Élet a Família Kft. után

Vágólapra másolva!
A Família Kft. az első magyar szitkom volt, melynek szereplői a kilencvenes években számos háztartásban váltak szinte családtaggá. Némelyikük azóta is képernyőn van, mások viszont eltűntek a nézők szeme elől - kíváncsiak voltunk, velük mi történt. A Szép család két férfitagja, Ádám Tamás és Baranyi László elevenítette fel emlékeit, és beszélt jelenlegi munkáiról.
Vágólapra másolva!

A Família Kft.-ben feltűnt Csonka Andrásról szinte naponta hallani, Esztergályos Cecília, Xantus Barbara vagy épp Reviczky Gábor pályája is ismert a nézők előtt. A Spáh ikrek egyik felével korábban beszélgettünk, most a többiek sorsára voltunk kíváncsiak. A nagypapát alakító Baranyi László már 83 éves, de színházban még ma is játszik, jelenleg a Mikroszkóp Színpad Röhej az egész című kabaréműsorában szerepel - Família Kft.-beli kolléganőjével, Lorán Lenkével együtt.

"Nagyon kedves emlék, őszintén mondom, hogy életem legkellemesebb időszaka volt. Nagyon jó volt a társaság, tényleg egy nagy család voltunk, többet voltunk együtt, mint a közvetlen családtagjainkkal. Legjobban az utazások maradtak meg bennem, nyáron forgattunk a Földközi-tengernél, Törökországban, Rodoszon, Tunéziában, télen az osztrák és az olasz Alpokban. Magyarországon belül is meghívtak bennünket több helyre, borzasztóan szerettek minket: Szegeden például olyan búcsúbulink volt, hogy még tűzijátékot is kaptunk" - emlékszik vissza Baranyi a Família Kft. forgatására.

Ma már ugyan nincsenek olyan közeli viszonyban, de szellősen még tartja a kapcsolatot a többiekkel: "Az ikrekkel ma is szoktam találkozni, a forgatások mellett azért is, mert a szüleikkel nagyon jó a kapcsolatom. A főrendezőnktől, Szurdi Mikitől pedig fantasztikus ajándékot kaptam a nyolcvanadik születésnapomra: amikor a székesfehérvári színházban volt igazgató, meghívott, hogy játsszam el az Aidá-ban a fáraót; ott találkoztam Illéssel (Juhász Illés, Kövér Vili alakítója - a szerk.) és Ibócával (Dzsupin Ibolya, Hajnalka alakítója - a szerk.) is".

Baranyit az utcán még ma is felismerik, akárcsak a Szép Károlyt játszó Ádám Tamást - aki pedig néha szakállat is növeszt, de csak egy-egy szerep kedvéért. Míg Baranyi a Mikroszkóp Színpad állandó tagja, addig Ádám szabadúszóként játszik és rendez, sőt - miután kirakatrendező iskolát végzett - olykor a díszleteket és a jelmezeket is ő tervezi. Jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház Aranycsapat című darabjában alakítja Stopli bácsit; a többiek közül főleg Kárász Zénóval és Nagy Zoltánnal tartja szorosabban a kapcsolatot, Esztergályos Cecíliával néha telefonálnak egymásnak.

A Família Kft.-re ő is szép emlékként tekint vissza: "Az én életemben nagyon fontos nyolc év volt, más, mint amit előtte és utána csináltam, hisz a Família Kft.-n kívül csak színházzal foglalkoztam. Nagyon érdekes volt megismerkedni egy más műfajjal, ahol más technikákra van szükség, mások a kívánalmak. Ha valami hasonlóra kérnének fel, ma is örömmel megcsinálnám. Nem az akkori népszerűség hiányzik, mert annak ma is van hozadéka, főleg, hogy a sorozatot többször ismételték már."

Ádám Tamás

A színész még a nevét is megváltoztatta a sorozat miatt: Nagy Sándor Tamásként született, de a készítők azt kérték, válasszon valami "blikkfangosabb" művésznevet, főleg, hogy Nagy Zoltán (Kövér Lajos alakítója - a szerk.) akkor már benne volt a stábban. Az Ádámot fia keresztneve után választotta vezetéknévnek, azóta pedig a fiú, Nagy Ádám is ismertté vált, a Roy és Ádám nevű zenekar tagjaként.

Mi történt a többiekkel?

A Szép család idősebb fiát is Ádámnak hívták a történet szerint: őt Kárász Zénó alakította, aki később Ádám Tamás több színházi rendezésében és Spáh Dávid egyik rövidfilmjében is szerepelt. A kétezres évek elején a Kecskeméti Katona József Színház tagja volt, 2004-től pedig a korábban Vidám Színpadként működött Centrál Színháznál dolgozik. Sokféle szerepet játszik, Shakespeare-től Goldonin át Woody Allenig terjed azon írók listája, akiknek a darabjaiban jelenleg is láthatja őt a közönség.

Forrás: Új Színház

Nagy Zoltán (és Gáspár Sándor) A csúnya című darabban

A nagymamát alakító Bod Teréz sajnos már nincs az élők sorában, mint ahogy sorozatbeli exférje, Suka Sándor sem - előbbi 2000 végén, utóbbi még a forgatás során, 1993-ban hunyt el. A Szép Ágoston második feleségét, Debbie-t játszó Deborah Kim Javort viszont ritkán, de ma is láthatja a közönség, legutóbb Daniel Young Szobafogság című filmjében tűnt fel.

A Kövér család feje, Nagy Zoltán foglalkoztatott színész, az Új Színház tagjaként jelenleg is több darabban játszik, klasszikusakban (A fösvény, Édentől keletre) éppúgy, mint modernekben (Még egyszer hátulról, Keleti pu.). Olykor filmekben is láthatja a közönség, szerepelt például a Kész cirkusz-ban. A feleségét, Hajnalkát alakító Dzsupin Ibolya szabadúszó, az utóbbi időben a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott sokat - itt rendes tag sorozatbeli fia, Juhász Illés, jelenleg a Cseresznyéskert-ben és A vágy villamosá-ban szerepel.