"Ez nem egy tipikus maffiasztori" - Steve Buscemi a Gengszterkorzóról

Boardwalk Empire - Gengszterkorzó Steve Buscemi
Vágólapra másolva!
Az HBO hétfőnként adja a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó második évadját, amelybe az eddiginél több humor került, és a szereplők magánélete is jobban kirajzolódik. A főszerepet alakító Steve Buscemi szerint jót tett a sorozatnak, hogy kicsit más irányba megy, és örül annak, hogy több mindent megmutathat karakteréből. Szerinte a Gengszterkorzó korántsem maffiasztori, és nehezen tudja felfogni, hogy annak idején alkoholtilalom volt az Egyesült Államokban. A színészt egy nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Hogy tekint a figurájára, Nucky Thompsonra? Inkább politikusnak vagy inkább gengszternek tartja?

- Mindenekelőtt egy olyan embernek látom őt, aki, akármilyen helyzetbe kerül is, túléli, sőt megpróbál mindenből a lehető legjobban kijönni. Én nem mondanám őt gengszternek: egyszerűen élvezi a pozícióját, és mindent megtesz azért, hogy még nagyobb hatalomra tegyen szert. A politikusok ma is korruptak, szerintem mindig is azok voltak, és ez alól Nucky sem kivétel. Ugyanakkor a köz érdekeit is szolgálja, sokszor csak azért hágja át a szabályokat, hogy az általa képviselt embereknek jobb legyen. Nehéz őt megítélni, de ez nem is az én dolgom - nekem csupán el kell játszanom, de azt a legjobb tudásom szerint.

Meglepődött, amikor megkapta a szerepet? Nem az a kimondott keményfiú, akit a néző elképzelne Nucky szerepére.

- Al Caponéval vagy Lucky Lucianóval ellentétben Nucky Thompsont nem egy az egyben Nucky Johnsonról mintázták - a nevét is megváltoztatták -, így a karakterrel is lehet kicsit játszani, sokkal nagyobb a színészi szabadságom, mint azoknak, akik a valódi személyekre jobban emlékeztető figurákat alakítják. Külsőre nem is hasonlítok Johnsonra, de ez nem is volt szempont, mivel az emberek nagy része úgysem tudja, hogyan nézett ki - Al Capone arcát viszont ismerik, így az ő szerepére hasonló karakterű színészt kellett találni. Ezzel együtt nem vettem túl komolyan, amikor Terry (Terence Winter, a sorozat alkotója - a szerk.) először felhívott a szereppel kapcsolatban - azt hittem, csak egy vagyok a jelöltjei közül, de kiderült, hogy kimondottan nekem szánta a szerepet. Ez persze jólesett, és amikor elolvastam a forgatókönyvet, még jobban örültem, mert nagyon jól van megírva a karakter.

HBO

Rengeteg film és sorozat készült már gengszterekről, a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó miben tud újat nyújtani?

- Nem gondolom, hogy a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó egy tipikus maffiasztori lenne: inkább egy karaktervezérelt drámának mondanám, melynek karakterei között történetesen gengszterek is vannak. Szerintem inkább a kor bemutatásán van itt a hangsúly, egy olyan korén, amelyben a szervezett bűnözés alakjai nagy befolyással bírtak, sőt egyfajta kultusz is kialakult a személyük körül.

Mi fogta meg a legjobban a szesztilalom korában?

- Az egész alkoholtilalmat nehezen tudom feldolgozni, pontosabban azt nehéz megérteni, hogy a ma már természetes, mindenki által megvásárolható alkoholért akkoriban gyilkolni is képesek voltak az emberek, és komplett bűnszövetkezetek jöttek létre, amelyek szeszcsempészettel foglalkoztak. De persze rengeteg más dolog is megváltozott, az apám például még cipősdobozban aludt csecsemőkorában, mert a szüleinek nem volt pénzük bölcsőre - ma már ezt is nagyon nehéz felfogni. Egy biztos: az emberek szeretik a múltat nézni, szeretnek bepillantani olyan életformákba, amely nem a sajátjuk.

Milyen érzés a korabeli ruhákat viselni?

- Ezek a ruhák nagyon jól néznek ki, természetesen sokat dobnak a sorozat képi világán, de nagyon kényelmetlenek: nekem például állandóan állig begombolt ingeket kell viselnem, ami elég fullasztó érzés. Persze kellenek ezek a kosztümök, ezeket viselve könnyebb belehelyezkedni a szerepbe, a korba is.

HBO

Nuckynak sok jó beszólása van a sorozatban. Van személyes kedvence?

- Nem nagyon emlékszem a szövegekre, hisz nem kell azokat annyira megtanulnom, mintha, mondjuk, egy színdarabban játszanék. De az tény, hogy Terry nagyon jó dialógokat ír.

A második évadban jóval több a humor, és nagyobb hangsúly került a családi viszonyok bemutatására. Mit gondol ezekről a változásokról?

- Jó látni, hogy kicsit másfelé megy a történet, sokat ad a sorozathoz, hogy valamennyire meg tudott újulni. Nuckyról mint magánemberről is többet megtudhatunk, a Margarettel és annak gyerekeivel való kapcsolata is jobban kirajzolódik - ami nekem mint színésznek nyilván nagy öröm, hisz egy újabb oldalát is meg tudom mutatni a karakteremnek, kicsit összetettebbé vált a figura.

Mit adott a karrierjéhez ez a szerep?

- Szerencsésnek érzem magam, túlzás nélkül állíthatom, hogy ez életem legjobb szerepe. Mindig is olyan filmekben akartam szerepelni, amelyekben érdekes karaktereket alakíthatok, ilyen szempontból mindegy volt, hogy kik csinálják a filmet - ezért is dolgoztam független filmekben és nagy költségvetésű mozikban is. Azért persze Martin Scorsese neve rám is hatással volt, Terry Winterrel pedig már a Maffiózók-ban is dolgoztam együtt. Szenzációs a csapat, nagyon élvezem a forgatás minden percét.

HBO

Az utóbbi évtizedben egyre több filmszínész vállal komolyabb tévés szerepet. Mit gondol erről a folyamatról?

- Ez valahol természetes, hisz a kábeltévé ma már sokkal több lehetőséget tartogat, mint a mozi: sokkal több mindent meg lehet tenni, káromkodhatsz, szexjeleneteket mutogathatsz, és persze a karakterek is jobban kibomlanak, mint egy kétórás játékfilmben. Közhely, de ma már a televíziós produkciók is vannak olyan színvonalúak, mint a mozifilmek. Én színészként nem is látok olyan különbséget, mert inkább a folyamatra figyelek, arra, hogy a karakterem hogyan fejlődik. A Boardwalk Empire - Gengszterkorzó tulajdonképpen olyan, mint egy nagyon hosszú film.