Lángra kapott az étlap az étteremben

Bereznay Tamás: „Értek annyira a vendéglátáshoz, hogy bátran el merjem mondani a véleményemet”
Vágólapra másolva!
Huszonkét éves szakmai barátság, elhanyagolt család, egy kis kerti gyakorlat, gyárlátogatás, kényszer-pihenő és gyújtogatás. Ez várt a TV2 séfjére Mezőtúron, ahol a gond nem a tűzhelynél volt, hanem inkább a fejekben. Bereznay Tamás ezúttal egy válságba került házasság megmentésére is kísérletet tett A konyha ördögében.
Vágólapra másolva!

A mezőtúri Gyöngyhalász étteremben minden rutinszerűen működik. A tulajdonos, Ignác perceit reggeltől estig az üzlet foglalja le, minden munkafolyamatban részt vesz. Egy pillanatra sem hagyja ott vendéglőjét, ami rengeteg feszültséget szül a családban.

Eluralkodott a rutin és a megszokás

"Az alapvető probléma nem a konyhában volt, ezúttal nem kellett több évtizedes koszt eltüntetni vagy a szakmai alapoknál kezdeni a fejtágítást. Huszonkét éve dolgozik együtt az étterem tulajdonosa és a konyhafőnök. Nagyon erős beidegződéseket kellett kiölnöm belőlük. Ha valahol, akkor itt a megszokás és a rutin teljes mértékben eluralkodott, elveszett a kreativitás, ami ugyanúgy vezethet a sikertelenséghez, mint az, ha valaki nem felkészült és nem rendelkezik kellő szakmai háttérrel" - árulta el Bereznay.

Közösen égették el a régi étlapot Forrás: TV2

"Öt éve nem változtattak az étlapon, ami ráadásul temérdek fogást tartalmazott, éppen ezért el is égettük az összes darabot, hogy ezzel szimbolikusan is lezárjunk egy korszakot. Megható pillanat volt, de a csapatnak fel kellett ismernie, hogy szükséges a változás. Ráadásul az étterembe ölt rengeteg munka Ignácot a családjától is elszakította, többször szóba került a feleségével a válás. Ezért is kellett felrázni őt, tanácsokat adni, hogy hogyan tud a munka mellett a magánéletére is időt fordítani. A szenvedélyesség fontos ebben a szakmában, de tudni kell kiosztani a feladatokat és megbízni azokban, akikkel együtt dolgozik az ember. Egy tulajdonos bármennyire is szereti az éttermét, nem lehet mindig, minden pillanatban ott, mert arra rámegy az élete" - tette hozzá.