Doktor House nőben, korrupt pápa, önjelölt szuperhős - új sorozatok tavaszra

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban nemcsak a tévés évad kezdetén, de a januártól májusig tartó időszakban is indulnak sorozatok. Ezek a produkciók hagyományosan gyengébbek a szeptemberieknél, az idei felhozatal azonban nagyon is ígéretesnek tűnik: a Magyarországon forgatott The Borgias, a fantasyrajongók által nagyon várt Game of Thrones, a Spartacus előzménysorozata, a Gyilkos elmék spin-offja és Matthew Perry új szériája mind ebben az időszakban debütált/debütál a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

Body of Proof

Az eredetileg 2010 őszére tervezett, de aztán 2011 márciusára halasztott széria a krimik és az orvosi szériák világát ötvözi, miután egy idegsebészből lett halottkém vizsgálódik benne különféle rendőrségi ügyekben. A sajátos stílusa miatt a női doktor House-ként emlegetett főszereplőt a Született feleségek Katherine-je, Dana Delany alakítja, aki az új szerep miatt ott is hagyta a Lila Akác közt. Szerepel még a számos sorozatból (Star Trek: Voyager, Narancsvidék, Shark - Törvényszéki ragadozó) ismert Jeri Ryan is.


------------------------------------

The Borgias

A Tudorok sikerét meglovagolva készítette el a Showtime új történelmi sorozatát, a The Borgias-t. Az 1492-ben induló történet középpontjában a Borgia-ház, azon belül is a VI. Sándor pápaként ismert Rodrigo Borgia áll - akit az egyháztörténet a mai napig a pápaság legsötétebb alakjaként tart számon. A korrupt egyházfőt A szerencse forgandó-ért Oscar-díjjal jutalmazott Jeremy Irons játssza, a történetet viszont Magyarországon forgatták - egy bérgyilkos szerepét Árpa Attila kapta meg, aki itt mesélt az [origo]-nak a forgatásról.


------------------------------------

The Cape

A Metacritic szerint az NBC legígéretesebb új sorozata, melynek középpontjában egy tisztességes zsaru áll, akit belekevernek egy bűnügybe, majd látszólag megölnek. A David Lyons alakította karakterre egy cirkuszi társulat talál rá, amelynek segítségével az egykori rendőr felépül, sőt számos artistatrükköt is kitanul - így fia kedvenc szuperhőseként tér vissza, akinek azonban csak ügyessége van, természetfeletti képességei nincsenek. A történetben feltűnik a Terminator: Sarah Connor krónikái üdvöskéje, Summer Glau is.


------------------------------------

The Chicago Code

A Kemény zsaruk készítőjének, Shawn Ryannek az új sorozata, amely pár chicagói rendőr munkáját mutatja be, hasonló tempóban és hasonlóan erőszakosan - bár egy országos csatorna keretei közt -, mint a korábbi széria. Ryan a város politikai, társadalmi közegére is kitekint, így Chicago legalább olyan fontos szereplője a történetnek, mint a színészek. A helyiek első női rendőrfőnökét az L-ben és a Hazudj, ha tudsz!-ban (valamint számos mozifilmben) látott Jennifer Beals játssza, volt társát a Vértestvérek Tommyja, Jason Clarke alakítja.


------------------------------------

Criminal Minds: Suspect Behavior

A Gyilkos elmék februárban debütáló spin-offja, melynek középpontjában egy másik, szintén az FBI-nak dolgozó profilkészítő csapat áll. Az új karaktereket már az eredeti sorozat egy 2010 áprilisi epizódjában bemutatták a nézőknek: az új nyomozócsoport főnöke Sam Cooper, akire amolyan apafiguraként tekintenek a többiek, azt viszont senki nem tudja róla, hogy mivel foglalkozott az elmúlt években. A főszerepet Az utolsó skót király-ért Oscar-díjjal jutalmazott Forest Whitaker alakítja.


------------------------------------

Game of Thrones

A Gyűrűk Ura tévés utódja lehet a George R. R. Martin fantasy regénysorozatából készült Game of Thrones (Trónok harca), tekintve, hogy a két mű stílusa és látványvilága meglehetősen hasonló - csak épp utóbbiban kevesebb a mágia, és több a történelmi elem. A sorozatban ráadásul A Gyűrűk Urá-ban Boromirként látott Sean Bean játssza a főszerepet, de mellette feltűnik például a 300 Gorgó királynéja, Lena Headey, valamint Az állomásfőnök kisnövésű címszereplője, Peter Dinklage is.


------------------------------------

Mr. Sunshine

A Jóbarátok-nak két egykori sztárja is visszatér a midseasonben: Matt Leblanc az Episodes-ban alakítja Matt LeBlanc-t (ennek külön cikket szentelünk), Chandler egykori megformálóját, Matthew Perryt pedig a Mr. Sunshine-ban láthatjuk viszont. A színész itt egy mizantróp sportmenedzsert játszik, aki - középkorú lévén - éppen átértékeli életét. Főnökét Az elnök emberei szinte összes epizódjában látott Allison Janney, kolléganőjét és érdeklődése tárgyát pedig a Joey-ban feltűnt Andrea Anders alakítja.


------------------------------------

Spartacus: Gods of the Arena

Az itthon is látott Spartacus: Vér és homok előzménysorozata, amely Capua korábbi bajnokát, Gannicust állítja a középpontba. Az alkotók eredetileg azért készítették el a szériát, mert nem akarták a Spartacus-t főszereplője, a rákbeteg Andy Whitfield nélkül folytatni - ennek ellenére a színész a háttérsztoriban is feltűnik, mint ahogy Lucy Lawless vagy John Hannah is megismétli korábbi szerepét. A sorozat január 21-én indult az Egyesült Államokban, de a magyar HBO-ra is viszonylag hamar, március 22-én érkezik.


------------------------------------

A fentieken kívül többek között más nagyszabású történelmi sorozat (Camelot) és több angol sorozat amerikai verziója (Being Human, Shameless, Skins) érkezett/érkezik; a Grace klinika ötletgazdája, Shonda Rhimes új orvosi sorozatot indított (Off The Map), David E. Kelley az Ally McBeal és az Ügyvédek után Kathy Batesszel készít jogi szériát (Harry's Law), Christian Slater pedig egy csapat hacker élére áll (Breaking In).