Csalással vádolják a kis zseniket

Vágólapra másolva!
Az FCC, vagyis az amerikai ORTT egy szülői bejelentés alapján vizsgálja az Our Little Genius című vetélkedőt, ahol a résztvevő gyerekek állítólag előre megkaptak néhány választ.
Vágólapra másolva!

A Survivor-t és az Okosabb vagy, mint egy ötödikes?-t is kiötlő Mark Burnett mindössze hat nappal az egyébként jól beharangozott premier előtt úgy döntött, hogy elhalasztja új vetélkedője, az Our Little Genius bemutatását, melyben 6 és 12 év közötti csodagyerekek mérték volna össze tudásukat. Ez még januárban történt, de a New York Times kérésére, az ORTT helyi megfelelője, az FCC csak a napokban tájékoztatta a nyilvánosságot az ügy részleteiről, és indított nyomozást.

A médiahatóság tavaly decemberben kapott egy levelet egy szülőtől, akinek a gyermeke részt vett a játékban: a panaszos leírta, hogy a gyereknek a felvétel előtt találkoznia kellett egy stábtaggal, aki átvette vele a lehetséges témaköröket, és néhány kérdésre - amikre a játékos nem tudott megfelelni - meg is adta a helyes választ. A levél konkrét példát is említ, az ifjú versenyző például innen tudta meg, hogy az angolok "hemisemidemiquaver"-nek nevezik a zenei hatvannegyedet.

A levélben foglaltakra csak jelzésszerűen tért ki Mark Burnett, amikor a műsor hirtelen elodázásával kapcsolatban kiadott egy közleményt: akkor azt nyilatkozta, szeretné újraforgatni a vetélkedőt, miután a játék tisztasága megkérdőjeleződött - arról egyelőre nincs hír, hogy az új verzió, mikor kerülne adásba.

Ilyesfajta botrányok már viszonylag régóta nem kísértik az amerikai televíziózást, a hőskor legismertebb csalásáról viszont film is készült, Kvíz Show címmel. 2007-ben a Legyen ön is milliomos! brit változatánál került napvilágra pár hasonló eset, hat évvel azelőtt pedig az ottani fődíjat megnyerő Charles Ingramről derült ki: csak onnan tudta a helyes válaszokat, hogy egy segítője a közönségből köhögéssel jelezte azokat.