Gyerekkorunk kedvenc rajzfilmjei: Hupikék törpikék

Hupikék törpikék
Vágólapra másolva!
Egymást gyepáló macska és egér, kigyúrt, szőke nőcsábász, világmegmentő szuperlányok és időutazó szamuráj. Többek között ők ültettek sokakat a tévéképernyő elé a 90-es és 2000-es években, a rajzfilmkorszak csúcsán, amikor még nem a CGI uralta a mesepiacot. Cikksorozatunkban ezeket a kultikus rajzfilm-sorozatokat idézzük fel. Ezúttal az apró kék csapat van soron: Hupikék törpikék.
Vágólapra másolva!

A gyerekek fejlődésének fontos mozzanata a különböző személyiségjegyek megismerése, elfogadása vagy elutasítása, csakúgy mint a közösségben élés, csapatban dolgozás képességének elsajátítása. Ebben pedig segítségükre lehetnek az olyan rajzfilmek, rajzfilmsorozatok, amelyek egyszerűen és érthetően, ugyanakkor szórakoztatóan ismertetik meg velük a világot.

A Hupikék törpikék pontosan ilyen volt: a kis közösségben élő törpök mindegyike más és más személyiségű karakterként tudott együtt élni, és ha kellett, közösen felvenni a harcot az őket fenyegető veszélyekkel.

Bár számos törp lakja otthonukat, Aprajafalvát, a legtöbbször felbukkantak közül a következők alkotják a csapat magját: Törpapa, a törpök bölcs vezetője, Okoska, a mindenkit idegesítő, okoskodó tudóstörp, Dulifuli, aki örökké zsörtölődik, Ügyifogyi, akinek jótettei minden esetben balul sülnek el, Tréfi, aki leggyakrabban robbanó ajándékokkal mókázik, Törperős, a bátor, erős törp, karján tetoválással, és Törpilla, aki sokáig az egyetlen női törp, aki valójában a főgonosz teremtménye.

Ő pedig nem más, mint Hókuszpók, a gonosz mágus, macskájával, Sziamiaúval a törpök legfőbb ellensége. Legfőbb célja, hogy a törpökből pörköltet főzzön. Annak ellenére, hogy a mese legelvetemültebb szereplője valóban ő, a törpök karakterei sem mindig egyértelműen követendők. Számos alkalommal ostobaság, önzés és más negatív tulajdonság jellemzi őket, amelyeken persze mindig túl tudnak jutni, így egyszerre szolgáltatnak tanulságot és szórakozást a gyerekeknek.

Bátran kijelenthető, hogy - bár vannak hasonlóságok, mégis - a Hupikék törpikék sokkal több, reálisabb és árnyaltabb emberi tulajdonságot hordoznak, mint Hófehérke hét törpéje, mindamellett, hogy a főbb jellemvonások ott is megjelennek.

A műfaját tekintve egyszerre kalandfilmsorozat, fantasy filmsorozat és filmvígjáték-sorozat Hupikék törpikék (eredeti címe: The Smurfs) 1981-től 1989-ig futott belga–amerikai koprodukcióban, amelynek alkotója a híres belga rajzfilmes, Pierre Culliford „Peyo" volt. Peyo először képregényben alkotta meg a törpöket 1958-ban. A tévéfilmsorozat többek között a Scooby-Doo-t szállító Hanna-Barbera gyártásában készült, és a Warner Bros. forgalmazásában jelent meg.

Az első rész bemutatójára 1981. szeptember 12-én került sor az amerikai NBC-n. A sorozat egészen 1989. december 2-i záróepizódjáig tartott. Magyarországon 1988 és 1994 között a Magyar Televízió 2-es csatornája adta, majd az RTL Klub 2000-től kezdte el sugározni, a Prizma TV pedig 2010-től kezdte vetíteni.

A sorozatnak sok olyan részét az RTL Klub, az RTL+ és az RTL II nem adja le, amelyeket korábban az MTV 2-es csatornája magyarul adott, de jelenleg a többivel együtt a Kiwi TV adja le, még a kimaradt epizódokkal együtt. Csak azokhoz az epizódokhoz készült új szinkron, amiket nem mutattak be a 90-es években. A Hupikék törpikék sikerének ékes bizonyítéka, hogy három mozifilm, egy minifim, egy tévésorozat, számos crossover és húsz videojáték készült belőle.