Összejönnek végre a Jóbarátok, de nem mindenki lesz boldog

Jóbarátok
Vágólapra másolva!
12 évvel a Jóbarátok vége, 22 évvel a világszerte ismert és kedvelt szitkom kezdete után végre sikerül összehozni legalább egy ötös találkozót, amelyet rajongók milliói vártak - eddig mindhiába. Az igazi persze egy új Friends-évad lenne, de szemben a "van az a pénz" mondással a valóság az, hogy nincs stúdió, tévétársaság, amely annyi pénzt adna egy 22 perces epizódért, amennyit a színészek kérnének.
Vágólapra másolva!

2015. február 21-e nagy nap lesz a szituációs komédiák híveinek, a Jóbarátok sokmilliós rajongótáborának, ugyanis az NBC-n egy kétórás műsorban újra láthatja Rosst, Rachelt meg a többieket. Egy pasadenai sajtóeseményen jelentette be az NBC, hogy összehozza őket:

az apropó James Burrows rendező ünneplése.

Ő nemrég tudta le ezredik sorozatepizódját, és a Jóbarátokban is sokat dolgozott. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc és David Schwimmer tehát összejön egyszerre, egy helyen – legalábbis az NBC szórakoztató műsoraiért felelős igazgató, Robert Greenblatt szerint.

A nagy ünneplésbe most Matthew Perry rondított bele, ő nem lesz ott, mert Londonban lesz, színpadon. Sajtósa szerint erről az NBC tudott, mégis hatos csúcstalálkozót harangozott be arra a napra.

Első évad, első rész Forrás: NBC

A sorozatról röviden, tényleg csak annak, aki a kétezres évek elejét egy búvárharangban töltötte: tíz évad, 236 rész készült belőle, 1994 és 2004 között futott, és világsztárrá tette a hat, Manhattanben élő fiatalt alakító színészt, de Marta Kauffman és David Crane kreátorok, producerek munkáját is meg kell említenünk.

Első évad, második rész Forrás: NBC

Számos szavazáson lett a világ legjobb komédiasorozata, 62 Emmy-díjra jelölték, míg futott, és egy sokak által szidott, de azért alapvetően nem annyira rossz spinoffot is kapott, Joey címen – ez önmagában megállt volna, csak sokan a nagy elődhöz hasonlítgatták. A Jóbarátok utolsó része alatt 52,5 millió amerikai ücsörgött a tévé előtt: hogy legyen összehasonlítási alap, jegyezzük meg, hogy manapság 10 millió már tekintélyes, 15 millió meg parádés, ünnepelendő eredménynek számít.

Nem lehetett összeterelni őket

Miután vége lett, mindenki a pályán maradt, és van, aki óriási sztár lett (Jennifer Aniston), más viszont rövid életű komédiasorozatokkal bukdácsolt (Matthew Perry) pár sikeresebb film mellett. Pár évvel a Friends után már sok tévéző szeretett volna folytatást, de mindenki más projektekkel volt elfoglalva, sőt arra is képtelenek voltak, hogy hatan, öten vagy akár négyen összejöjjenek egy nagyobb show-ban. Nézzük, hogy alakult ez a kapcsolatrendszer az elmúlt tíz évben:

Utolsó évad, utolsó rész Forrás: NBC

2006: Jennifer Aniston elmondta, hogy szívesen szerepelne egy új Jóbarátok-epizódban, de csak egyetlenegyben. A plusz rész az ő elképzelése szerint egy hosszabb show-műsor lenne, amelyet egy ünnep kapcsán lehetne a leginkább megvalósítani. Amikor Matthew Perrynél Jay Leno rákérdezett arra, hogy hiányzik-e neki a Jóbarátok, a színész azt mondta, olyankor mindig előveszi a sorozat pornóváltozatát, és így emlékezik a régi csapatra.

2007: David Schwimmer (a sorozatban Ross) a Sunnak nyilatkozva kifejtette, hogy nem lesz folytatás, illetve nincs az a pénz, hogy ő rábólintson egy - vagy több - epizódra. Jennifer Aniston viszont beszállt Courteney Cox sorozatába, a Dirtbe. Egy igen szoft leszbikus kalandnak örülhettek a nézők, Jennifer megfogta a barátnője fenekét, és a szájára is adott egy hosszabb csókot. Íme:

2008: Véget ér Cox sorozata, és nem tűnt fel nála több jóbarát, noha mindet meghívta nyilvánosan egy vendégszerepre. Ebben az évben rajtolt a Web Therapy is, amelynek főszereplője a Jóbarátok Phoebe-je, vagyis Lisa Kudrow.

2009: Kiderül, hogy a régi Joey Tribbiani, vagyis Matt LeBlanc egy új vígjátéksorozattal tér vissza a képernyőre. Úgy tűnt, hogy Matthew Perry új komédiában tűnik fel, de hiába házalt vele, nem talált vevőt a sorozatra.

2010: Jennifer Aniston is szerepet kapott a Született szinglik - Cougar Town című sorozatban, ott az alapszereplő Courteney Cox pszichiáterét alakította. Ők ketten amúgy régóra barátnők, ez az újabb közös munka nem volt meglepetés. Nézzük csak:

2011: David Schwimmer elmondta, hogy a volt szereplőtársak túl elfoglaltak ahhoz, hogy időt szakítsanak egymásra. "Én New Yorkban élek, a többiek mind Los Angelesben. Nem hiszem, hogy a műsor óta voltunk egyáltalán mindannyian egy helyiségben. Mindenkinek külön élete van, elfoglaltak vagyunk, emellett most már mindenkinek családja van" - mondta a BBC-nek.

2012: A szakma szerint tehetséges és szórakoztató Matthew Perry azután, hogy elbukott saját komédiasorozatával, a Mr. Sunshine-nal, Go On címmel indított egy másikat. Sajnos ez is kasza lett később. LeBlanc beszállt Lisa Kudrow (Phoebe) sorozatába, a Web Therapyba.

2013: Fiktív férj és feleség futott össze a Go On című sorozatban: a Jóbarátok két sztárja, Courteney Cox és Matthew Perry dolgozott együtt utóbbi komédiájában (alábbi videón). Perry közben nosztalgikus hangulatba került, és arról beszélt, hogy időgéppel visszamenne, és

azt javasolná a társaknak, hogy folytassák.

Az egykori Chandler Bing szerint igazából csak annyi történt, hogy elhatározták, hogy legyen vége, különösebb ok nélkül. Akkoriban a munka sem volt annyira megterhelő – közölte.

2014: Tíz év telt el a finálé óta, de sok millióan még reménykedtek, hogy jön a folytatás. Az egykori készítők azonban lelombozták őket: „A sorozatnak vége. Ami benne volt, azt megcsináltuk. És legyünk őszinték, eltelt húsz év, senki nem úgy néz már ki, mint régen. A nézők egész idő alatt csak azzal foglalkoznának, hogy ki mennyire megöregedett" - zárta le a témát Kauffman.

Ennek ellenére egy 50%-os találkozó csak összejött,

amivel napilapok és magazinok ezreit el lehetett adni: Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow összejött egy vacsorára egy hollywoodi étteremben. A táplálkozás közben feldobott témákról vagy a menüről nem tudni, de előbbinek emlékezetes volt az este, mert a paparazzók elől menekülve sofőrje meghúzta az ezüstszínű Mercedes oldalát.

Ugyanazon évben Jimmy Kimmel sztárvendége volt Jennifer Aniston, akit a műsorvezető azzal lepett meg, hogy berendezte neki a Jóbarátok című komédiasorozatban sokat látott konyhát. A műsor során sorra érkeztek a barátnők, volt kollégák, Monica és Phoebe, azaz Courteney Cox és Lisa Kudrow. Nézzük csak, hogy volt:

2015: Courteney Coxszal a Yahoo! készített egy videointerjút, amelyben arra is kitértek, hogy miért nem áll össze újra a Jóbarátok csapata. Monica egykori megformálója elmondta, hogy egyetlen ember van csak a színészek között, aki nem akar találkozni a többiekkel. Amikor a riporter rákérdezett, hogy kiről van szó, Cox annyit szólt:

majd jelentőségteljesen a kamerába nézett, valószínűleg azt jelezve ezzel, hogy valójában pont David Schwimmerről, Ross alakítójáról van szó.

Schwimmert hibáztatta tehát Cox, aki a leglelkesebben próbálta összehozni a csapatot a tévésorozataiban – hogy barátságból-e, vagy csak a nézettség növelése végett, az most mindegy. Ross megformálója is részt vett ebben az évben egy mini Jóbarátok-találkozón: a Sikersorozatba ment, amelyben Matt LeBlanc magát alakítja.

Schwimmer egy epizódban bukkant fel, összefutott régi cimborájával egy dúsgazdag arab sejk magánpartiján. Itt a pénzügyi problémákkal küzdő Matt felháborodott, mert David nagyobb gázsit kapott, ergo, nagyobb sztár ő a fiktív szériában, mint maga a főszereplő.

A sztárok pénzéhségét is kikarikírozták kellő öniróniával,

ugyanis olyan magánbuliba mentek fizetett vendégként, amit egy tömeggyilkos arab sejk szervezett magának.

2015 végén Matthew Perryt és Courteney Coxot a pletykalapok már annyira szerették volna együtt látni, hogy egy amerikai és ausztrál sajtóhírt felkapott a média, és több száz újság megírta, hogy a színésznő szakítása után egyből régi cimboráját kereste meg, de nemcsak sopánkodtak és sóhajtoztak kettecskén, hanem össze is jöttek. A sajtósok cáfoltak.

2016. Bejelenti az NBC, hogy lesz hatos találkozó a tévében is, Perry sajtósa szerint csak öten lesznek ott. LeBlanc elárulja az Ew.com-nak, hogy 12 év után először jöttek össze Cox születésnapi buliján, és olyan volt, mint régen, Cudrow pedig arról beszélt, hogy ha összezárnak hat embert tíz évre egy épületbe, és végül elengedik őket, akkor logikus, hogy szétszóródnak.

És most mi lesz?

Kétórás különleges műsor, kis feszültséggel, pár előre megírt poénnal, és bejön majd a producerek prognózisa: sopánkodhatnak a nézők, hogy mennyire megöregedtek a színészek 12 év alatt (szemben a tévézőkkel, akik nyilván nem). Újabb Jóbarátok-évadot azonban ne várjunk, több ok miatt sem:

Vannak más munkáik. Courteney Cox egy újabb komédiasorozatba tart, főszereplője és producere lesz egy szitkomnak. Aniston felkapott mozis színésznő, Matt LeBlanc szerződésben áll az Episodes – Sikersorozattal, az ilyenekből nem olyan könnyű kiugrani.

Matt LeBlanc még vicces, de már nem az a fess huszonéves Forrás: AFP/Paul Marotta

Személyes ellentétek. Az, hogy vannak köztük olyanok, akik 2004 óta, azaz 12 éve nem látták a másikat, és rá se csörögtek telefonon, azt jelenti, hogy bőven elég volt a közösen eltöltött tíz év együtt. Cox és Aniston ugyan összejárogatnak, de lehetnek ellentétek mások között.

Könnyen kiábrándító lehet. Képzeljük el, hogy kihagyunk sok érettségi találkozót, de az ötvenedikre elmegyünk: az érettségi osztály legjobb nője ráncos, 68 éves öregasszony, a legjobb pasi egy kopasz, rövidlátó törpe lett.

Egy új évad első részét sokan megnéznék,

de lehet, hogy a másodikat már nem, ugyanis nem fiatalkoruk fess, szellemes, laza, jóképű és csinos tévésztárjait látná a folytatásban, hanem negyvenes, rigolyás, cinikus felnőtteket. Schwimmer idén lesz ötven, a régi nyafogás, szenvedés ma már szánalmas lenne a karaktertől.

Matthew Perry már 46 éves Forrás: AFP/Kevin Winter

És a végén: a pénz. Ezek a fiatalok okosan összefogtak, közös béremelést csikartak ki maguknak, így a végén, az utolsó két évadban már részenként 1-1 millió dollárt kaptak alapból, plusz részesedést. Ez 42 millió dolláros gázsi két évre, fejenként majdnem 12 milliárd forint, mai árfolyamon. A Jóbarátokat csak akkor lenne értelme visszahozni, ha mind a hatan vállalnák,

nyilván heti egy-két millió dollár alatt egyik sem szállna be,

így irdatlan sokba kerülne akár egyetlen, 22 perces szitkomepizód. Az első talán idei nézettségrekordot hozna, de a többi nem, és a reklámidőből nem jönne vissza az óriási bérköltség. Ezért is igen valószínűtlen, hogy a február 21-i nagy találkozáson más is történne, mint kölcsönös élcelődés, viccelődés, udvarias mosolygás: aligha jelentik be a 11. évadot.

Cikkünk a január 19-i helyzetet mutatja be, reméljük, Perry is meggondolja magát, és tényleg hatan lesznek.

Szavazzon!

Ki volt a kedvence?