Vidámparkok sorozatfüggőknek

SImpson család tematikájú vidámpark nyílik Floridában
Vágólapra másolva!
A nyáron a Simpson család-hoz kötődő élménypark nyílik Floridában, de máshova is mehetnek szórakozni, akik rá vannak kattanva valamely sorozatra. Disneyland vagy a Universal tévés tematikájú látványosságai mellett van olyan vidámpark is, amely egy időben a Helyszínelők-et idézte meg.
Vágólapra másolva!

A Universal orlandói stúdiójában már korábban is létezett a Simpsons Ride, amely a rajzfilmsorozat köré épülve viszi egy szimulált utazásra a szórakozni vágyókat. A cég úgy döntött, idén nyárra kibővíti a látványosságot, és Springfield számos nevezetességét felépíti.

Az arra járó így bármikor beülhet egy csapolt Duff sörre Moe kocsmájába, ehet egy pizzát Luiginál vagy egy hamburgert a Krusty Burgerben, de akár Jebediah Springfield szobrával is fényképezkedhet, ha úgy tartja kedve. A bátrabbak a két űrlény, Kang és Kodos által ihletett, gyomorforgató körhintát is kipróbálhatják.

A Universal több parkot üzemeltet világszerte

A Universal régebben is híres volt tematikus parkjairól, a Los Angeles-i stúdióba látogatók számtalan alkotással ismerkedhetnek meg interaktív formában. Itt főként filmekhez - nem pedig sorozatokhoz - kapcsolódó látványosságok vannak, például a Shrek-nek szentelt 4D-s mozi vagy a Jurassic Park-ot megidéző kalandjárat. Találunk azonban itt is Simpsons Ride-ot, a különböző díszletek közt bóklászva pedig többek között a Született feleségek színhelyére, a Lila akác közbe is eljuthatunk.

Universal Studios

Los Angeles és Orlando mellett Szingapúrban és Japánban is üzemeltet egy-egy élményparkot a Universal: a szingapúriban érdekes módon Hollywoodba és New Yorkba is ellátogathatunk, de sci-fibe illő várost és az ókori Egyiptomot idéző épületeket is találunk itt. A park egyik látványossága a Szezám utca által ihletett Spaghetti Space Chase, amely tulajdonképpen egy szellemvasút, de a programot időnként élő showműsorok is tarkítják.

A japánoknál a tévéműsorok közül szintén a Szezám utca került be a szórásba (csak éppen itt 4D-s vetítéssel szórakoztatják a látogatókat), illetve befizethetünk egy Animation Celebration című előadásra is, ahol pedig a kedvelt rajzfilmes madár, Fakopáncs Frici (eredetileg Woody Woodpecker) elevenedik meg.

Amikor a nézők helyszínelnek

Tévéműsorokhoz köthető élményparkokat nem csak a Universal hozott már létre. Bár az orlandói stúdióban állandó jelleggel látható a 2009-ben Magyarországra is elhozott Helyszínelők-kiállítás (CSI: The Experience), a krimisorozat a Six Flags Magic Mountain nevű Los Angeles-i vidámparkot is megihlette. 2008-ban itt indult a CSI: Live nevű program, melynek keretében a nézők egy rövidke színdarabot láthattak egy bűntényről, amelyet aztán maguknak kellett felgöngyölíteniük.

Universal Studios

Az előadásokat úgy alakították ki, hogy a különböző helyen ülő játékosok más-mást lássanak az eseményekből, így a "szemtanúknak" minden esetben egyeztetniük kell. Az alkalmi nyomozók munkáját a Helyszínelők szereplőinek (köztük a Gil Grissomot játszó William Petersennek) hang- és videóüzenetei segítették, amelyek szükség esetén rámutattak egy-egy, még fel nem tárt nyomra.

Ugyanitt, a Magic Mountainben a Bolondos dallamok figuráival is találkozhatnak az érdeklődők, június 22-én pedig a Hupikék törpikék lepik el a parkot, aznap van ugyanis a Global Smurfs Day, amelyhez kapcsolódva egész napos törpfesztiválra lehet számítani.

Ha már itt tartunk, nem mehetünk el szó nélkül Disneyland mellett sem, ahol számos Disney-mese szereplőivel fényképezkedhetnek a látogatók, köztük olyanokkal is, akik tévésorozatokban voltak láthatók. Az első parkot a kaliforniai Anaheimben még maga Walt Disney alapította 1955-ben, aztán Floridában, Párizsban, Hongkongban és Tokióban is alakult egy-egy Disneyland, várhatóan 2016-ban pedig Sanghajban nyílik a legújabb.