A rádiók rovására terjeszkedhetnek a mobilszolgáltatók

Nem az internetes reklámköltés az egyetlen, ami felszálló ágban van. Képünk illusztráció.
Rádió és TV-történeti Kiállítóhely, Budapest VIII. Pollack Mihály tér 8-10.
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ismertette 2016-2020-as rádióspektrum-stratégiáját. A szervezet figyel az egyre növekvő mobil szélessávú igényekre, ami nem feltétlenül, de azt is jelentheti, hogy a jövőben kevesebb rádió lesz Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az NMHH elkészítette újabb ötéves frekvenciagazdálkodási stratégiáját, amely a lakossági rádiózás mellett a mobil szélessávú használatot, a PPDR, vagyis közrendi és katasztrófavédelmi sávhasználatot és a nem polgári (például katonai) célú rádiós távközlést is szabályozza.

A legfontosabb változás a 2012-2015-ös stratégiához képest, hogy a 800 MHz-es frekvenciasáv után az NMHH a 700 MHz-es sávot is a mobilszolgáltatók rendelkezésére bocsátja, az eddigi öt digitális multiplex helyett három marad a rádióké.

Kevesebb frekvenciasávot kapnak a rádiók Fotó: Polyák Attila - Origo

A médiahatóság főigazgatója, Aranyosné dr. Börcs Janka szerint ez nem jelenti azt, hogy a jövőben kevesebb rádióadó lesz Magyarországon, a jelenlegi technikai szinten akár azonos mennyiségű műsort is elbír a szűkebb rendszer – csupán a magas költség szabhat határt a megvalósításnak.

A stratégiában megjelölt frekvenciák értékesítését alapvetően 2020-ig, de legkésőbb 2022-ig be kell fejezni,

a frekvenciasáv átadásának ideje azonban függ az uniós döntésektől, illetve a szomszédos országoktól is: amíg mindegyik szomszédunk át nem adja a 700 MHz-es sávot a mobilszolgáltatóknak, addig Magyarországon is csak műsorszórásra lehet használni.

2020-ban jár le egyébként az Antenna Hungária kizárólagos szerződése is az öt digitális multiplexre, ekkortájt kezdik meg a maradék három multiplex értékesítését is. Bővebben a stratégiáról az NMHH összefoglalójában olvashat.