Ma is beleszeretne Udo Brinkmannba?

osztrák sorozatok, Sascha Hehn 2010-ben
Jan. 16, 2010 - Muenchen, Germany - Sascha Hehn attending the Deutscher Filmball 2010 at Hotel Bayerischer Hof. Munich, 16.01.2010...Credit: Pirzer/face to face (Credit Image: © Face to Face/ZUMApress.com)
Vágólapra másolva!
Hála a köztévé retrócsatornájának, a nyolcvanas évek német sorozatainak rajongói újra átélhetik, amint Brinkmann professzor a fenyves erdő közepén megbújó klinikára siet, vagy ahogy a Dunán cirkáló sétálóhajó kapitánya csapja a szelet a wachaui kastélyszálló úrnőjének. A főszereplők húsz éve az estéink állandó társai voltak, mára azonban néhányukra rá sem lehet ismerni. A Guldenburgok jó nője még mindig formában van, de Udo Brinkmann már nem biztos, hogy le tudna venni bennünket a lábunkról.
Vágólapra másolva!

Ha az elmúlt húsz évben elfelejtettük volna, most újra felidézhetjük a vágyat, hogy milyen jó is lenne a festői német hegyek között, egy olyan családi házban élni, amelynek gondozott a kertje, muskátlik lógnak az ablakból, még a házvezetőnőt is mintha skatulyából húzták volna ki, a levegőt pedig a tévén keresztül is harapni lehet. De ha valakinek még a munkahelyét is hasonló környezet veszi körül, akkor az álmodozásba már némi utálkozó irigység is keveredhet.

A régi érzéseket most újra átélhetjük: a köztévé retrócsatornája, az M3 ugyanis csütörtök este műsorra tűzi a Klinikát (eredeti címén Fekete-erdei kórház). A csatornának eddig is hálásak voltunk, amiért visszahozta mindennapjainkba a Szomszédokat vagy a Játék határok nélkült, de most újabb terepet nyitottak a nosztalgiázásnak a nyolcvanas-kilencvenes évek kultikus német sorozataival.

A visszaemlékezést pár hete már elindították a Duna hercegnőjével. A wachaui kastélyszálló, a Dunán fel és alá cirkáló sétálóhajó, az állandóan napos, virágokkal borított reggelizőterasz, az asztalon álló frissen facsart narancslé látványa elmaradhatatlan kellékei a sorozatnak. Aki ennél többre vágyik, annak történet is jár a látvány mellé: a Duna hercegnőjének főhőse a kastélyszálló tulajdonosának menye, Verena Schönwald, aki férje halála után a gyerekeivel és az anyósával együtt él a szállodában, és igazgatja. Ehhez jön a híres hajó, amelynek jóképű és csapodár kapitánya természetesen Verenának udvarol. Ám amikor Bécsben van, már egy barna utazási irodai dolgozónak. A Duna hercegnőjében és a Klinikában is főszereplőt alakító Gaby Dohm ma már 70 éves, rengeteg német sorozatban, köztük a Derrickben is játszott. Jelenleg rendező férjével él Münchenben.

Gaby Dohm 2011-ben Salzburgban Forrás: NORTHFOTO/© 2011 by PPS Worldwide/P97

Az 1985-ben indult Klinika jóval nagyobb sikert ért el a Duna hercegnőjénél. Az alapötletet a csehszlovák Kórház a város szélén és az 1963-ban indult amerikai General Hospital adta, mindezt átültetve az NSZK-s viszonyok közé. A sorozat rövid idő alatt lett nagyon népszerű: összesen 70 részt ért meg, több országban, köztük Magyarországon és Dél-Afrikában is adták. Miután véget ért, még kétszer próbálkoztak a felmelegítéssel: 2005-ben mutatták be a Klinika – Újra együtt, majd a Klinika – Húsz év múlva című filmet, de egyik sem tudott az eredetit akár csak megközelítő népszerűséget elérni.

A sorozat egyik alappillére a már említett festői környezet, a Fekete- erdő, a valóságban azonban a jeleneteket három különböző helyszínen vették fel. A klinika külső helyszíneit a baden-württembergi Glottertal és környéke adta, a belső jeleneteket Hamburgban forgatták, Brinkmann professzor irigylésre méltó családi háza pedig Grafenhausenben áll.

A klinika, amely a valóságban egy szanatórium Forrás: Wikimedia Commons

Az egyik főszereplő Brinkmann professzor jóképű fia, Udo Brinkmann volt. A szőke hajú, magas, hófehér fogsorú aranyifjú nem válogatott, ha nőkről volt szó: összeszűrte a levet beteggel is, kórházi dolgozóval is, mielőtt megállapodott Elke nővér mellett. Az Udót alakító Sascha Hehn valószínűleg nem jött zavarba a szerelmi jelenetektől, ugyanis erotikus filmekben kereste a kenyerét, mielőtt szerepet kapott a sorozatban. A Klinika után az Álomhajóban is számítottak rá, az 59 éves Hehn mostanában újra ennek a sorozatnak a csapatával forgat, ő alakítja a kapitányt, az elmúlt években pedig játszott színházban, és közreműködött a Shrek német szinkronjában is.

Sascha Hehn 2010-ben. Felismerné Udót? Forrás: Northfoto

Az Udo szerelmét játszó Barbara Wussow az életben a főszereplő Brinkmann professzor, a 2007-ben elhunyt Klausjürgen Wussow lánya. Az 53 éves színésznő a forgatások mellett a jótékonykodásban is aktív, többek között a kőszegi SOS Gyermekfalut is támogatja. Itt megnézheti, hogyan nézett ki a sorozatban Elke nővér Udo oldalán, alább pedig, hogy hogyan fest mostanában.

Az egykori Elke nővér idén februárban Forrás: AFP/Clemens Niehaus

Az eddigi irányvonalat látva joggal remélhetjük, hogy az M3-as csatorna ismételni kezdi a Guldenburgok örökségét is. Az 1987-ben készült német sorozat egy arisztokrata családról szól, amely egy káprázatos kastélyban él Hamburg közelében. Két házban szerettem volna nagyon gyerekkoromban élni, és mindkettő a reggelihez terített teraszával vett le a lábamról. Az egyik a Dallasból megismert Southfork Ranch volt, a másik a Guldenburgok kastélya.

A családnak van egy hatalmas birtoka is, lovakkal, saját sörfőző üzemmel. És természetesen tele vannak intrikákkal, titkos szerelmi szálakkal, és a pénzre ácsingózó családi barátokkal. Ellenségeskedés, hatalomvágy és irigység osztja meg őket, mindennapjaikat a szintén sörgyáros Balbeck dinasztia keseríti meg.

A szereplők egy részére ma már nehezen lehet ráismerni, ilyen például az idős gróf szeretőjét alakító Sydne Rome, aki jól láthatóan a plasztikai sebészet segítségével próbálta megállítani az időt.

Sydne Rome régen és ma Forrás: AFP

Sydne kiadott aerobik kazettákat és énekesnőként is próbálkozott az áttöréssel, de a világsiker elmaradt. Egyik aerobikvideóját Esztergályos Cecília szinkronizálta.


A sorozat jó nőjét, Evelyn von Guldenburgot alakító Iris Berben idén augusztusban lesz 64 éves, ennek ellenére rengeteg újságcikk zeng ódákat arról, hogy milyen jó formában van. Berben a nyolcvanas években levetkőzött a német Playboynak, ma már inkább az antiszemitizmus elleni küzdelemnek és a tolerancia erősítésének szenteli magát. Törekvéseit számos díjjal jutalmazták.

Berben idén februárban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Inga Kjer

A Guldenburgok grófnőjét játszó Christiane Hörbiger idén már 76 éves, de ez szinte egyáltalán nem látszik rajta. Talán csak az elfogultság mondatja velünk, de Christina az életben is úgy fest, mint egy előkelő úrinő. Jelenleg az Egyesült Államokban él, rendezőként dolgozik, 2003 óta Ausztria ENSZ jószolgálati nagykövete. Itt egy tavaly készült kép a színésznőről, ezen a linken pedig megnézheti, hogy mennyit változott, mióta véget ért a sorozat.

Forrás: AFP/Sven Hoppe

Ha a Guldenburgok örökségéről van szó, nem feledkezhetünk meg a sorozat elején a kamaszkorból éppen csak kinőtt Nanéről, Martin von Guldenburg második házasságából született lányáról, akit az ötvenet idén betöltő Katharina Böhm játszott a sorozatban. A bájos tini az elmúlt években felszedett pár kilót, így csak az igazán éles szemű rajongók ismernék fel elsőre. Böhm az olasz filmezésbe is belekóstolt, 2002-ben például szerepelt a Montalbano felügyelő című sorozatban is.

A nyolcvanas–kilencvenes évek német sorozatainak másik klasszikus darabja a Tirolban játszódó Hegyi doktor. Az 1992-ben indult, német–osztrák koprodukcióban készült sorozat a Sat1 csatorna egyik legsikeresebb esti műsora lett. A főszereplő az eredetileg Münchenben élő orvos, Thomas Burgner, aki végül egy tiroli falucskában telepedik le, és látja el a környék összes betegét. Az első négy évadban Gerhart Lippert alakította a doktort, őt végül a saját kérésére írták ki a sorozatból. A sorozat után nem tűnt el, volt jó pár szerepe különböző német produkciókban, de színházban is játszott. Itt van egy kép arról, hogy hegyi doktorként hogyan is festett Gerhart Lippert.

A hegyi doktor húsz évvel később Forrás: DPA/AFP/Ursula Dueren