Megszűnt minden kapcsolat a kilépett tag és a ByTheWay között

ByTheWay Vavra Bence Szikszai Péter Feng Ya Ou Ferenc Szikszai Péter ByTheWay
ByTheWay, magyar fiúegyüttes
Vágólapra másolva!
Az X-Faktor negyedik szériájában második helyen végzett a ByTheWay nevű formáció, akik ezzel az eredménnyel a legsikeresebb csapatnak számítanak a tehetségkutató történetében, még úgy is, hogy egyszer kiestek korábban. A három énekes, Szikszai Péter, Feng Ya Ou Ferenc és Vavra Bence együtt maradt, sok a fellépésük. De miért lépett ki a volt barát, és mit tanított nekik Szikora Róbert?
Vágólapra másolva!

Azt kaptátok az X-Faktor-tól, amire vágytatok?

Vavra Bence: Teljesen megváltozott az életünk, és azt hiszem kijelenthetjük, hogy sokkal többet kaptunk, mit amire számítottunk. Rengeteg fellépésen vagyunk túl.

Szikszai Péter: Mi tavaly az utolsó pillanatban döntöttük el, hogy indulunk. Szerintem akkoriban csak annyit vártunk a tehetségkutatótól, hogy összehozza a csapatot. A motivációért, a feladatokért mentünk, ezek pedig összekovácsoltak, barátokká tettek minket. Az előző X-Faktor széria alkalmával állt össze a csapatunk, egy évet zenéltünk együtt a jelentkezés előtt, szükségünk volt közös megmérettetésre. Mivel rá voltunk utalva egymásra, sok időt töltöttünk együtt a próbákon kívül is, ez az összetartás pedig a mai napig jellemzi a csapatot.

A mai napig az összetartás jellemzi a csapatot Fotó: Bielik István - Origo

Hogy gondoljátok, csapatban vagy egyénileg könnyebb eredményesnek lenni a versenyben?

V.B.: Amennyivel egyszerűbb, hogy az ember nem magában áll a színpadon, pont annyival nehezebb is. Egyrészt több munkaórát igényel a felkészülés, hisz több énekes kap szerepet egyszerre. Közösen kell kiválasztani a dalt, majd közösen és egyénileg is próbálni, közben pedig a hangszereléssel is kell foglalkozni, főleg ha hangszereken is játszik az együttes. Szóval több kicsi részletre kell odafigyelni, ami több időt és energiát emészt fel.

Feng Ya Ou Ferenc: És míg az énekes a saját stílusában ad elő egy dalt, a csapatnak az összhangot is meg kell találni. Nem elég, hogy az előadó jól csinálja, a tagoknak egymás tempóját és érzelemvilágát is jól kell ismerni.

Mit gondoltok, mitől vagytok különlegesek?

Sz.P.: Fontos, hogy amit csinálunk, azt nagyon szeretjük, és nem munka számunkra. A színpadon akkor is felfrissülünk, ha fáradtak vagyunk, és ezt látja rajtunk a közönség is.

F.F.: Az őszinteség a legnagyobb extránk, sosem játsszuk meg magunkat, mindig magunkat adjuk. Sosincs bennünk hátsó szándék vagy játszmázás, szerintem ezt a természetességet szeretik a rajongók. Nem csak munkatársai, hanem barátai is vagyunk egymásnak, ez pedig kifele is sugárzik.

Már említettétek Szikora Róbertet, aki tavaly a mentorotok volt a show ideje alatt. Azóta is tartjátok vele a kapcsolatot?

Sz.P.: A csapattagok jobban ismerik egymást, mint a mentor, aki újonnan kerül be közéjük, és ez természetesen nálunk is így volt. A dalokról emiatt nagyrészt mi döntöttünk, mi négyen beszélgettük át, hogy kellene nekiállni és feldolgozni. Szikora Robi az ötleteivel segített sokat, az olyan apróságoktól kezdve, hogy hogyan tartsuk a mikrofont a kezünkben, hogy jól mutasson.

F.F.: Végül egy csapat lettünk, sokat megtudott a működésünkről a közös munka ideje alatt. Voltunk a lakásában is, amit mi a bizalom jeleként fogtunk fel, közel kerültünk egymáshoz. Körbevezetett minket, és mintha egy másik világba csöppentünk volna. Olyan az élettere, akár egy retro szentély, tele régi albumokkal és képekkel a falon. A bútorzat, az evőeszközök, a hangulat mind olyan sajátos, hogy kiszakítja az embert a mai valóságból. Óriási élmény volt, hogy ezt megmutatta nekünk.

V.B.: Heti rendszerséggel beszélgetünk, és bár most ő nagyon el van foglalva az idei széria versenyzőivel, soha nem hagy magunkra minket. Nemrég találkoztunk, és ilyenkor mindig a Szia Robi, hogy vagy? kérdéssel indítunk, amin csak nevet. Jól esett, hogy megdicsérte a hamarosan megjelenő nagylemezünket, úgy érezzük, büszke ránk és az eredményeinkre.

Úgy érzik, egykori mentoruk büszke rájuk Fotó: Bielik István - Origo

Különlegesnek számított, hogy ti ugyan egyszer kiestetek a versenyből, Bozsek Márk kilépését követően kaptatok egy második esélyt és visszatértetek. Hogy éltétek meg ezt?

F.F.: Szombat este véget ért számunka a versenyt, és az azt követő napokban mindegyikőnk hazament a családjához Budapestről. Péntek délután hívtak az RTL-től, hogy várnak minket a székházba, menjünk be sürgősen. Fogalmam sem volt, hogy mi lehet ilyen fontos, vonatom pedig éppen nem volt, ezért küldtek értem egy autót. Nem értettem, mi történhetett, senki nem tudott semmit.

V.B.: A székházban találkoztunk Márkkal, aki ott közölte velünk, hogy kiszáll a versenyből, így másnap nekünk kell színpadra állni helyette, visszatérhetünk az X-Faktor-ba. Meg sem tudtunk először szólalni, de nagyon boldogok voltunk, amikor végre felfogtuk, mi történik.

F.F.: Azért nem volt felhőtlen a boldogságunk, mert sajnáltuk, hogy egy versenyző így búcsúzik, de miután elmondtuk a mentorunknak az öltözőben, hogy mi történt, ő arra bíztatott minket, hogy a csapattal és saját céljainkkal foglalkozzunk. Mivel másnap ott kellett állnunk az élő show színpadán, szinte azonnal elkezdtünk próbálni. Az vicces volt, hogy Szikora Robi még nálunk is jobban meglepődött, hogy visszatértünk.

Sokan úgy vélték, megrendezett forgatókönyv alapján zajlottak az események. Ehhez mit szóltok?

F.F.: Ezeket a tévhiteket szeretnénk mindenképp eloszlatni, mi már rég otthon vigasztalódtunk, mikor telefonon kaptuk az értesítést, hogy be kell mennünk a stúdióhoz. Sőt, még útközben sem árulták el nekünk, hogy miért kell ilyen gyorsan felutaznunk. Ami még jobban mutatja, mennyire hirtelen történt mindent, az Péterfy Lili története, amit elmesélt nekünk Márkról. Ők közösen énekeltek volna duettet ezen a szombaton, Márk pedig még a Bruno Mars koncertet is kihagyta, hogy egész éjjel gyakorolhassanak. Másnap aztán Lili hoppon maradt, őt rázta meg talán legjobban a döntés. Végül velünk duettezett, bevettük ötödiknek a csapatunkba.

Meglepte őket, hogy visszatérhetnek Fotó: Bielik István - Origo

Ekkor még négyen voltatok, most azonban már csak három főből áll a ByTheWay. Hogy alakult ez így?

Sz.P.: Nagyon különbözött a gondolkodásmódunk, mi hárman teljesen másként képzeltük el a zenekar jövőjét, mint Olivér. Ő gyorsabban szeretett volna megvalósítani terveket, külföldre akart menni koncertezni, nagyobb bulikban gondolkodott. Mi sosem akartuk sürgetni a dolgokat, és úgy éreztük, sokat kell még dolgoznunk azért, hogy a zenei ranglétrán feljebb kerüljünk. Nem megy egyik napról a másikra, hogy híres és hibátlan zenészek legyünk, éveknek kell eltelnie, sok gyakorlással és kis koncertekkel, hogy elérjünk valamit. Olivér másként látta, szívesen kihagyott vagy kikerült volna néhány lépcsőfokot, ezzel azonban nem értettünk egyet.

V.B.: Talán azért maradt benne tüske a kiválást követően, mert a csapaton belül egyedül maradt a véleményével, és úgy érezte, összefogtunk ellene. Pedig nem így volt, csak egyszerűen mi azonosan gondolkodtunk a közös célokat illetően.

F.F.: Nem gondolom, hogy akkora tehetségek vagy zenei istenek lennénk, hogy egy év alatt ekkora szinteket lépjünk meg. Attól még nem lesz jó zenész valakiből, hogy feltűnik egy tévés tehetségkutatóban, azért még tenni kell.

Nem ijedtetek meg, mikor hárman maradtatok?

F.F.: Először kicsit kétségbeejtő volt, hogy most akkor mi lesz, mert sosem lehet tudni, hogy a rajongók hogy reagálnak egy ilyen léptékű változásra. A csapatunk négy fővel mutatkozott be és négy fővel működött, és olyan barátságra épült, aminek a megszűnése minket is meglepett. Szerencsére jól sült el a dolog, új erőre kaptunk és még nagyobb energiával folytattuk a csapatmunkát. Örülök, hogy nem zuhantunk magunkba, hanem új terveket szőttünk.

Nem merült fel, hogy bevesztek valakit negyedik tagként?

Sz.P.: Ez szóba sem került, nem akartuk a köztünk levő összhangot megbolygatni. Akármilyen tehetséges ember jött volna, nem lett volna garantált a beilleszkedése egy ilyen erős barátságon alapuló társaságba, szóval inkább nem kockáztattunk. Az idő visszaigazolta, hogy jól döntöttünk. Most jól szuperálunk, konfliktusmentesen tudunk haladni, tervezni.

Ma már konfliktusmentesen tudnak tervezni Fotó: Bielik István - Origo

Olivérrel már nem is tartjátok a kapcsolatot?

V.B.: Semmilyen kapcsolat nincs köztünk, a kiválása óta nem beszéltünk egymással.

Ti vagytok az X-Faktor legtöbbet koncertező versenyzői. Hogy bírjátok a tempót?

Sz.P.: Az egyik rajongónk készített egy térképet ajándékba, amin bejelölte azokat a városokat, ahol már felléptünk. Őrületes ránézni, szinte bejártuk az egész országot. A nyári nagykoncertet viszont mindenképp kiemelném a többi közül, mert ott több ezren üvöltötték velünk saját dalainkat és a feldolgozásokat, a mi rajongóinkkal telt meg a Barba Negra. Ha visszahallgatjuk a koncertfelvételt, szinte alig hallani a mi hangunkat, többször elnyomja a sikongatás. Szerencsére számunkra feltöltődés egy ilyen este, úgyhogy nem panaszkodunk.

F.F.: Már nagyon készülünk a következő, december 21-i lemezbemutató koncertre, hetek óta zajlanak a zenekari próbák. Ez azért lesz nagyon különleges, mert azt a lemezünket mutatjuk be a közönségnek, ami a napokban kerül a boltokba.

Meséltétek, hogy ajándékot kaptok a rajongóktól, és üvöltve tombolják végig a koncerteket. Mennyire zavaró a mindennapokban, hogy felismernek titeket?

V.B.: Inkább a fellépések után szoktunk találkozni és beszélgetni, de az is előfordul, hogy az utcán jönnek oda hozzánk. Én a koncertek után szoktam szembesülni azzal, hogy mennyien szeretnek minket, hétköznapokon csak akkor környékeznek meg minket, ha hárman vagyunk.

F.F.: Én egyszer utaztam a metrón és a telefonomat nyomkodtam, mikor feltűnt, hogy öten körbeállnak, de csak a felém fordult cipőkre lettem erre figyelmes. Mikor felnéztem, öt lány fényképezett éppen, amit később fel is tettek a közösségi oldalunkra.

Sz.P.: A legcukibb, mikor hallom, hogy rólunk beszélnek, de nem mernek megszólítani minket, csak kuncognak és mutogatnak ránk. Volt olyan eset, hogy odamentünk köszönni, és elmondtuk, hogy igen, tényleg mi vagyunk azok. De nem panaszkodunk, ezek mind kedves történetek, amik energiát adnak, hisz nekik, értük zenélünk.

Leginkább a koncertek után lepik el őket a rajongók Fotó: Bielik István - Origo

Szerelmesleveleket gyakran kaptok?

F.F.: A privát oldalon és a csapatén is rengeteg levél érkezik, sok kérdéssel, nincs is lehetőségünk mindenre reagálni. Mivel én Péterfy Lilivel vagyok párkapcsolatban, nem is merül fel, hogy barátnőt keressek a rajongók között. Én szeretem a három méteres távolságot tartani, szerintem ez így egészséges, nem akarom a teljes magánéletemet kiteregetni.

Mennyi időtök jut a magánéletre a sok fellépés mellett?

V.B: Egyetemre járok és pont most kezdődik a vizsgaidőszak, úgyhogy kemény időszak elé nézek, nem volt könnyű a vizsgákat összeegyeztetni a nagykoncert körüli teendőkkel. Nincs sok időm a pihenésre, de örülök, hogy jut időm magamra és azzal foglalkozom, amit szeretek.

Sz.P.: Mivel a barátnőmmel és a testvéremmel lakom együtt, mindig azokkal tudok lenni, akiket szeretek, ez pedig sokat számít. Most nagyon várom a karácsonyt, hogy elutazzunk a szüleimhez Pécsre, jót fog tenni a feltöltödés.

F.F.: Gyakorlásra és a focira szentelem az időmet, ha épp nem a fiúkkal próbálok. A csapat miatt abbahagytam a főiskolát, márciusban azonban szeretném folytatni a tanulmányaimat gitár szakon, erre koncentrálok, sokat gyakorolok.

Turnézni szeretnének a lemezbemutató koncert után Fotó: Bielik István - Origo

Mit terveztetek jövőre?

Sz.P.: Nekünk az új időszámítás december 21-én fog kezdődni a lemezbemutató koncerttel, és miután megjelent a lemezünk, szeretnénk több nagyvárosba is eljutni a koncerttel, hogy minél több embernek megmutathassuk magunkat és a zenénket. A turné most a nagy álmunk, de közben folyamatosan alkotunk. Mindenkinek a fejében vannak ötletek és dallamok, amiket szeretnénk közösen megvalósítani.