Cimbora, Elmebajnokság, Zenebutik: vissza a múltba

2013.11.09. 08:00

Viszonylag könnyen, nem nagy befektetéssel gyűjthet nézőket a közmédia az M3 nevű retrócsatornával, amellyel bőven felülmúlhatja az egykori Filmmúzeum nézettségét. Mit láthatunk majd ezen a régi-új tévén, nézik-e majd az ötven alattiak is?

Az M3 csatorna december 20-án kezdi meg műsorainak sugárzását, 2014. január 5-ig a szerződött kábelszolgáltatóknál ingyen fogható, 2014. január 6-tól kódolt sugárzással megy majd.

Könnyen lehet, hogy a csatorna 3-4 százalékos nézettséget is el tud érni pár hónap működés után, ha tudja jelentősen növelni a lefedettségét - ezzel pedig bekerülne a legnézettebb hat-nyolc tévé közé, megelőzne tucatnyi egyszázalékos tévét. Az M3 egy piaci résbe próbál betörni, viszonylag olcsó archív tartalmakkal, kiszolgálva egy idősebb, nosztalgiára mindig kapható korosztályt. (Sokáig az Önök kérték volt a közmédia legnézettebb műsora, évtizedes Sas József-poénokkal, poros magyar nótákkal).

Hogy van-e nézettségi elvárás? „Százalékot még nem mondanék, de úgy tudjuk, nagyon várják a nézők a csatornát. Ha sikerül megállapodnunk a kábelszolgáltatókkal, nagyon reméljük, hogy már indulásnál egymillió háztartásban jelen lehetünk" – válaszolta az Origo kérdésére Lencsó Rita, az MTVA szóvivője.

Ki mit tud? -1962Forrás: Fortepan/Kotnyek Antal

Az M3 egy üresen hagyott helyre tör be. A Filmmúzeum megszűntét sokan siratják: a csatorna 2012 júliusában tűnt el a képernyőkről, átadva a helyét a Film Mániának. A tulajdonos Chello Central Europe akkor azt kommunikálta, hogy erre azért volt szükség, hogy új tartalmat, új filmeket is adhassanak – de ha igazán jó nézettséget szállított volna, nem lett volna szükség ráncfelvarrásra. (A Film Mánia különben már az első estén túlszárnyalta a Filmmúzeum korábbi rekordjait a Hegylakó-val.)

„Az audiovizuális archívum több mint ötven évre visszamenőleg őrzi az anyagokat, a digitalizálás folyamatosan zajlik. Ez a digitális adatmentés nemcsak azért fontos, hogy jó minőségben műsorra kerülhessenek ezek a programok, hanem értékmentő funkciója is van. Az M3 csatorna természetesen főként az MTV archívumából származó tartalmakat fogja sugározni, de az éjszakai fotóvetítésekkor az MTI és a Rádió Archívumban őrzött tartalmak is előkerülnek" – mondta kérdésünkre Lencsó Rita.

Zenebutik

Romantikusan úgy képzeltük, hogy vannak ott porosodó tekercsek, filmek, amelyeken nem is tudni, mi van, és váratlan kincsek is előkerülhetnek mondjuk 1966-ból, de kiderült, hogy mind gondozott, nyilvántartott tekercs, sok olyan is, amely évtizedek óta nem került elő.

Mit láthatunk majd?

Nem csak saját, vásárolt tartalmak is lesznek, például a Nemzeti Filmarchívumból vásárolt játékfilmek. Az MTVA korábban főleg a magyar tartalmat emelte ki az M3-mal kapcsolatban, de mint megtudtuk, külföldi filmek, sorozatok is lesznek: főként kelet-közép-európai produkciók, így januártól indul a Nők a pult mögött, majd később a Kórház a város szélén, mindkettő egy letűnt kor kedvelt szériája volt.

Az első három hétben az M3 már szeretné megmutatni a műsorsávokat, illetve a csatorna struktúráját. A műsorok sugárzása minden reggel 6.30 kor kezdődik. Hétköznap délelőtt az előző nap délutáni műsorait ismétlik. A délelőtti műsorok az induló szakaszban elsősorban gyermek- és ifjúsági sorozatokból (mint a Cimbora), filmekből, mesejátékokból, színházi közvetítésekből kerülnek ki, a későbbiekben (2014 januártól) pedig magyar és külföldi sorozatot, ismeretterjesztő-, és természetfilmet valamint egy archív vetélkedőt (kezdetben valószínűleg az Elmebajnokság-ot) fogják sugározni ebben az időszakban. Hétköznap a déli műsorsávban, a Híradó után nótaválogatást adnak.

Cseh Tamás és a Cimbora

Az induló időszakban minden hétköznap és hétvégén késő délután archív sportösszeállítást kínálnak a nézőknek, a későbbi időszakban ezek a tartalmak hétvégén kora esti műsorsávban lesznek. A főműsoridőben (hétköznap és hétvégén) tévéjátékok, filmek, színházi és operaközvetítések, Táncdalfesztivál, Ki mit tud?, és kabaréműsorok, szilveszteri összeállítások mennek.

Hétvége délelőtt elsősorban az ifjúságnak szóló tartalmakat adnak, valamit a korszakra jellemzően ekkora teszik a könnyűzenei műsorokat, mint a Zenebutik, Halló fiúk, halló lányok, ÁSZ, Egymillió fontos hangjegy. Hétvégén a sok néző által kért Játék határok nélkül című vetélkedőt sugározzák a délutáni műsorsávban, melyet a következő nap reggel ismétel a tévé. Hétvégén a késő délutáni műsorsávot kapják a mesejátékok és meseszínházi tartalmak.

A műsorzárás után (éjjel 12 és reggel 6.30 között) az MTVA és az MTI fotóarchívumából vetítenek fotókat a hozzájuk tartozó szöveges információkkal és zenei aláfestéssel. Ez az összeállítás egy előre meghatározott tematikát követ, melyben különböző témakörök (mint pl. színészek, életmód, divat, tájképek) adott évre lebontva, 30 perces blokkokban kerülnek megjelenítésre.

Kinek szól az M3?

„Az M3 csatorna célja, hogy újra láthatóvá tegye a magyar televíziózás 56 éves történetének legsikeresebb alkotásait, kiegészítve a magyar filmtörténet alkotásaival, illetve a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek legsikeresebb külföldi, elsősorban kelet-európai filmjeivel, sorozataival" – mondta a szóvivő.

„A csatorna elsődleges nézőközönsége a 40 év fölötti felnőttek, illetve a nyugdíjasok, hiszen számukra ezek a műsorok a saját fiatalkorukat, emlékeiket, múltjukat idézi vissza. Piackutatásunk és a nézői visszajelzések igazolták, hogy a magyar tévénézők szívesen nosztalgiáznak, örömmel nézik újra gyerekkorukat vagy fiatalságukat meghatározó, visszaidéző műsorokat, ugyanakkor jelenleg Magyarországon nincs olyan csatorna, amely tematikusan visszaidézné ezt a korszakot, és a műsorstruktúráját kizárólag az archív tartalmakra építené" – tette hozzá.

Ki mit tud?

Az M3 másodlagos célközönség a 30-39-évesek, első sorban a kisgyermekkel élők, valamint az oktató tartalmak miatt a 13-17 éves korosztály. A fiatalabb korosztály elérése érdekében az M3 csatorna megjelenésében és a promóciós tevékenységeket illetően fiatalos, lendületes jelleget követ – tudtuk meg.

Érdekesség, hogy mai reklámok természetesen lesznek, ezek - tekintve a mai szpotok harsányságát, színvilágát - furán hatnak majd két fekete-fehér alkotás közt. „Az M3-on azonban nemcsak fekete-fehér tartalom lesz: ez nem egy kizárólag réges-régi műsorokat sugárzó csatorna, hanem ez egy retrócsatorna, ahol azokat a műsorokat is leadjuk, amelyek 2013-ban már ugyan kicsit mulatságosnak tűnnek, de akkoriban ezeket néztük. Nem minden esetben valamilyen kulturális értéket szeretnénk feleleveníteni, inkább a korszakot magát mutatjuk meg, a kisebb szépséghibáival együtt" - jelezte Lencsó.