Fejjel a falnak - sztárolt és villámgyorsan elbukott sorozatok

made in jersey
Vágólapra másolva!
Az őszi nagy nyertesekről már írtunk, most a nemrég kezdődött tévés évad haloványabb produkcióira pillantunk rá: akad köztük elismert színészekkel felálló misztikus dráma, amelytől sokkal többet vártak, idétlen kis majommal próbálkozó komédia és olyan sorozat is, amelyet már két epizód után le is kaptak a képernyőről. Ez olyan, mintha egy hónapok óta sztárolt, de senki által nem látott műlesikló egy méter után orra bukik, és fejjel lefelé nekimegy az első reklámtáblának.
Vágólapra másolva!

Amerikában is szeptemberben indult el az új tévés évad, jó pár sorozatpremierrel. Az újonc szériák közül első látásra kirobbanóan sikeresekről már írtunk, azonban a siker mindig is viszonylagos, megítélése nem egyértelmű, hiszen előfordulhat, hogy egy eleinte sokak által nézett produkció mellett az évad végére már csak alig néhányan maradnak.

Ha viszont egy sorozat nagyon gyengén debütál, akkor onnan már csak igen ritkán, a csodával határos módon lehet talpra állni. Ezt pedig az amerikai csatornák is tudják, így nem meglepő, hogy vannak olyan tévésorozatok, melyet már két-három epizód után levesznek a képernyőről. Az idei tévés évad legnagyobb csalódásait az alábbi újoncok okozták:

Animal Practice

Forrás: spoilertv

Úgy tűnik, hogy a Doktor House-os hozzáállás csak drámában menő, mert egy hasonlóan mufurc és társadalmi kapcsolatok kialakítására képtelen, inkább a prostituáltak társaságát vagy az egyéjszakás kalandokat kedvelő orvosról szóló komédia már megakadt a nézők torkán. Illetve nem is megakadt, hanem eleve a totális érdeklődés hiánya kísérte az NBC csatorna szitkomját, amelynek főszereplője nem egy diagnoszta, hanem egy állatorvos. A csekély érdeklődés fényében nem is meglepő, hogy az NBC csatorna képviselői nyáron az Animal Practice-szel kapcsolatban azt hirdették mindenfele, hogy az első rész, vagyis a pilot karakterei közül a legmagasabb tetszési indexszel a majom figurája bírt. A szériát október 18-án le is lőtték - élt egy hónapot.

Partners

Forrás: spoilertv

Vannak írók, akiknek csak egy sorozat készítése adatik meg pályájuk során, míg mások évente szállítják a sikersorozatokat. Olyanok is akadnak, akik nevet szereznek maguknak egy világraszóló sikerrel, majd azt követően csak bukásokat gyártanak, mert az őket alkalmazó csatorna nem a készített sorozat erényeit látja, hanem a készítő nevét, mellyel esetlegesen eladhatja a sorozatot. Nos, David Kohan és Max Mutchnick annak idején a Will és Grace segítségével milliomossá vált, most azonban a Partners című, ugyancsak két meleg és két heteroszexuális főszereplővel operáló komédiával csúnyán befürdeni látszik, hiszen a sorozat nézettsége a CBS csatorna jelenlegi kínálatából a legalacsonyabb. A CBS persze meg is érdemli ezt, hiszen ha nem csak a készítők nevét nézték volna, hanem azt is, hogy a Partners-szel az idén harmadjára próbálkoztak (korábban 2007-ben a CBS-en és 2008-ban az ABC-n sem lett belőle sorozat), akkor nem biztos, hogy adnak esélyt a szituációs komédiának. A Partners tehát mindenképp elbukott, de ez az íróduó számára nem lehet meglepetés, ugyanis előző három sorozatuk is (Shit My Dad Says, Four Kings, Twins) hasonló, gyors véget ért.

666 Park Avenue

Forrás: spoilertv

A 2012/13-as tévés évad egyértelműen legnagyobb csalódása az idén véget ért Született feleségek időpontja környékén indított 666 Park Avenue, amelytől sokan a szezon legnagyobb sikerét várták. A Vanessa L. Williams (Született feleségek-szál!) és a Lost-ból ismert Terry O'Quinn főszereplésével készült széria szereplőgárdájával az idősebbek, míg természetfölötti történetével a fiatalabbak érdeklődését is felkelthette - volna. Azonban ez nem így történt, ráadásul a gyenge nézettséggel kísért kezdést erős visszaesés követte, így lehet, hogy sosem fog kiderülni, hogy pontosan mi a társasház titka. A sorozat amúgy egy fiatal párról szól, akik beköltöznek egy luxusépület egyik lakásába, hogy idővel fura, megmagyarázhatatlan eseményeknek legyenek szemtanúi, melyeknek vélhetően közük van a két titokzatos tulajdonoshoz.

Last Resort

Forrás: spoilertv

Nem feltétlenül az idei leggyengébb nézettségű sorozat az ABC atom-tengeralattjárós drámája, azonban mindenképpen az évad nagy csalódásai között kell emlegetni a Last Resort-ot, hiszen sokkal több nézőt várt a csatorna. Azonban úgy tűnik, hogy nem sokak érdeklődését keltette fel a háborút kirobbantó tűzparancsot megtagadó hajó és legénységének története. Pedig az ABC csatorna az izgalmat kedvelő férfiaknak és a szappanoperákra fogékony nőknek is kedvében akart járni a szériával, amely ha idő előtt véget ér, valószínűleg ismét a nyomozós sorozatok malmára fogja hajtani a vizet.

Made in Jersey

Forrás: spoilertv

És persze ne feledkezzünk meg az ősz legnagyobb bukásáról. Még véletlenül sem arról van szó, hogy a CBS csatorna Made in Jersey-jét nézték volna legkevesebben, akadnak olyan szériák, amelyek tizedekkora közönséggel is vígan élnek (kisebb kábeltévén). Azonban a 7 millió nézőt, valamint a kereskedelmi korosztály érdektelenségét Amerika legnézettebb tévéadója nem engedhette meg magának, így mindössze két epizódot követően lekerült a képernyőről a jogi sorozat, amelyben egy New Jersey-i munkáscsaládból származó kezdő ügyvédnő mutatja meg, hogy nem csak a könyvekből szerzett tudás lehet hasznos a tárgyalóteremben. Érdekesség, hogy a sorozat a TV2 egyik első hazai premierje lesz (vagy lett volna) az idei kínálatból. A csatorna legalábbis egy tihanyi médiakonferencián a SuperTV2 friss sorozatai között említette a Made in Jersey-t: még az is lehet, hogy itthon az Amerikában le nem adott epizódokat is láthatjuk.