Ezt nézzük 2017-ben a tévében

Katherine Heigl
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban hivatalosan éppen csak véget ért az upfronts, vagyis a 2016/2017-es tévés évad műsorkínálatának összeállítása. Többek között az új sorozatokat is ilyentájt rendelik meg, jön a képernyőre több időutazós történet, egy rakás vámpír és boszorkány, valamint egy filozofikus kutya, miközben Matt LeBlanc-ból küszködő apa lesz, Kiefer Sutherlandet pedig kinevezik amerikai elnökké. Íme, tizenhárom ígéretes kezdeményezés, szavazhat is a kedvencére! 
Vágólapra másolva!

Az amerikai tévéipar elég sok sorozatot termel, de ami a képernyőre kerül, így is csak töredéke a tévécsatornákhoz benyújtott ötleteknek – ráadásul az íróknak, producereknek hosszú és idegőrlő folyamaton kell keresztülmenniük ahhoz, hogy az ő projektjüket is láthassák a nézők.

Egy többkörös procedúráról van szó,

az alkotók nyaranta nyújtják be sorozatterveiket a csatornáknak, de csak kisebb részük jut el odáig, hogy egyáltalán az első rész forgatókönyvét és a karakterleírásokat leadhassa a megrendelőknek. Ezután szintén kisebb arányban kérik be a pilotokat, vagyis a bemutatkozó epizódokat, majd még azokból is mazsoláznak, ami nem győzte meg a csatorna képviselőit, abból nem készülhet sorozat.

Nem mindenből lesz akkora siker, mint a Trónok harca Forrás: HBO

Az idei év elején az öt nagy amerikai csatorna – az ABC, a CBS, a Fox, az NBC és a CW – összesen 88 pilotot rendelt meg, ezek közül 42-ből lesz sorozat is, de azt sem szabad elfelejteni, hogy azok egy része is elvérzik majd egy-két évad, netán néhány rész után. Az arányok természetesen az egyes csatornákon belül is változnak, az ABC 24 pilot alapján például csak 9 sorozatot kért be, a jóval kisebb CW 6-ból 3 pilotot visz tovább.

A megrendelt szériák között van A szökés folytatása, a feltámasztott MacGyver és a 24 új etapja,

a 24: Legacy is, valamint olyan klasszikus filmek sorozatváltozata, mint a Halálos fegyver, Az ördögűző, az Elrabolva, a Frequency vagy a Kiképzés. Minket azonban inkább az érdekelt, hogy mennyi eredeti ötlet van még az amerikai sorozatiparban, így a korábban valamilyen formában már látott történeteket nem listáztuk. Lássuk, mi maradt, íme, tizenhárom érdekesnek ígérkező projekt.

Conviction

Az Agent Carter címszereplője, Hayley Atwell egy volt amerikai elnök lányát játssza, aki kényszerből fogadja el egy újonnan alakult Los Angeles-i ügyosztály vezetését. Az általa irányított csapat olyan bűnügyekben nyomoz, amelyekkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy az elkövetésükért nem a megfelelő embert küldték börtönbe.

Designated Survivor

Miután kis híján a komplett amerikai kabinet megsemmisül egy Washingtont ért támadás során, hirtelen egy alacsonyabb rangú politikus válik az Egyesült Államok elnökévé – kezdetben azonban sem ő, sem a környezete nem bízik abban, hogy el tudja látni ezt a feladatot. A főszerepet Kiefer Sutherland játssza.

Doubt

A Grace klinika után vígjátéki karriert csinált Katherine Heigl egy ügyvédet játszik, aki a kelleténél jobban érdeklődik az egyik ügyfele iránt – ráadásul úgy néz ki, hogy a férfi bűnös is az ellene felhozott vádakban. A sorozat pilotja már az előző évben elkészült, csak akkor még KaDee Stricklanddel, a CBS azonban új főszereplőt javasolt.

Katherine Heigl újra képernyőre kerül Forrás: AFP/Jason Merritt

Midnight, Texas

Úgy harangozták be, mint a True Blood találkozását a Twin Peaks-szel, és a vámpíros széria hangulatából biztosan lesz is benne valami, miután a szerzőjük, Charlaine Harris ugyanaz. Az írónő új trilógiájából készülő adaptációban vámpírok, boszorkányok, vérfarkasok és angyalok éldegélnek egymás mellett, horror és romantika elegyére lehet számítani.

A True Blood hangulatából lesz benne valami Forrás: HBO

Star

Amíg az Empire a stúdió szakembereinek szemszögéből mesél a zeneiparról, addig a sorozat készítőjének, Lee Danielsnek az új projektjében a zenészek nézőpontját ismerhetjük meg egy lánybanda tagjain keresztül. A húzónév Queen Latifah, de többek között Benjamin Bratt is közreműködik.

This Is Us

A mostanában bejelentett sorozatok közül a This Is Us előzetese hozta a legtöbb nézőt, a Facebookra kitett trailert 48 óra alatt közel 15 millióan nézték meg, a cikk írásakor már 25 millió letöltője volt. A dolog azért érdekes, mert a szériában nincs egyetlen A kategóriás sztár sem – Milo Ventimiglia a legnagyobb név –, amúgy ugyanazon a napon született emberekről szól, akik valamiképpen kapcsolódnak egymáshoz.

Time After Time

Időutazós sorozat a Vámpírnaplók-at és a Gyilkos hajszá-t is jegyző Kevin Williamsontól. A történet szerint a neves sci-fi írónak, H. G. Wellsnek a 19. század végén sikerült építenie egy időgépet, azon keresztül azonban Hasfelmetsző Jack is a mai New Yorkba kerül, az írónak kell a nyomára bukkannia.

Timeless

Szintén egy időutazós történet, amelyben egy gonosztevő azért utazik a múltba, hogy rossz irányba változtassa meg a ma ismert Amerikát. Ezt próbálja megakadályozni a 90210-ben látott Matt Lanter és a True Detective színésznője, Abigail Spencer, a producerek Shawn Ryan (Kemény zsaruk) és Eric Kripke (Odaát).

Downward Dog

Hatalmas blődség is kisülhet belőle, nem mondhatni azonban, hogy az ötlet mindennapi lenne – főleg, hogy vígjátéksorozatról van szó, ebben a műfajban pedig nehezebb eredetinek lenni. A websorozat alapján készülő történetben egy mindennapi gondokkal küszködő nőt ismerhetünk meg filozofikus kutyája szemszögéből, a kutya furcsa monológjaiból.

Imaginary Mary

A Downward Dog-hoz hasonlít abban, hogy az alapötlet itt is ígéretes, a megvalósítást azonban nagyon el lehet rontani. A sorozat egy karrierista nőről szól, aki retteg a gyerekvállalástól, így nehezen tudja feldolgozni, hogy pont egy háromgyerekes családapába szeretett bele – a probléma megoldásában képzeletbeli barátja segít neki, akit utoljára gyerekkorában látott.

Kevin Can Wait

A történet középpontjában egy frissen visszavonult rendőr áll, aki már alig várja, hogy minél több időt töltsön a családjával, ám hamar rá kell jönnie, hogy feleségével és három gyerekével legalább annyi gondja lesz, mint a bűnözőkkel. Inkább a főszereplő, Kevin James miatt érdekes, ő a 2007-ben véget ért Férjek gyöngye után ezzel a szériával tér vissza a képernyőre.

Man With a Plan

Valószínűleg szintén a főszereplő fogja elvinni a sorozatot, hiszen ő nem más, mint a Jóbarátok egykori Joey-ja, Matt LeBlanc. A sztori egyébként hasonló lesz, mint a Kevin Can Wait-nél, LeBlanc egy apukát játszik, aki rájön, hogy nem is olyan jó buli otthon maradni a gyerekekkel a felesége helyett.

Son of Zorn

A végére hagytuk az új projektek egyik legfurábbikát, amelyben a főhős rajzolt formában fog megjelenni, a családja azonban élő, hús-vér emberekből áll, a két világ összeütközése adja elvileg a humor forrását. A címbeli Zorn egyébként egy legendás harcos, aki tíz év után tér vissza otthonába, hogy újra felvegye a kapcsolatot volt feleségével és fiával.

Szavazzon!

Ön melyik sorozatot várja a legjobban?