Olimpia nélkül szórakoztatóbbak az olimpikonok

Gyurta Dani a Barátok köztben
Vágólapra másolva!
Természetes, hogy az olimpia idején a világklasszis sportolókra fordítjuk a legtöbb figyelmet, ők azonban máskor, más szerepben is érdekesek, és akár szórakoztatóbbak is lehetnek. Michael Phelps a Törtetők-be, Gyurta Dani a Barátok közt-be ugrott be, Muhammad Ali angyal volt, Katarina Witt pedig Pamela Andersonnal gonoszkodott – aranyérmes olimpikonok tévés szerepeiből válogattunk.
Vágólapra másolva!

A sorozatokat mindig érdemes feldobni egy-egy ismert vendégszereplővel, ami főleg akkor érdekes, ha az illető nem színész, hanem valami teljesen mást csinál.

Szívesen figyeltük például Stephen Hawkingot vagy az űrhajós Buzz Aldrint az Agymenőkben,

Monkot, a flúgos nyomozót, amint Willie Nelsonnal zenélt, vagy azt, ahogy Richard Castle valódi írókkal – James Pattersonnal, Stephen J. Cannell-lel, Dennis Lehane-nel – pókerezett.

Természetesen jó pár sportolóra is felfigyeltek már a sorozatkészítők, mi néhány aranyérmes olimpikon szereplését elevenítjük most fel.

Nekimentek a New York-i forgatagban

Nincs azon mit csodálkozni, hogy az amerikai legendát, a pekingi olimpián nyolc aranyérmet szerző Michael Phelpset hamar felkapta a média, rengeteg reggeli műsorba, délutáni magazinba, késő esti talkshow-ba hívták elképesztő teljesítménye után – sorozatokban azonban korántsem láthattuk ennyit.

Michael Phelps már idén is bizonyított Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A Törtetők-ben már a pekingi olimpia évében megjelent, de csak egy rövid – ám annál jobban eltalált – pillanat erejéig: az éppen telefonálgató Eric beléütközött New York utcáin, mire Phelps be is szólt neki, az öntelt menedzser azonban annyira el volt foglalva a saját dolgával, hogy észre sem vette, kivel volt épp konfliktusa:

Phelps a Briliáns elmék-ben is kapott egy kisebb szerepet, miután a Twitteren zseniálisnak nevezte a sorozatot. Itt a történet középpontjában álló ügyvéd futott vele össze egy étteremben, ami azért volt kínos, mert Phelps volt az egyetlen sportoló, akit kiszemelt, de nem tudott megszerezni ügyfélnek.

Phelps a Briliáns elmékben Forrás: USA Network

Szexidióta lett a világklasszis úszóból

Napjaink másik kiemelkedő amerikai úszója, Ryan Lochte számos magazin címlapján szerepelt már, reklámokban is feltűnt, A stúdió-ban pedig nem átallott hülyét csinálni magából: az egyik epizódban kvázi önmagát játszotta, ahogy ő fogalmazott, egy „szexidiótát”, aki jól néz ki, jó az ágyban, de amúgy komplett idióta.

Lochte ez után a 90210-ben is kapott egy vendégszerepet, 2013-ban pedig elindult a What Would Ryan Lochte Do? című reality, amely különféle élethelyzetekben mutatta be az olimpikont – ezt azonban nyolc epizód után elkaszálták.

Ivott egy kávét a háttérben

Phelps nagy riválisa, az ausztrál Ian Thorpe a fentieknél jóval kevesebbet tűnt fel a képernyőn: egy nyúlfarknyi statisztaszerepet kapott csak a Jóbarátok-ban, valószínűleg ki sem szúrta senki, aki nem tudta, hogy az adott epizódban kell keresnie. Íme, a háttérben itta egyszer a kávét a Central Perkben:

Muhammad Ali angyallá változott

A régi legendák közül is volt, aki meg-megjelent a képernyőn a sportversenyeken kívül is, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által 1999-ben az évszázad sportolójának választott Muhammad Ali is vállalt például sorozatos vendégszerepet.

Már 1977-ben eljátszotta saját magát a karrierjét bemutató A legnagyobb ökölben,

utoljára pedig az Angyali érintés egyik epizódjában láthattuk – angyalként. Ekkor már Parkinson-kórral küzdött, ennek tudható be a remegése:

A legendás úszó, Mark Spitz nem szerepelt sokat, de azért érdemes megemlíteni, többek között a Challenge of a Lifetime című tévéfilmben tűnt fel, 2014-ben pedig az Amerikai fater-ben kölcsönözte a hangját a róla mintázott karakternek.

Ő volt Tarzan és Jungle Jim

Egy korábbi úszólegenda, Johnny Weissmuller jóval aktívabb volt, az 1932-es Tarzan, a majomember-től kezdve számos filmben eljátszotta Edgar Rice Burroughs jól ismert figuráját. Az olimpikon aztán a képernyőn is a dzsungelbe tévedt – csak már szafariruhában –,

ő játszotta a Jungle Jim című sorozat címszerepét 26 epizódban.

Természetesen az úszástudására itt is számítottak, ami már a főcímből kiderült:

Egy másik amerikai nagyság, az atlétikai számokban jeleskedő Carl Lewis is színészkedett egy időben, megjelent többek között az Ágyúgolyó futam harmadik részében, az Atomvihar-ban, az Alien Hunter – Az idegenvadász-ban és a Lányok a pácban című filmben.

Láthattuk az Arli$$ című sorozatban is, több más sportolóval együtt, amin nincs is mit csodálkozni, tekintve, hogy a széria egy sportügynökről és ügyfeleiről szólt – jól megtömték hát valódi nagyságokkal.

Gonosz lett a jégkirálynő

Feltűnt itt a kétszeres olimpiai bajnok német műkorcsolyázónő, Katarina Witt is, akit a hasonló témájú játékfilmben, a Jerry McGuire-ben is láthattunk. Legismertebb képernyős munkája talán a Jégkirálynő című tévéfilm volt, de megjelent Pamela Anderson sorozatában, a V.I.P. – Több mint testőr-ben is, ő játszotta Greta Krantzot, az aktuális epizód főgonoszát:

Eközben itthon

Itthon a Barátok közt járt élen az olimpikonok szerepeltetésében, Kovács Kokó István után Gyurta Danit is bevetette, bár ő akkor még „csak” ezüstérmes volt, az aranyra a londoni olimpiáig várnia kellett.

A napi sorozatban 16 évesen jelent meg,

ennek a Mátyás király téri srácok azonban nem nagyon örültek – Gyurta ugyanis önmagát alakította, az uszodában ismerkedett meg a másoknak is tetsző Noémivel.

Gyurta Dani a Barátok köztben Forrás: RTL Klub

Egerszegi Krisztina pudingreklámjáról inkább ne beszéljünk, mint ahogy azt is szívesen elfelejtenénk, ahogyan Benedek Tibor a természetesség teljes hiányával magyarázott a fájdalmait enyhítő gyógyszerről – ezek is jól mutatják azonban, hogy egy olimpikon népszerűségére mindig lehet alapozni, akkor is, ha, mondjuk, egy termék eladásáról van szó.