Minden, amit a Való Világ-szavazásokról tudni lehet

VV5, Való világ 5 finálé
Vágólapra másolva!
Véget ért a VV5, és fórumokon, cikkek alatti hozzászólásokban újfent megszaporodott azok száma, akik csalást, bundát kiáltanak. Minden tévés reality esetében ez van, legyen az MTV-n, TV2-n, Viasaton vagy RTL-en, holott nem csalnak a csatornák, nem is nagyon tudnának. De hogyan is működik a rendszer, miért tud megfordulni az állás, és hogyan alakíthatja a csatorna az eseményeket?
Vágólapra másolva!

Vége a Való Világ ötödik szériájának, amelyet a meglehetősen nyers, antiszociális, beszólós karakterként kezdő, majd lassan megváltozó, emberibb arcát is megmutató Attila nyert a sokkal visszafogottabb, passzívabb Csaba és a csinos, de a reality szempontjából súlytalan Seherezádé előtt (képek, tudósítás itt). Fórumokon - mint minden nagyobb, szavazással bíró tévéshow alkalmával - újra téma a bunda, a csalás. Mit lehet tudni az ilyen műsorokról?

- A Való Világ-ok elején még rengeteg szavazat érkezett, az RTL Klubot is meglepte az aktivitás. A VV1 döntőjében Szabolcs négy győztes párbaj után a végső csatát is diadalmasan vívta meg, 757 ezer szavazattal nyert, Oki 221 ezret, Majka 566 ezer voksot zsebelt be. Ez 2002 végén volt, majdnem tíz éve, azóta sokkal szerényebbek a számok, de az RTL már nem is mutat ilyet, csak százalékot. Ennek oka, hogy a néző egy 45-55 százalékos aránynál még hiheti, hogy a szavazata számít, de ha ötezres különbséget lát, akkor inkább legyint, és nem költ el újfent több száz forintot.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

- Ha hibásan érkezik a név, a rendszer legtöbbször úgy is befogadja. Ha valakinek a neve rossz helyesírással, esetleg egy elütéssel lett elküldve, sokszor érvényes maradt a voks, mert direkt az ilyen helyzetekre van egy lista: az azon lévő variációk átmennek a rendszeren (Cristofelt sokan írták Christofelnek, Krisztofelnek, Cristofernek).

- A szavazatok 80-90 százaléka az élő műsor alatt érkezik be, azaz bőven lehet fordítani, hiszen a show előtt párszáz, legfeljebb pár ezer szavazatot fogadott a rendszer. Különösen sokan szavaznak a műsorok végén, főképp, ha szoros az állás, ilyenkor a rendszer - nagyon ritkán - túlterhelt lehet. Természetesen sokan a nyereményért szavaznak, nem csak a játékos iránti rokonszenv veszi rá őket a telefonálásra.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

- A csatorna, a produkció és valahol a nézők érdeke is, hogy olyan karakterek maradjanak játékban, akik viszik a műsort, akikről lehet összefoglalókat készíteni, akik aktívak, konfrontálódnak. A szerkesztők tehát nem azokat kedvelik, akik szépek vagy kedvesek, a kinti életben barátjuk is lehetne, hanem azokat, akik körül sokszor van vihar, akik konfliktusokat generálnak, akik tisztában vannak vele, hogy egy realityben szerepelnek. Ezt sokan szóvá is tették fórumokon, a műsorvezetők elfogultságát emlegetve.

- Sokan nem értik, hogyan változhat meg az állás, miképp veszi át a vezetést egy olyan játékos, aki addig hátrányban volt. A csatorna a szavazása nem nyúl bele, nem pakol át ezer voksot hirtelen innen oda, de apró trükkökkel manipulálhatja a nézőt: a valóságshow szempontjából hasznosabb szereplőt többet mutatja, előzetesekben és összefoglalókban egyaránt, felvillantja dühös, barátságos, emberi és szerethető arcát is, hogy azonosulhasson vele a tévéző, majd benntartsa szavazatával. Extrém esetben az ő száma hosszabb ideig lehet kinn képernyőn, mint a riválisé, és az is számít, a reklámblokk előtti utolsó percben kivel foglalkoznak épp.

- Megfigyelhető volt, hogy ha nem az aktívabb (azaz a 163 napos műsorfolyam szempontjából fontosabb) játékos vezetett a show elején, de csak kis különbséggel, akkor az RTL képpel, névvel mutatott állást, aminek pszichológiai oka van: a lemaradó X játékos hívei telefont ragadnak, a vezető Y kedvelői viszont elégedettek, így nem szavaznak annyit. Ilyen esetekben fordul az állás.

- Ha nagy volt a különbség, az RTL Klub nem mutatott nevet és fotót a százalékok mellé, mert jelentős differencia esetén a nagyon lemaradó játékos hívei sem szavaztak volna. A bizonytalanság ilyenkor még mindig jobb, legalábbis a voksmaximalizálás szempontjából.

- A szavazatokat nem módosítja kedvére a csatorna, bármennyire is szeretne benn tartani a produkció valakit - nem is tudna belenyúlni. A mobilcégeknek és egy partnernek (ebben az esetben a Telekom New Media-nak) is megvannak az adatok, ha a képernyőre valami egészen valótlan szám kerülne, akkor arról nagyon sokan tudnának. Elég, ha csak egyszer kirobban egy botrány, bizonyítható csalással, onnantól kezdve az adott csatorna hitelét veszti: nemcsak a szórakoztató show-k szavazásainak hitelessége lesz megkérdőjelezhető minden alkalommal, hanem akár az esti hírműsora is ("ha ott csaltak, akkor biztos manipulálnak a hírekkel is.") Tehát sem a csatorna, sem a partner nem csal - és ha valakit nagyon játékban akarnak tartani a nézők, akkor ezt a produkció is elfogadja, hiszen nem önmaga ellensége.

Még többet a témáról itt olvashat.