2021 legjobb sorozatai: A Moszkító-part

The Mosquito Coast
Vágólapra másolva!
Soha nem látott mennyiségű platformon soha nem látott mennyiségű sorozatot mutatnak be mostanában, sokat már nem is lineáris tévécsatornákon lehet elcsípni, hanem streaming-szolgáltatók kínálatában. Nincs ember, aki minden újdonságot végig tudna nézni, és persze mindenkinek más az ízlése is: van, aki a vígjátékokat kedveli, más a komor, mélylélektani drámákat, van, aki a sok évados, hosszan hömpölygő sztorikra vadászik, más a minisorozatok híve. Hetente mutatunk be egy 2021-es sorozatot, hátha kedvet kap hozzá.
Vágólapra másolva!

A The Mosquito Coast, amelyből most egy – egyelőre – hétrészes sorozat készült, egy 1981-es Paul Theroux-regényre épült, melyből volt már 1986-ban mozifilm, olyan nagy nevekkel, mint Harrison Ford, Helen Mirren, Andre Gregory és River Phoenix. 25 millió dollárba került, ebből csak 15 milliót hozott össze a mozikban, ennek ellenére sorozatként is feldolgozták,

ami nagyon jól passzol a mai trendekhez,

amikor hetente jönnek a remake-ek, rebootok és egyéb feldolgozások. De lépjünk túl a 35 évvel ezelőtti filmen, nézzük, miért és kinek érdemes lecsapnia az Apple TV+ sorozatára!

Apple TV+

A sorozatban sem ismeretlen kezdők játszanak. Az eredeti regény írójának unokaöccse, Justin Theroux alakítja benne Allie Foxot, a kommersz Amerikából kiábrándult, naiv és idealista főszereplőt, a szintén több filmben és sorozatban látott Melissa George pedig a felesége. Logan Polish a sorozatban Dina, a páros tinédzser lánya, a gyerekként is rutinos Gabriel Bateman pedig a főszereplő feltaláló fia. Gyenge alakítás nincs, a négyes tagjai külön és együtt is jól működnek, magukévá tették a karaktert, hitelesek a szerepben.

Margot, a feleség túl sokáig hajlandó megbocsátani férjének, aki idei-oda ráncigálja a családot, halálos veszély közepette, a fiatalok pedig jól hozzák a váratlan események közben sodródó, sokszor tipródó, belül feszengő, tanácstalan tinit, akik végül impulzusdöntéseket hoznak, és viselik ezek következményeit, hiszen nem is tehetnek mást. Allie Fox pedig olyan, mint egy flúgos, idegesítő nagybácsi, mindenhez ért, mindent megjavít, mindenre van egy ötlete, de azért fél délutánnál többet nem szeretnénk vele eltölteni.

A történet szerint a családnak menekülnie kell valamilyen kormányügynökség elől, a feltaláló apa pedig folyamatosan azzal magyarázza a helyváltoztatás szükségességét, hogy ő csak a családot akarja megóvni – a család viszont semmi mást nem akar, mint nyugalmat, békében szeretne élni, lehetőleg ugyanott. Az első évad (mert időközben már megrendelte az Apple TV+ a folytatást) nem más, mint egy kalandokkal,

izgalmakkal teli road movie,

csak épp arra nem kap a néző rendes és alapos magyarázatot, mi elől menekül ez a négy ember. Elhangzik valami egy algoritmusról, madarak röptéről, de kielégítő válasznak nem mondanánk.

Izgalomra, akcióra nem lehet panasz, ha pár perc eltelik viszonylagos nyugalomban, akkor előbb-utóbb biztos jön valami drámai jelenet, lövöldözés, kergetőzés, autós üldözés. A család tagjai között is változó a kapcsolat, vannak harmonikusabb időszakok, amikor mindenki behódol a láthatóan nem teljesen normális családfőnek, máskor meg mindenki megy, amerre lát, a gyerekek nem maradnak a szálláson, a kérés ellenére, a végén pedig az asszony kezdi meggyűlölni a férjét. Érdekesen alakul a négy személy közti dinamika, ezért is lesz izgalmas a második menet.

Amiért még érdemes követni a Moszkító-partot, az a látvány. A sorozatot 2019 novemberben kezdték forgatni Los Angelesben, majd átköltözött a stáb Mexikóvárosba. Eztán jött a Covid, amely egy időre minden filmnek és sorozatnak keresztbe tett, majd a járvány első hullámának csillapodásával, immár nagyobb előkészületekkel, biztonsági szabályok betartásával forgattak tovább Gudalajarában, Puerto Vallartabában és a Riviera Nayarit nevű partszakaszon. Rendes, nagy költségvetésű mozifilmnek megfelelő tehát a kép, rengeteg hangulatos, mexikói háttérrel, érdemes tenni vele egy próbát.

---------------------

A cikksorozatot egy hét múlva folytatjuk, felkészül A kígyó (The serpent).