Ötmilliós bírság a TV2-nek a megasztáros reklámokért

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal szerint 2012 januárjában a TV2 a MegaPlusz miniprogramjában sugárzott reklámjaival a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért ötmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a tévétársaságot.
Vágólapra másolva!

A TV2 a Megasztár tehetségkutató műsort népszerűsítő MegaPlusz miniprogramjában üzeneteként fogalmazta meg, hogy "a Megasztár minden idők legnézettebb magyar zenés tehetségkutató sorozata", a "Megasztár kezdete óta a hazai könnyűzenei élet közel háromnegyedét a Megasztár tehetségei adják," illetve azt, hogy "az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyarországi döntőjében a résztvevő előadók felét a Megasztár indította el a siker útján."

A körülmények részletes vizsgálatát követően a GVH megállapította, hogy a vállalkozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatott, mivel a fenti állításait nem tudta hitelt érdemlően igazolni - áll a Gazdasági Versenyhivatal közleményében.

A GVH a jogsértés elkövetéséért ötmillió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra. A bírság meghatározásánál a versenyhivatal súlyosító körülményként értékelte, hogy a megtévesztő kereskedelmi gyakorlattal a fogyasztók széles körét elérte. Enyhítő körülményként vette figyelembe ugyanakkor, hogy a vállalkozás a jogsértést elismerte.

Az [origo] a TV2-t kérdezte, de nem kívántak reagálni a közleményre.