Elkészült a Való Világ 4 etikai kódexe

Vágólapra másolva!
Szeptemberben már tárgyalt az RTL Klub és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a készülő valsóságshow-ról, a realityre vonatkozó etikai kódex első verziója pedig el is készült a napokban.
Vágólapra másolva!

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke szerint "nagy port vert fel annak idején" a valóságshow, számos törvénysértés adódott, így 2010 szeptemberének elején közölte, hogy szeretné elkerülni, hogy újabb botrányok legyenek abból, hogyan beszélnek, mit tesznek a szereplők főműsoridőben, amikor még sok gyerek is a képernyő előtt ül.

Az [origo] kérdésére a felek elmondták, hogy a szeptember 6-i héten megkezdődött az egyeztetés az NMHH és az RTL Klub közt. Az előzőleg bejelentett etikai kódex létrehozása során nem vontak be más műsorszolgáltatót, ez csak az RTL realityjére vonatkozik, csak a Való Világ negyedik szériáját érinti. A személyes megbeszélés után az RTL-nél dolgozták ki a szöveget, ennek tartalmát azonban nem közölték, a jogi osztályon is csak annyit mondtak, hogy az etikai kódex egyes részeiről még egyeztetnek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság munkatársaival.

Szalai korábban kérdésünkre elmondta, hogy hasznosnak tartaná, ha a hatóság előre megismerhetné a szereplők szerződéseit is. Úgy vélte, hogy - jóllehet, ezek elvileg titkosak - az RTL bele fog egyezni, átadja ezeket a hatóságnak, mert már a műsor startja előtt ki lehetne zárni pár törvénysértést. Az NMHH elnöke szerint ugyanakkor a szerződésben szereplő összegek nem érdekesek a hatóság számára (a villalakók fizetést kaptak a szereplés idejére, kompenzálandó a kiesett bevételeiket).