Megalázó fotózások a Topmodellben

topmodell
Vágólapra másolva!
Itthon épp a Viasat3 keres címlaplányokat, de a tévés modellversenyek már régóta népszerűek az egész világon. Az Egyesült Államokban nyáron már a huszadik évadját kezdi az itthon Topmodell leszek címen bemutatott America's Next Top Model, amelyre a műsor történetében először férfiak is jelentkezhetnek. Volt már botrány merész plakátok és rasszista beszólás miatt is.
Vágólapra másolva!

Az America's Next Top Model egy viszonylag egyszerű koncepcióra épül: eressz össze tíz-tizennégy lányt, akik profi (és a kívülállók számára szórakoztató) felkészítéssel versengenek a topmodell státusért. A műsorral elvileg nem lehet nagyot bukni, hisz a szép nők és a versenyformátum kombinációja sok nézőt vonzhat, nem csak férfiakat. A Viasat3 most bő két hete indított itthon egy hasonló műsort, épp tegnap dobtak ki belőle egy flegma modellt.

CW

A volt szupermodell, Tyra Banks (a fenti képen) által életre hívott produkció a várakozásoknak megfelelően is teljesített: indulása évében, 2003-ban első lett a UPN nézettségi listáján, és későbbi adóján, a CW-n is több évben volt a legnézettebb műsor, 2011-2012-ben pedig a saját műsorok közül a legtöbb reklámbevételt is hozta a csatornának.

Nem tudták tartani a címbeli ígéretet

Még a tizedik évadnál is úgy tűnt azonban, hogy a produkciónak csak tévés vonatkozásban van befolyásoló ereje, a modellszakmát nemigen izgatták fel az innen kikerülő tehetségek. Az MSNBC például a realityk legnagyobb veszteseiről szóló gyűjtésében is megemlítette a lányokat, azzal a szöveggel, hogy mindegy, ki kerül ki győztesen a versenyből, soha nem lesz belőle a címben ígért híresség, vagyis Amerika következő topmodellje.

Erre hívta fel a figyelmet a Yahoo! életmódrovata, a Shine is, amely a műsort ráadásul kifejezetten kegyetlennek és a nők számára degradálónak értékelte. Az Allure magazinban is hasonló írás jelent meg 2006-ban, amely szerint nem elég, hogy a verseny során olykor megalázó fotózásokon, gyakorlatokon kell részt venniük a jelentkezőknek, de a nyertes úgy, ahogy van, el is tűnik a süllyesztőben, modellként csak aljamunkákat fog kapni.

CW

És valóban, az első széria győztese, Adrianne Curry (a fenti képen) jóformán csak azzal vált ismertté, hogy levetkőzött a Playboynak, és hozzáment egy valaha jobb napokat látott komikushoz, Christian Knighthoz, akit főként a Brady Brunchból ismerhetnek az amerikaiak. A második nyertes, Yoanna House odáig vitte, hogy egy nyáron ő vezethette a Queen Bees című realityt, a harmadikként "befutott" Eva Pigford pedig a Smallville-ben kapott vendégszereplési lehetőséget - vagyis a modellszakmához egyikük sem került sokkal közelebb.

A műsor csak a tizenötödik szezon tájékán vált a szakmában is elismertté: az akkori győztes, Ann Ward a Seventeen magazin helyett már a Vogue címlapjára kerülhetett, és egy magasabb presztízsű ügynökség, az IMG Models vette a szárnyai alá, amely azóta is foglalkoztatja.

Rasszistának bélyegezték a fekete ötletgazdát

Az America's Next Top Model soha nem volt mentes a botrányoktól sem: 2007-ben például egy nőszervezet tiltakozott a műsor ellen, mert a modelljelölteket hullának maszkírozva fotózták az egyik adásban. A lányoknak ráadásul bűncselekmények helyszínét idéző környezetben kellett pózolniuk, gyilkosság áldozataként, így volt, akit "megfojtottak", másokat "lelőttek" egy-egy kép kedvéért.

CW

A National Organization for Women (vagyis az amerikaiak nemzeti nőszervezete) New York-i tagozatának vezetője, Sonia Ossorio egyből támadást indított akkor az adás ellen: "A nők elleni erőszak sajnos valódi problémája a társadalomnak, így nincs szükség arra, hogy a szórakoztatóipar úgy állítsa a középpontba, hogy viccet csinál belőle" - mondta.

Szintén 2007-ben a műsort beharangozó posztereket szedették le a tisztes polgárok, akiknek valamiért szúrta a szemét pár bikinis, dzsungelkörnyezetben pózoló lány. A marketingesek buszok oldalán elhelyezett, hatalmas poszterekkel hirdették az éppen induló szezont: a kampány a Los Angeles-i körzet egészében futott, de csak Santa Monicán panaszkodtak a lakók - érdekes, hogy pont egy kedvelt üdülőhelyen, ahol amúgy is minden második nő bikiniben mászkál az utcán.

Botrányokat maga Tyra Banks is okozott, aki nemcsak ötletgazdája, de producere, műsorvezetője és zsűritagja is volt már a műsornak. Annak ellenére, hogy ő maga is fekete, többször bélyegeztek már rasszistának, a válogatók során ugyanis rendre ejtett el olyan megjegyzéseket, mint hogy "I don't want another black bitch", vagyis "nem akarok még egy fekete picsát".

CW

Ennek tükrében nem csoda, hogy a 2007-es nigériai változatot szinte el sem kezdték, máris lekeverték, többek szerint ugyanis ez csak egy olcsó fogás volt arra, hogy Banks tisztázza magát a rasszizmus vádja alól, soha nem is akart igazi tévéműsort kerekíteni a kezdeményezésből.

Régiónként is versenyezhettek a lányok

Mindenesetre az America's Next Top Model így is rengeteg országba átkerült, Afrikában is ment rendes változata, Ghánában például egy tizenhárom részes évadot leadtak. A show-t ezenkívül olyan, a nemzetközi televíziózás színterén kevéssé jegyzett országok is átvették, mint például Szingapúr, Malajzia vagy a Fülöp-szigetek, sőt a nyugati műsorformátumokat fenntartással kezelő Kínában is vetítették. Magyarországon szintén a Viasat3 vette át, Topmodell címmel.

Az America's Next Top Model nyomán nemcsak országokra lebontva rendeztek versenyeket, de nagyobb földrajzi egység is előállt már a maga verziójával: volt Super Model Centroamérica (vagyis közép-amerikai Topmodell), a skandináv topmodell címéért pedig dán, svéd és norvég lányok egyaránt versenyezhettek.