Endrei Juditot teljesen megváltoztatta a tévézés

Endrei Judit
Budapest, 2013. április 3. Endrei Judit bemondó, szerkesztő-műsorvezető az M1 televíziós csatorna Ridikül című női beszélgetős műsorában, az MTVA gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
„Judit, mit csinál maga esténként?" – ezzel a mondattal kezdődött Endrei Judit tévés pályafutása.
Vágólapra másolva!

A kérdés egy tanárától, dr. Riesz Bélától hangzott el egy sikeres vizsga után, a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. „Judit, mit csinál maga esténként? – fordult hozzám. Nagyon helyes férfiember volt, én meg helyes fiatal lány... akár félre is érthettem volna ezt a kérdést, de huszonhárom éves korom ellenére, még igen kislány voltam" – írta közösségi oldalán.

Forrás: MTI/Hámor Szabolcs

A tanártól tudta meg, hogy Szegeden lesz az ország egyik első körzeti tévéstúdiója, és oda keresnek fiatal lányokat bemondónak. „Az első gondolatom – rám nagyon jellemzően – nem az volt, hogy de jó, tévés leszek, híres leszek, találkozom majd nagy kedvenceimmel! Nem, én arra gondoltam, de jó, lesz egy kis ösztöndíj kiegészítésem, és ezzel könnyítek anyukámék, a család anyagi terhein, hiszen akkor már építkeztünk Szentendrén."

Forrás: Fortepan/Rádió és Televízió Újság/Valkó Tibor felvétele

Néhány nap múlva találkozott Farkas Istvánnal, aki később a stúdió vezetője lett, és Kispál Antallal (aki pedig annak helyettese). „Végül egy márciusi napon három vagy négy lánnyal utaztunk Budapestre, hogy közülünk kiválaszthassák a legalkalmasabbat. Most egy kis kitérőt kell tennem, el kell mesélnem, milyen fiatal lány voltam. Egy kicsi kis faluban, Tiszatenyőn gyerekeskedtem.

Ráadásul nagyon könnyen zavarba jöttem, nagyon gyakran elpirultam. Ezért aztán ha idegen környezetbe kerültem, inkább visszahúzódtam. Így maradt ez sok-sok éven keresztül, a gimiben, a főiskolán és még kezdő tévésként is" – mesélte.

Ez a fiatal lány azon a bizonyos márciusi délelőttön életében először beléphetett a Magyar Televízió kapuján. „Lenyűgözött a tőzsdepalota – akkor persze még nem tudtam, hogy valaha az volt – szépsége, eleganciája. Megilletődve mentünk fel a lépcsőn...

valahogy nyoma sem volt benne a gátlásosságnak. Nagyon egyszerű a magyarázat: a másik négy lányt okosabbnak, szebbnek, csinosabbnak, rátermettebbnek láttam, éppen ezért tudtam, nincs miért izgulnom. Egyértelmű, esélytelen vagyok velük szemben" – adomázott tovább.

Endrei Judit 2013-ban Forrás: MTI/Zih Zsolt

Az esélytelenek nyugalmával lépett be a stúdióba, amely teljesen üres volt, a vakolatlan sivár téglafal kissé nyomasztó hangulatot keltett. Egy kamera állt vele szemben, a tévések pedig a vezérlőből nézték. „Személyesen nem is találkoztam közülük senkivel. Egy égből jövő hang kérdezgetett, adott feladatokat: olvassam fel, mondjam el, mit olvastam, beszéljek magamról, és ehhez hasonlók. A végén a bizottságból valaki – utóbb megtudtam, Fischer Sándor tanár úr volt az –

Hát ez voltam én!" – emlékezett. Soha nem tette fel tanárnak a kérdést, mit látott meg benne, mi volt az, amiért őt választotta.

„Ehhez a naphoz kötődik még egy éles emlék, hogy amikor fel kellett mennünk az emeletre, én a 13-as számú páternoszterbe szálltam be. Nekem szerencsét hozott! És ezzel a döntéssel elfogadtam az élet nagy kihívását. Pszichológusoktól hallottam, nem egyszer, hogy olykor az élettől éppen azt kapjuk feladatként, amitől a legjobban félünk, ami a legkevésbé komfortos számunkra. Lásd, én megkaptam és vállaltam feladatként, hogy a visszahúzódó, zárkózott, szerepelni nagyon nem szerető lányból nyitottá, a színpadon és a képernyőn magabiztosan mozgó emberré változtam, vagyis azzá, aki ma vagyok" – fejezte be az adomát Endrei Judit, aki 1973–1977 között volt a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola tanulója Szegeden, majd 1976–1998 között tévébemondóként dolgozott a Magyar Televíziónál.