Az Éjjel-nappal Budapest nem egy közszolgálati talkshow - interjú a producerrel

éjjel-nappal budapest
Vágólapra másolva!
Herman Péter, az RTL Klub új sorozatának producere, a csatorna kreatív osztályának vezetője úgy látja, hogy semmi extrémet nem mutatnak, amitől késő estére kellene tenni az Éjjel-nappal Budapest-et. A stáb szerint a fővárosi fiatalok ilyenek, így buliznak, és ha nem a valóságot mutatnák, akkor mindenki elkapcsolna. Mikor várható szereplőcsere, és mit mondott a kocogó Joe-nak egy nénike a Margitszigeten?
Vágólapra másolva!

Elégedett a nézettségi számokkal? Mi volt a cél?

Elégedettek vagyunk, mivel a hétfői, 24,6%-os közönségarány a célcsoportban nem pusztán az eddig mért magasabb 18-49-ben, hanem a görbe is dinamikusan emelkedik. Egészséges nézettségi görbe, látszik, hogy ezt választják, nézik, folyamatosan gyűjti a nézőket. Elégedett vagyok az eddigi történésekkel. Nem árulom el a kitűzött nézettségi célt, de hamarosan azt is elérjük.

Értékelik a nézői észrevételeket? Sokan kommentben lehordják a műsort, mert nem mutat pozitív példát.

Szerintünk a sorozat végtelenül valós képet ad a fiatalokról: ha nem így élnének, nem néznék. De elfogadom, hogy mostanában mindenről mindenkinek van véleménye, ugyanakkor tudni kell, hogy egy napi műsornál a népszerűség és a nézettség összefügg. A kritikusok pedig észrevehetnék azt is, hogy mindig a konfliktusok megoldására törekszünk, és megoldás mindig van. Nálunk összetartó, baj esetén összezáró baráti társaság oldja meg a konfliktusokat. Természetesen kellenek negatív szerepelők minden sorozatba, minden mesébe: a Nu pagagyi szovjet rajzfilmben is ott volt a negatív karakter, a farkas, a lelkes kis úttörők, a nyuszik pedig megoldották a problémákat. A rossz mindig a mese eleme, és ez nem egy közszolgálati talkshow, hanem egy fikciós sorozat.

Tehát eljutnak a kritikák.

Ahány ember, annyi észrevétel, és mindig, mindennel kapcsolatban lehet negatívat írni. Ha a Facebookot nézzük, nagyszámú rajongótábor gyűlt a műsor köré hamar, bőven 50 ezer fölött van már a lájkolók száma. Itt nem anonim személyek kommentelnek, hanem névvel, arccal mondják el az érzéseiket, véleményüket az emberek, beszélgetnek a műsor témáiról. A hangulat pozitív, várakozó. Megszerették a nézők. Ha egy műsor sikeres, akkor folyamatosan nő a nézettsége, itt pedig ez az helyzet.

Nem írt még levelet a médiahatóság?

Nem, és talán azért nem, mert igyekszünk tökéletesen megfelelni a magyar jogrendnek és az NMHH által megadott kereteknek. Bízom benne, hogy a Médiatanácsnál egyetértenek velem abban, hogy a műsorban nincs olyan extremitás, amely ne lenne jelen a magyar hétköznapokban, a fiatalok életében, a hazai kultúrában.

Mérik a szereplők népszerűségét?

Egyelőre még nincs ilyen kutatás, négy hét ehhez kevés. Durván két hónap után fogunk elvégeztetni egy ilyesféle felmérést, de tudjuk, hogy a negatívabb szereplő nem lesz népszerű, ahogy Jockey-t is mindenki utálta, de nélküle nem lett volna sorozat. Az egzakt népszerűség itt teljesen máshogy értendő és mérendő: a negatív szereplőt elvileg mindenki gyűlöli, de ha ez jön ki, akkor én boldog vagyok, mert úgy csinálja a dolgát, ahogy kell.

Nyárig marad a mostani garnitúra?

A mostani gárda marad, a főbb szereplők mindenképp. A mellékszerepelőknél óhatatlanul lesz változás, de minden - hosszú évekre szánt - sorozatnál így van ez. Mi pedig, ahogy azt a premier előtt is egyértelműen jeleztük, ezt a sorozatot évekig szeretnénk képernyőn tartani.

Pár hete beszéltünk, akkor nem volt gond a szomszédokkal. Most hogy bírják a bulizó ifjakat?

A szomszédok azóta is jól bírják a strapát, hihetetlen felnőttmagatartást mutatnak, jó a viszonyunk. Igaz, mi mindig előre tájékoztatjuk őket a várható eseményekről, és szigorúan nappal forgatunk, éjszaka nem zavarjuk őket.

Forrás: rtl klub
Forrás: rtl klub

A kinti forgatásokon feltűnnek rajongók?

A szabadtéri forgatásokon a járókelők felismerik a stábot, ez óhatatlan, de igyekeztünk is a szereplőinket erre felkészíteni. Az ismertséget viszonylag jól kezelik, persze néha meg vannak szeppenve. Alapvetően örülnek, ha megállítják őket, és bízom benne, hogy jól fogják kezelni az ismertséget. Joe például, aki magánemberként is sokat edz, a Margitszigeten futott, amikor egy hetven körüli idős asszony állította meg, hogy ne aggódjon, jól csinál mindent, fogja szigorúan a lányokat. Nem tinik, hanem egy idős hölgy szólította meg! Gyakran kap bókokat Anikó, Rita, láthatóan szeretik őket a nézők. Nagyon pozitív most a sorozat, producerként mondom, ezért sem foglalkozom a negatív észrevételekkel.

Nem néznek csúnyán a lányok Anikóra azért, mert róla sokkal több cikk születik?

Nem féltékenyek, a csapat ebből a szempontból egységes. Anikó pedig részben ezért is került be a sorozatba, mert tudtuk, őt szereti a média, írnak róla, önmagát adja. De a többiek is valós emberek, így éreznek, így gondolkodnak, ahogy a nézők látják, nem játsszák meg magukat, nem színészek. Lali például valóban elég szerencsétlen és kétbalkezes. Korábban az összes üzleti vállalkozása csődbe ment. Amikor fagyit árult, és mondjuk keresett tízezer forintot, azt rögtön elvitte egy bírságoló ellenőr. De őt így szeretjük.

Forrás: rtl klub
Forrás: rtl klub

Mennyire fegyelmezettek? Nincs órás késés?

Nem is lehet ilyen, mert sofőr szedi össze őket. Ők azok, akiket látunk, mi pedig nem szeretnénk csúszást, hiszen a fiatalok mellett egy négy-öt fős stáb dolgozik a benti forgatásokon. Nem csak Sean Pennt viszik a hotelből, a szállásáról a forgatásra és vissza, ez sok produkció esetében így van. Mivel zömmel vidékiekről van szó, nekik segítettünk megoldani a szállást, amúgy pedig mindenki pénzért dolgozik.

Lesz nyári leállás? Mennyivel jár előrébb a sztori?

Március van, messze még a nyár. Az pedig, hogy mi a nyári műsorrendje az RTL Klubnak, nem az én dolgom. 20 epizóddal előbb vagyunk a forgatáson.

Így nem tud reagálni az aktuális eseményekre.

A napi sorozatok nem is szoktak reagálni a napi eseményekre, nekünk sem ez volt a célunk. Az aktualitást az emberi lélek adja, ami örök.

A Bűnök és szerelmek is az idén indult, csak a TV2-n, de át is pakolták a kisebb kábeltévére. Mit gondol róla?

Szemben a TV2-vel mi nem kommentáljuk a konkurencia döntéseit. A véleményem persze megvan, de nem szeretném elmondani. A lényeg, hogy kevés szakmában van az, hogy ennyire gyorsan, ennyire direkt módon szembesül valaki a tetteivel. Itt a nézettség gyorsan választ ad mindenre.

Néznivaló: Nádai Anikó megismételte a Való Világ-búcsút