Történelmi sorozat indul az m2-n

Vágólapra másolva!
Augusztus 17-től láthatjuk a Magyar Televízióban a Petőfi című sorozatot, amely - nem nehéz kitalálni - Petőfi Sándor életét eleveníti fel.
Vágólapra másolva!

Hétfőn 14 órától láthatjuk a Petőfi első részét: az 1977-es sorozat hat epizódból áll, rendezője az a Horváth Ádám volt, aki aztán a Szomszédok-kal vált szélesebb körben ismertté. A széria a születésétől kezdve mutatja be nagy költőnk életét.

A Petőfi egy-egy verséről elnevezett epizódok közül a Szülőföldemen az első, melyben egy szilveszter éjszakán megszületik a költő, Petrovics István és Hruz Mária viszonylagos jómódban nevelgetik. Később iskolásként is láthatjuk Petőfit, amint az évzárón saját versét olvassa fel, majd, miután megbuktatják történelemből, Pestre szökik színésznek.

A széria természetesen nemcsak a költő életét mutatja be, de rávilágít arra a történelmi-politikai helyzetre is, amelyben Petőfi népvezérré válhatott. Láthatjuk, hogy Ferdinánd császár és Metternich kancellár miként tárgyal Magyarországról, illetve tanúi lehetünk a magyar törekvéseknek, a pozsonyi országgyűlésnek, Széchenyi ténykedésének is.

A sorozatban az elsőre meglepő választásnak tűnő Józsa Imre játssza Petőfit, szüleit Molnár Piroska és Szersén Gyula jelenítik meg. Rajtuk kívül is számos neves színész tűnik fel, olyanok, mint Tordy Géza (Vörösmarty Mihály), Zenthe Ferenc (Pethes aljegyző) vagy a Ferdinánd császárt alakító Helyei László.