Hugh Laurie: Nem aggódom a nézők erkölcse miatt

Vágólapra másolva!
Az itthon főképp Doktor House-ként ismert Hugh Laurie alakítja Richard Ropert a The Night Manager című sorozatban: állítása szerint éhező koldusként vetette rá magát a lehetőségre, és bármit megtett volna azért, hogy a részese lehessen a regény sorozatverziójának. Susanne Bier rendező és Simon Cornwell vezető producer, John le Carré író fia is mesélt a szériáról.
Vágólapra másolva!

Úgy tudni, már jó ideje érdekelte a The Night Manager sztorija. Mesélne a történetéről?

Hugh Laurie: Az, hogy érdekelt, nem fedi igazán a valóságot. Le Carré elvakult rajongója voltam egészen fiatal korom óta, és természetesen olvastam is minden regényét. Hasonlóan a többi rajongóhoz, én is tartottam attól, hogy a hidegháború után majd sok lesz a munkanélküli kém, és sok lesz a munkanélküli kémregény-író. És érdekelt, hogy ez a zseniális műfaj hogyan éli túl a hidegháborút követő időszakot.

Forrás: AMC

Ha jól tudom, ez a le Carré regény az első, amely már a hidegháborús évek után íródott. Amikor olvastam, arról álmodtam, hogy majd én játszom Jonathan Pine szerepét. Most meg szépen hátradőlhetek, és végig kell nézzem, ahogy a sármos Tom Hiddleston alakítja!

És huszonöt évvel később, amikor felröppent, hogy televízióra viszik, éhező koldusként vetettem rá magam a lehetőségre, és bármit megtettem volna azért, hogy a részese lehessek, mert olyan zseniális a történet.

The Night Manager Forrás: AMC

Susanne, önnek ez az első televíziós sorozat-rendezése. Miért épp ez és miért a televízió?

Susanne Bier: Először is azért, mert tagadhatatlanul ma a legjobb forgatókönyveket televízióra írják. Így már jó ideje szerettem volna tévére rendezni. Rengeteg forgatókönyv került elém, de a The Night Managerből elég volt tíz oldalt olvasnom, és máris a producerek nyakára jártam. Aztán amimkor megtudtam, hogy Hugh és Tom is benne vannak, akiket régóta csodálok, egyszerűen belevetettem magam a munkába. Nagyon izgalmas volt ilyen óriási anyaggal dolgozni, nagyszerű karakterekkel, remek színészekkel.

Susanne Bier Forrás: AMC

Simon, a sorozat munkálataiba bevonták az édesapját is, John le Carrét? Mekkora befolyása volt a forgatókönyvre?

Simon Cornwell: Igen, az édesapámat valóban bevontuk a munkálatokba, de inkább úgy fogalmaznék, az alapul szolgáló regény modernizálásába. Ez egy olyan beszélgetés volt vele, amelyre régóta és nagyon tudatosan készültem, vagyis, hogy elmondjam neki,

Az elképzeléssel elég gyorsan képes volt azonosulni, és amikor Oliviát látta a próbafelvételeken, már ő maga mondta, Blurr soha nem is lehetne férfi.

Simon Cornwell Forrás: AMC

Hugh karaktere a leírás szerint „a világ legelvetemültebb alakja". Hogyan közelített ehhez a szerephez?

Hugh Laurie: Az alávalóságnak minden jó történetben jó célja van. Richard Roper figurája azóta él élénken a képzeletemben, hogy olvastam a regényt. Azt gondolom, az a legijesztőbb Roperben, hogy hozzáértő, okos, magabiztos, bátor. Épp ezek a kvalitásai teszik veszélyessé, mert ő mindezek mellett ráadásul rosszindulatú és a kegyetlenség sem áll távol tőle. A sztori nagyon keményen vádol egy kivételezett réteget, akik a pénz és a hatalom bűvkörében élnek.

Szokatlan kedvesség bújik meg benne. A fejemben úgy él, mint aki szereti az állatokat, ugyanakkor képes az emberi kegyetlenséget nemtörődömséggel szemlélni, de megkönnyezi, ha egy kutyát elüt egy autó. Egészen drámai a szentimentalizmusa és a kegyetlensége. Egyszerűen zseniális. Ezt a figurát játszani kicsit olyan érzés, mint a kezemben tartani egy méregdrága Fabergé-tojást anélkül, hogy leejteném.

Susanne Bier: Igen, pontosan ez a zsenialitása a történetnek, ahogyan az embert bevonzza a gonosz világa. Mind legszívesebben a bűnöző mellett ülnénk a vacsoraasztalnál, mind a legszívesebben az ő életét élnénk. Holott mindannyian tudjuk, Roper mennyire velejéig romlott és brutális. A forgatókönyvírásnak és a rendezésnek is ez volt a szépsége, ahogyan egyensúlyoztunk a gonosz és az iránta érzett vonzalmunk között.

Forrás: AMC

Manapság élnek köztünk Roperek?

Hugh Laurie: A forgatás idején egy mexikói katonai helikopter szétlőtt egy teljes mexikói drogkartellt. A mexikói kormány pedig elismerte, a kartellel háborút folytatnak. Egyszóval valahol a háttérben ott is volt egy Roper, aki fegyvereket adott el a kartell tagjainak. Vagyis ilyesmi megtörténik ebben a pillanatban is.

Simon Cornwell: A regény maga a valóságból táplálkozik, ha nem is azon alapszik. Ahhoz, hogy a jelen időkre tudjuk átültetni, rendkívüli emberekkel beszélgettünk. Beszéltünk a titkosszolgálatokhoz szorosan kötődő emberekkel, fegyverkereskedőkkel. Vagyis a sorozatnak nagyon valós érzete lesz.

Forrás: AMC

A Doktor House kivételével a szerepei jobbára vidámak voltak. Tudatosan keresett ezúttal mást?

Hugh Laurie: Nem, nem volt tudatos. Nem is hiszem, hogy létezne színész, aki ilyen kategóriák, azaz a jó vagy a gonosz karakter alapján döntene. Számomra két dolog jelent valamit: a jó és a rossz. Lehet egy sztori jó és vicces vagy jó és drámai, vagy jó és dermesztő, vagy jó és akármilyen, de akkor is jó, és csak ez számít. Számomra mindig ez volt a legfontosabb, hogy a sztori jó legyen.

Nem tart attól, hogy a közönség egyenesen megszereti a karaktert, akit játszik? Szörnyű dolgokat visz véghez a sorozatban, de sármos, olykor kedves, és bátor is.

Hugh Laurie: Azt hiszem, a nézők annyira nem fogják megszeretni, hogy azt mondanák „Anya, én fegyverkereskedő szeretnék lenni." Mégis, nem átallom azt mondani, Roper gonoszságában igenis lesz szeretnivaló, van a gonosznak jó oldala. A The Night Managerben a gonosznak sármja lesz, még ha felszínes is. Vonzereje lesz.

és nem jutna semeddig. Nem aggódom a nézők erkölcse felől. Azt remélem, szeretni fogják ezt az izgalmas kettősséget.

Forrás: AMC

Látjuk ezentúl többet a képernyőn?

Hugh Laurie: Nem a vászon mérete az elsődleges választási szempont az életemben. A szememet vonzza egy jó történet, remek kollégák, akikkel szívesen játszanék...

A rendező dán, az operatőr dél-afrikai, a stáb fele marokkói, a hangokért egy spanyol szakember felelt, és így tovább. Nagyszerű volt együtt dolgozni. Egyszóval arra megyek, amerre jó sztorit találok, amerről remek munka vár.

Miről szól a sorozat?

A The Night Manager az egykori brit katona, Jonathan Pine (Tom Hiddleston) történetét meséli el. Pine-t beszervezi egy hírszerző ügynök, Angela Burr (Olivia Colman), hogy beférkőzzön Richard Onslow Roper (Hugh Laurie) nemzetközi üzletember belső köreibe. A feladat pedig: szétrobbantani Roper titkos fegyverkereskedelemmel folytatott bűnös szövetkezését. Azért, hogy beférkőzzön Roper hatalmas birodalmának közepébe, Pine-nak ellen kell állnia a könnyen megvesztegethető és gyanakvó főnöke (Major Corkoran – Tom Hollander) záporozó kérdéseinek és a szépséges barátnő (Jed - Elizabeth Debicki) vonzerejének. A jó ügyért azonban Pine-nak magának is bűnözővé kell válnia.

A sorozat vezető producerei John Le Carré, Simon Cornwell, Stephen Cornwell and Stephen Garrett. A forgatókönyvet David Farr jegyzi, a rendező pedig az Oscar-díjas Susanne Bier. A "The Night Manager" az AMC, a BBC One és a The Ink Factory koprodukciójában készült.

A londoni kerekasztal-beszélgetés leiratát az AMC-től kaptuk, a premier február 22-én, 21 órakor lesz, persze az AMC-n. A trailert itt megnézheti.