Vágólapra másolva!
Az m1 intendánsa, vagyis a csatorna programokért felelős vezetője Rákay Philip lett, aki 1997-ben, még az akkor induló Z+-on vezetett műsort. Itt kezdte pályafutását a ValóVilág két műsorvezetője, Lilu és Balázs, de annak idején például Vadon János vagy az Álomépítők-ben látott Nagy Sándor is megfordult a zenecsatornánál.  
Vágólapra másolva!

Miután Magyarország első zenei adója, a Top Tv becsődölt, 1997. június 27-én - Ákos Ilyenek voltunk című klipjével - elindult a Z+. A ma már VIVA néven működő csatorna, többek között a Top Tv-től átigazolt Philippel (vagyis Rákay Kálmánnal) kezdett: az Izé Philippel című beszélgetős műsor vezetője a kétezres években aztán nagyot váltott, politikai rendezvények állandó arca, a Hír Tv munkatársa lett. Januártól a Magyar Televízió egyes csatornájának intendánsa, Medveczky Balázs vezérigazgató őt jelölte ki arra, hogy kialakítsa az új programstruktúrát.

A Z+-on a kezdetekkor több új arc is feltűnt mellette, akiket casting útján válogattak ki, tudatosan építve a fiatalos, music televisionös irányt. Így került a képbe többek között Lilu (született Kovalcsik Ildikó): "Soha nem készültem tévésnek, az általános iskolában sem én voltam a versmondó lány, nem voltam az a típus, aki színpadon mutogatja magát. Eredetileg egy barátomat kísértem el a válogatásra, de aztán a főszerkesztő addig mondogatta nekem is, hogy próbáljam meg, hogy végül ráálltam. Nem is nagyon emlékeztem már arra, hogy egyáltalán voltam ezen a castingon, amikor csörgött a telefon, hogy engem is kiválasztottak. Én még akkor is azt mondtam, hogy ez engem annyira nem érdekel, de két hét múlva visszahívtak, és egyszer csak ott voltam, már írtuk is alá a szerződést" - mesélte az [origo]-nak. Később a ValóVilág műsorvezetője lett, de láthatta a tévéző A rettegés foká-ban vagy a Reggeli-ben is.

Mostani műsorvezető-társa, Sebestyén Balázs szintén a Z+-nál kezdte, de abból az időből - a videomegosztóknak köszönhetően - jóformán csak túlzottan szemétkedő, műsoron kívüli riportjai maradtak fenn. RTL klubos munkásságát már nemigen kell bemutatni senkinek, afféle jolly joker lett a csatornánál, akit minden szuperprodukcióra fel lehet kérni, legyen szó az X-Faktor-ról, a ValóVilág-ról vagy akár a Celeb vagyok, ments ki innen!-ről.

Utóbbi produkciót Balázs Vadon Jánossal közösen vitte, és most együtt szerepelnek az egyik telefonszolgáltató reklámjában is. Vadont annak idején az HBO Mennyi? 30! című műsorából hívták át a Z+-ra: ő kapta a keményebb vagy alternatív műfajokkal foglalkozó programokat, például a Zúzdá-t vagy az Alter-Egó-t, de vezetett rendhagyó talkshow-t is, Fasírt címmel. "Az utóbbi egy igazi nonkonformista talk-show volt. Építettünk egy proli konyhát hengerelt fallal, Sokol-rádióval, lavórral, viaszosvászon terítővel fedett asztallal, falvédővel. Itt beszélgettem a vacsoravendégeimmel, és közben kajáltunk is: kolbászt, hurkát, főtt tarját, hagymát, savanyúságot, friss fehér kenyeret. Én általában ott is vacsoráztam - elég jóízűen, így a vendégek közül sokan csatlakoztak hozzám. Közben minden kényes téma előkerült, ezért a műsor kicsit előre vetítette a celebcinkelő vonalat" - mondta erről.

Vadon Jani természete önmaga szerint sem nevezhető simulékonynak, részben ezért is váltak meg tőle a Z+ vezetői: "Azt mondták, nem vagyok csapatjátékos, én pedig úgy éreztem, hogy nem valósulnak meg az elképzeléseim, és ennek hangot is adtam, mert azt gondoltam, nekem mindent szabad. Addig arcoskodtam, amíg végül kirúgtak, hozzáteszem, jogosan" - foglalta össze a lényeget.

Álomépítés és pályaváltás

A zenetévéről ismerhetjük továbbá Alexet, aki ma már Nagy Sándorként visz több műsort a Vital Tv-n, a Viasat3 pedig az Álomépítők vezetésével bízta meg. "Lassan tíz éve, hogy eljöttem a Z+-tól, de még mindig szép emlékeket őrzök ezzel kapcsolatban: gyakorlatilag három olyan évet töltöttem ott, amikor teljesen szabadon lehetett tévézni. Fellengzősen hangzik, de médiatörténeti események zajlottak akkor, több olyan esemény került képernyőre, amit ma már biztosan nem lehetne leadni" - mondta az [origo] megkeresésére a műsorvezető, aki egyébként tőlünk értesült Rákay Philip kinevezéséről.

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Lilu és Balázs a Z+-ról indult, most mindkettő a VV4 arca

A Z+ egykori csapatából azonban nem lehet mindenkit a képernyőn látni, Zsu vagy Timo például eltűnt a közönség látóköréből. A Nyul Zsuzsa néven született Zsu 2010 augusztusában hagyott fel a televíziózással, azóta a 2Republic BTL Agency ügyfélkapcsolati igazgatója. A Z+ után megjárta a Tv2-t, a Vital Tv-t és a Deko Tv-t, valamint a Klasszik Rádión is vezetett műsort.

Timo (Bánszki László) később, már a kétezres évek elején csatlakozott a zenetévé csapatához, ahol a Club Rotation házigazdája lett. Ezután kapott egy kisebb szerepet a Barátok közt-ben, feleségül vette kolléganőjét, Adát (de kapcsolatuk azóta véget ért), 2007-ben pedig saját filmes céget alapított. 2009 óta a Rise FM-en hallhatjuk Daylight Show című műsorát, legújabban pedig sajtóreferens lett az Amerikai Football Akadémiánál, amely ez évben kezdi népszerűsítését.