 1-jén sugárzott adásait minősítette jogsértőnek.

Nem értik

A műsor producere, Hajdú Péter az [origo]-nak elmondta, hogy logikusan egy realityvel nem volt céljuk megszüntetni ezt a társadalmi problémát, sokkal inkább azon ügyködtek, hogy a kiválasztott 12 szereplőt szocializálják, visszavezessék a társadalomba. "Ez egy doku-soap reality volt, egy társammal találtuk ki, és döbbenetesnek tartom, hogy a jót nem veszi észre az ORTT. Ezek az emberek évek óta nem jártak orvosnál, nálunk megvizsgálták, meggyógyították őket, fogorvos is rendbe tette őket, fodrásznál is jártak. Az állítólag hepatitis C-vel fertőzött szereplő maga vállalta, hogy elmondja kamerák előtt a baját - de később kiderült, hogy nincs is ilyen betegsége. Csak azt az adást nem vizsgálta az ORTT. Egy nőgyógyászhoz korábban alig járt szifiliszes kismama is volt a műsorban, orvoshoz járattuk. A magzatnak csekély túlélési esélyei lettek volna, ha az utcán születik, a produkció által felkért orvos viszont segített, és most egészséges anya és gyermeke" - mondta Hajdú.

A műsor producere szerint angolra járatták a szereplőket, jogosítványhoz segítették őket a könnyebb elhelyezkedés végett, pszichiáternél is megfordultak (volt, aki masszív alkoholistaként gyógyszerre ivott). Három embert ki kellett zárni, de a győztes kocsit, lakást kapott, és szakácsként munkát egy étteremben. Hajdú külön megjegyezte, hogy a másik nyolc embernek lakást biztosított a Story TV, egy évig lakhatnak egy ingatlanban, és állást is talált számukra a csatorna.

KAPCSOLÓDÓ CIKK