Sztárok, akik embert öltek

O.J. Simpson
Vágólapra másolva!
Többen persze autójukkal gázoltak vagy véletlenül, esetleg háborúban öltek, de van néhány szándékos emberölési eset is. A gyilkossá váló hírességek szomorú listája hosszabb, mint gondolnánk. Ez itt még csak az első rész.
Vágólapra másolva!

Caitlyn Jenner

A korábbi olimpikon tízpróbázó, egykor a Kardashian klán pátriárkájaként, Bruce Jennerként élő transzszexuális nő 2015 februárjában keveredett Malibu utcáin végzetes autóbalesetbe. Egy szemtanú szerint Jenner városi terepjárója hátuljával kitolt egy fehér autót a forgalom kellős közepébe. A vétlen sofőr kocsijába ezután belerohant egy Hummer.

Forrás: Frederic J. Brown / AFP

A fehér autó vezetője azonnal meghalt, és további hét ember is megsérült – Jenner viszont ép bőrrel úszta meg a balesetet. A sztár ezután önként vérvizsgálatnak vetette alá magát, és nem találtak alkoholt a vérében. Állítása szerint egy paparazzo elől menekült, azért okozta a balesetet, de a rendőrség nem hitt neki.

„Mély és őszinte együttérzéssel gondolok a családra, a hozzátartozókra és mindazokra, akik érintettek voltak ebben a szörnyű balesetben. Ez egy lesújtó tragédia, és nem fogok úgy tenni, mint aki akár el tudná képzelni, min megy most át ez a család. De

– írta az eset után Jenner egy közleményben.

Matthew Broderick

A Meglógtam a Ferrarival sztárja még kezdő színészként, 1987-ben Írországban vakációzott, ahol két ember, egy anya és egy lánya halálát okozta egy végzetes autóbalesetben. A korabeli beszámolók szerint lehetséges, hogy Broderick megfeledkezett a helyi viszonyokról, és a szembeforgalomban vezette autóját, amelynek utasa volt egyébként akkori barátnője és Meglógtam...-beli partnere, Jennifer Grey is.

Forrás: Nicholas Hunt / Getty Images North America / AFP

A balesetben a színész is megsérült (csúnyán eltört a lába, arcán pedig vágott sebek voltak), és ugyanabba a kórházba vitték, ahova áldozatait, akiknek viszont már csak a halálát tudták megállapítani az orvosok. A tragédia nagyon megrázta a sztárt (az eset után közvetlenül állítólag folyamatosan azt kérdezgette, hogy megsérültek-e a másik autó utasai), hatalmas traumaként élte meg, és azóta is árnyékként vetül rá.

O.J. Simpson

Mint arról a szörnyű hollywoodi gyilkosságokról szóló cikkünkben is írtuk, a sportolóból színésszé avanzsált O. J. Simpson és felesége, Nicole 1992-ben váltak el, de adtak a házasságnak még egy esélyt. A folytatódó állítólagos bántalmazások és szerelmi afférok miatt azonban a kapcsolat ekkor sem működött, így amikor 1994 júniusában Nicole Brownt és barátját, Ron Goldmant holtan találták a nő Los Angeles-i otthona előtt, a gyanú hamar Simpsonra terelődött.

Forrás: LAPD Photo / AFP

Amerika legellentmondásosabb tárgyalása végén a sztárt mind Brown, mind Goldman megölésében ártatlannak találták, egy polgári per során azonban, amit a halálra késelt asszony szülei indítottak ellene, kimondták a felelősségét, és 33 millió dolláros kártérítésre kötelezték.

A pár gyilkossági ügyét így lezártnak tekintik, annak ellenére, hogy hivatalos közvád során senki nem bizonyult bűnösnek a megölésükben. O.J. Simpson pedig jelenleg börtönbüntetését tölti: 2007-ben egy Las Vegas-i szállodában követett el fegyveres rablást. Azt állította, hogy tőle ellopott sportereklyéket akart visszaszerezni két kereskedőtől – azért akarta visszaszerezni a tárgyakat, hogy eladja őket, mert nem volt pénze a 33 millió dolláros kártérítésre.

Robert Blake

2001. május 4-én a Hidegvérrel című filmből ismert Robert Blake feleségével, Bonnie Lee Bakley-vel egy Studio City-beli étteremben vacsorázott. Miközben Bakley már az autóban ült, Blake visszament egy pisztolyért (!), amit a vendéglőben felejtett. Eközben a várakozó asszonyt fejbe lőtték – azonnal meghalt. A sztár ragaszkodott hozzá, hogy nem volt ott, amikor a lövés dördült, a rendőrség pedig később azt állapította meg, hogy a Blake által az étteremben felejtett pisztoly nem azonos a gyilkos fegyverrel.

Robert Blake a Motoros zsaru című 1973-as filmben Forrás: Guercio-Hitzig / Archives du 7eme Art / Photo12

2002 áprilisában a színészt mégis letartóztatták gyilkosság vádjával, mivel két egykori kaszkadőr is előkerült, akik mindketten azt állították: korábban a férfi fel akarta bérelni őket a nő meggyilkolására. A tárgyalás 2005 márciusáig tartott, és Robert Blake felmentésével végződött – valójában nem állt rendelkezésre ellene semmiféle konkrét tárgyi bizonyíték.

A sztárral azonban ugyanaz történt, mint O.J. Simpsonnal: a meggyilkolt feleség három gyereke ugyanis polgári pert indított a férfi ellen, amelynek a végén 30 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték – elismerve ezzel, hogy ő a felelős az asszony haláláért. Az összeget később 15 millióra csökkentették. A jelenleg 83 éves Robert Blake a gyilkossági ügy óta nem kapott filmes vagy tévés munkát.

Felicia Pearson

Felicia Pearson a Drót című sorozatban egy drogbanda gyilkos katonáját alakította, saját nevén – és a valóság nem is áll olyan távol mindettől. A crackfüggő szülők gyerekeként született Pearson

még csak 14 éves volt, amikor már drogdílerként dolgozott.

Egyszer az utcán összeverekedett egy másik, hasonló korú lánnyal, akit végül két lövéssel lelőtt.

Mivel még nem volt nagykorú, a későbbi sztárt javítóintézetbe küldték, ahol kétszer 8 évet kellett volna letöltenie – végül hat és fél év után szabadult. A fogság ideje alatt tette le az érettségit, és szabadulása után jöttek a filmszerepek: a Drót után Spike Lee tavalyi Chi-Raq-jában és a Zsaruvér című sorozatban is játszott.

Ezzel együtt nem úgy tűnik, hogy Pearson teljesen jó útra tért volna, hiszen 2011-ben megint letartóztatták, ezúttal kábítószerrel való visszaélés miatt. A fenti videóban a színésznő gyilkossági ügyéről és más kemény tapasztalatairól mesél egy rádióműsorban.

Johnny Lewis

A Kemény motorosok sztárja mindössze 28 éves volt, amikor 2012-ben egy balesetben meghalt. Ez ugyanazon az éjszakán történt, amikor meggyilkolta 81 éves szállásadónőjét, Catherine Davist és az asszony macskáját. Menekülés közben a színész az egyik szomszédot is megtámadta, majd visszatért a tett színhelyére, ahol leesett a tetőről, és meghalt.

Forrás: Jason Merritt / Getty Images North America / AFP

A rendőrség nem tudta megállapítani, hogy Lewist lelökték, megcsúszott, vagy öngyilkossági szándékkal maga ugrott-e a mélybe, így az esést balesetnek minősítették. Habár a megmagyarázhatatlan eset kapcsán felmerült, hogy a sztár esetleg be lehetett drogozva, a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a tragédia idején nem állt semmilyen szer befolyása alatt.

Itt lelte halálát Lewis és áldozata Forrás: David Livingston / Getty Images North America / AFP

Családja azzal magyarázta a színész váratlan erőszakkitörését, hogy 2011-ben egy motorbalesetben súlyos fejsérülést szenvedett, aminek következtében később többször produkált pszichotikus tüneteket.

„Tragikus befejezése ez egy hihetetlenül tehetséges fiú életének, aki sajnos elvétette az irányt. Nagyon sajnálom, hogy ezt a pusztító ösvényt egy ártatlan ember halála szegélyezi. Így ez a nap nemcsak a gyászé, hanem az elővigyázatosságé is.

– emlékezett a sztárra a Kemény motorosok ötletgazdája, Kurt Sutter.

Cikkünk második részét hamarosan olvashatja az Origón.