Rendszeresen elborzadunk a Gyilkos elmék-történeteken

gyilkos elmék szinkron, Agócs Judit, Pócsik Ildikó szinkronrendező (tükröződés)
Vágólapra másolva!
Három nő, három férfi, egy eset: akár így is összefoglalhatnánk az utóbbi évek egyik legborongósabb, legdepressziósabb sorozatának lényegét. Azonban a nyolcadik évadába lépő Gyilkos elmék ennél próbál több lenni, mivel a készítők alkalomról alkalomra bevezetik a nézőt az emberi lélek mélységeibe. A magyar színészstáb kezdetek óta kitartóan dolgozik a történetek legjobb szinkronján: az egyik forgatási napon az [origo]-nak azt is elárulták, hogy őket mennyire rázzák meg a történetek, és hogy szerintük mitől lehet sikeres egy ilyen sorozat.
Vágólapra másolva!

A tavasz első napjaiban a sorozat 8. évadjának forgatása zajlik: korán reggel Kovács Nórával indul a nap, ő az egyik távozó karakter helyett kerül be a csapatba, az Elemi ösztön-ből és a Hármastársak című sorozatból ismert Jeanne Tripplehornt szinkronizálja. A Kállai Roland hangmérnök mellett ülő Pócsik Ildikó - az évad szinkronrendezője - figyelmezteti a színésznőt, hogy a következő héten még durvább történetek jönnek, ő már látta őket, és meglehetősen kiborult.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

A következő megszólaló, a csapat vezetője, Lux Ádám, aki civilben Pócsik Ildikó férje. Ő már a Dharma és Greg című szitkomban is együtt dolgozott (úgymond) az amerikai partnerével, így nem volt meglepetés, hogy itt is ő szinkronizálja. "Emlékszem, hogy volt egy nagyon megrázó epizód, amikor Hutchner feleségét megölik, és ezt nem tudja megakadályozni. Nem volt könnyű rész, de megragadt bennem, hogy az amerikai színész milyen szépen játszotta el a jelenetet. Nehéz és nagy összpontosítást igénylő feladat volt. Ebben a sorozatban már jó néhányszor előfordult, hogy bizonyos pillanatokban nem néztünk a képernyőre, úgy mondtuk a szövegünket. Főleg, akkor nagyon nehéz a munka, ha gyerekek az áldozatok."

Kiderül, hogy Lux Ádám ebből a szempontból a Mentalista főszerepét sokkal jobban élvezi. "Mind a két színész nagyon remek, de Simon Baker a Mentalistá-ban szélesebb színészi tárházzal dolgozik. Mind a ketten nagyon finoman, pontosan játszanak, de más megoldást igényel az adott feladat. Szerencsém volt Kenneth Branagh vagy Johnnie Depp magyar hangjaként is megszólalni, és mivel mindannyian nagyszerű színészek, így jó, hogy én adhatom a hangomat hozzájuk. Gibsonnal annyiban nehéz, hogy nem nagyon intonál, ritkán nyitja ki nagyra a száját, így a hangommal igazodni kell hozzá úgy, hogy azért minden mondatom érthető legyen."

A sorozat az elmúlt évadokban több szinkronrendező kezében volt, derül ki időközben. "Színészként ugyanúgy tudok dolgozni a szinkronrendező feleségemmel, mint másokkal, ki tudjuk kapcsolni a stúdióban a magánéletünket. Nemegyszer előfordul, hogy nem ugyanazt gondoljuk egy jelenet megoldásáról, de ezeket a nézeteltéréseket mindig rendezni tudjuk" - folytatja. A gyerekei is ismerik a hangját a tévéből, bár ezt a sorozatot még nem mutatja meg egy ideig nekik. A Nevem Earl-beli alakítása viszont annyira népszerű volt, hogy a lánya osztálytársai hosszan könyörögtek azért, hogy beszéljen úgy, ahogy a filmben.

A színész búcsúzóul büszkén mesélt a V, mint vérbosszú című filmről, ahol a főhős egy álarc mögött játszott végig, így a magyar színésznek nem volt semmilyen kapaszkodója a figura megalkotásához. Végül ez a munka is olyan jól sikerült, hogy a mai napig kap pozitív nézői visszajelzéseket.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Barbinek Péter, a mindentudó szakértő szerepében vesz részt a sorozatban. Joe Mantegna alakítja a nagy tapasztalatú viselkedéskutatót, David Rossit. "Az én figurám az egyszerű emberi agy, aki a technikai kütyük nélkül is meg tudja oldani a feladatokat. Ebben sokat segít az a hat évtized, amelyet már eddig megéltem, sokat tapasztaltam. Arra figyelnem kell, hogy az itt történő dolgok ne viseljenek meg. Számomra fontos, hogy valamennyi távolságot tartani tudjak az adott szereppel, hiszen muszáj a távolságot megtartani, mert nem lehet gyilkolni egész nap anélkül, hogy bele ne roppannék. Színházban is igyekeztem egy kicsit mindig kívülről nézni a szerepeimet, hogy nagyobb rálátásom legyen a karakter megalkotására."

Azzal egyetért a színész is, hogy az eredeti szereplőknek nehezebb a helyzetük. "Amikor valaki az arcát adja egy szerephez, napokig az adott történettel kell élnie, nyilván nehezebben dolgozza fel az aktuális sztorit, mint mi, akik csak néhány percig találkozunk velük. Nagyon bírom, hogy Mantegna is minimális eszköztárral dolgozik: a szeme mindent elmond, a csendek, szünetek fontosak a játékában. Mindig ugyanaz, de mindig más, ahogy megalkotja a különböző filmekben a figuráit."

Fotó: Magócsi Márton [origo]

A csapat legizmosabb szereplőjét a sportos hangú, tapasztalt vitorlázó Zámbori Soma szólaltatja meg. "Derek Morgan igazi belemenős, kemény fickó, nem fél a veszélyektől és szívét, lelkét beleteszi minden egyes akcióba. Szeretem őt szinkronizálni, mert nagyon tiszta jellem, akinek nem igazán akadnak kilengései. Aranyos, ahogy néha évődik a kolléganőjével, de nem tudom, hogy valaha is összehozzák-e majd őket a sorozat alkotói."

A színész, hívő emberként nehezen éli meg a történetek rémségeit. "Nehéz sorozatról van szó, ahol évadról évadra durvulnak az esetek, így nem csodálom, hogy az amerikai kollégák is néha nehezen bírják ki a forgatásokat. Nekünk szerencsénk van azáltal, hogy csak a saját megszólalásainkkal találkozunk, így ha az adott részben a mi figuránk nem kerül bele a történet közepébe, akkor nem is nagyon tudjuk, hogy miről szólt az aktuális epizód."

Fotó: Magócsi Márton [origo]

A férfiak után érkezik Agócs Judit, ő a csapat szőke kommunikációs szakértőjeként szólal meg. Eredetileg Ullmann Zsuzsa kapta meg a szerepet, de mivel gyermeket vár, ő vette át tőle, és azóta is Judit JJ hangja. Könnyű őt szinkronizálni, mivel jó színész, nem nehéz utána menni, véli.

A színésznőnek is feltűnt, hogy egyre keményebbek a történetek. "Valószínűleg az alkotóknak is egyre nehezebb újítani, így igyekeznek mindent bevetni. Nem nagyon van otthon időm televíziózni, így csak egy-két epizódot láttam egyben. A mikrofon előtt is csak azokat a jeleneteket tudom követni, amelyekben éppen megszólalok."

Határozott, kemény színésznő, aki az Egyszer volt, hol nem volt gonosz királynőjeként is sokak számára lett népszerű: "A való életben nem vagyok ilyen erős, de a szinkronban szeretem az izgalmas, nagy kihívásokat jelentő szerepeket. Benne voltam az első Helyszínelők alapcsapatában is, és érdekes módon sokan még mindig az alapján azonosítanak. Szüleim a mai napig követik a megszólalásaimat, és nagyon örülök annak, hogy odavannak értem, mondhatni a legnagyobb rajongóim."

Van egy szükséges távolság, amelyet tartani kell

Furcsa páros érkezik a stúdióba, halkan köszönnek: ők lesznek az egyik epizód gyilkosának testvérei. Előd Álmos és Botond több mint húsz éve áll már mikrofon előtt, így nem ez az első eset, hogy együtt kell játszaniuk. Feladatuk nem túl kellemes, de olyan az összhang, hogy alakításuk gyors és hatásos. Utánuk lép be az ajtón Seder Gábor, akit dr. Spencer Reidként azonosítanak sokan. "Az első néhány évadban kevésbé volt látványos a brutalitás, de azóta az alkotók felturbózták az eseményeket. Ha belegondolnánk abba, hogy az adott eset egy ismerősünkkel, családtagunkkal történik meg, valószínűleg nem tudnánk rendesen dolgozni, így fontos, hogy megtartsuk a szükséges távolságot."

Fotó: Magócsi Márton [origo]

A színész kedveli az amerikai kollégát, nagyon tehetségesnek tartja, aki sokrétű, ír, rendez, és még mindenfélét csinál a színészi játék mellett. "Előfordult, hogy más filmekben, ahol szinkronizáltam, az eredeti színész hatása alá kerültem. Szinkronizáltunk egy nagyszerű német alkotást - Emma titka címmel - Németh Kriszta kolléganőmmel, ahol sírva fakadtunk, mert annyira szép volt a kollégák játéka. Benne voltam a CSI alapcsapatában is, és mivel érdekel, hogy milyen egy-egy epizód a képernyőn, így a CSI-ba és ebbe a sorozatba is bele szoktam nézni. Sajnos a vér látványát nem nagyon bírom, így örülök, hogy csak a képernyőn keresztül találkozom ilyen történetekkel."

Szívesen részt venne abban a felhajtásban, amely az amerikai szereplőket körülveszi, persze boldogan végigmenne a vörös szőnyegen, ha megérdemelné, hogy meghívják egy ilyen show-ra. Igaz, hogy soha nem nyomult a nagy szerepekért, teszi hozzá. Seder Gábor nagyon örült, hogy a Nevem Earl-ben Lux Ádámmal alakított testvérpárt. "Nagyon vidám volt a forgatás, és bár néha egy kicsit alpári volt a humor, de nagyon jól kifigurázta az amerikai mindennapokat. Élvezetes volt minden egyes jelenet felvétele!"

Fotó: Magócsi Márton [origo]

Sági Tímea a csapat komputerszakértője, az extravagáns öltözeteiről és színes szemüvegeiről ismert Penelope Garcia magyar hangja. "Szeretem a vidám, harsány színeket, bár az nem mindig tetszik, ahogy a haját megcsinálják. Ha megtehetném én is a ruháimhoz illő szemüveget hordanék. Nagyon tetszik az a plátói kapcsolat, amely közte és a csupa izom Derek Morgan között van, és látok is egy pici esélyt arra, hogy egyszer majd valamikor összejönnek!"

A színésznő eddig még egyetlen részt sem nézett meg egészben, megvan neki az egész sorozat, de még nem volt ideje végig nézni. Tervezi, hogy majd leül a képernyő elé, és egyben befogadja az egészet. Garciát igazi karakternek tartja, aki nem olyan szép, mint a kolléganői, de nagyon szeretik őt. Találtam is egy olyan rajongói oldalt, ahol pont azért rajonganak érte, mert ő más, mint a megszokott női szereplők.

A színésznő kedvenc műfaja a horror és thriller. "Szeretek félni egy filmen. Persze az nem normális, ha valaki gyilkol, így nem fogadható el semmilyen olyan eset, ami ezt egy kicsit is pozitívabban mutathatja be. Sajnos a sorozatban bemutatott történetekhez hasonlókról egyre többször lehet a híradásokban hallani!"

Számtalan gratuláció is kapott ezért az alakításért. "Előfordult, hogy egy lakodalomban Penelope Garciaként kellett felmondanom egy szöveget. Sok pozitív levél, üdvözlés érkezett, amelyekért egyenként is nagyon hálás vagyok. Volt olyan szappanopera, ahol skizofrén figurát alakítottam, az is egy nehéz feladat volt, de a nézők tetszését ott is sikerült elnyernem!"

Azért akadt olyan sorozat is, amely megríkatta a színésznőt: a Balfék körzet-ben szólt egy dal, amelyet lejátszottak, amikor a főszereplők egy részét likvidálták. A felvétel után zokogva ment az autójához, és a mai napig megvan az a dal a kocsiban: sokszor előfordul, hogy bekapcsolja és újra meg újra meghallgatja.

Isteni viták vannak

A nap végén Pócsik Ildikó szinkronrendező foglalta össze az érzéseit: "Amikor előkészítem a filmet, szétszedem a forgatáshoz, rendszeresen elborzadok a történeteken. Ezeket mindig megosztom a színészeimmel, majd jó hangulatban leforgatjuk a rá váró jeleneteket. Fontosnak tartom, hogy jó legyen a hangulat, egyrészt az alakítás minősége miatt, másrészt pedig azért, hogy a színész is nyugodtan, örömmel érkezzen ide."

Mindegyik történet rettenetes, és a szövegkönyvben saját kis jegyzetekkel szokta kiegészíteni a jeleneteket. Néha előfordul, hogy feláll a rendezői székből, és meghajol a mikrofon előtt álló színész előtt, mert döbbenetes erejű alakítások születhetnek meg 30-40 másodperces jelenetekben. Szerinte a nézőknek sokszor fogalmuk sincs arról, hogy mennyi munka, mennyi tudás kell ahhoz, hogy egy film pontosan úgy szólaljon meg magyarul, mint ahogy azt az eredeti alkotók - a saját nyelvükön - elképzelték.

Az első évad után most került vissza Ildikóhoz a történet. "Jó érzés újra ezzel a kiváló csapattal dolgozni. A film előkészítésekor néha rettenetesen nehezen tudom feldolgozni a látottakat. Ádámnak szoktam ilyenkor elmesélni, amit láttam, de a felvételkor már a színészre bízom a jelenet sikerét. Vele egyébként nagyon jó együtt dolgozni. Néha isteni vitákat tudunk rendezni egymás között, de persze mindig megtaláljuk a legjobb megoldást. Néha előfordul, hogy belenézünk a másik által készített sorozatba, és ilyenkor, ha van időnk, akkor átbeszéljük a látottakat és a hallottakat."

A riport az AXN támogatásával jött létre.