Ünnepi filmkínálattal készül a húsvétra a közmédia

Reviczky Gábor és Tóth Ildikó a Csinibaba című filmben
Vágólapra másolva!
A húsvéti ünnepkört bemutató alkotások mellett nagyjátékfilmekkel is készül a közmédia a hosszú hétvégén. A Csinibaba vagy A divat nagyasszonyai című kétrészes olasz film mellett egy premier is várja a nézőket, elsőként a Dunán lesz látható húsvét hétfőn a Fátyolról, a Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyájáról forgatott film.
Vágólapra másolva!

Több nagyszabású filmmel várja nézőit a Duna TV a húsvéti hosszú hétvégén. A szombat esti showműsor, a Csináljuk a fesztivált! után folytatódik a zenés múltidézés egy kultuszfilmmel, 21.45-től érkezik a Csinibaba megannyi slágerrel. A film digitálisan felújított változatát sugározza a Duna.

Reviczky Gábor és Tóth Ildikó a Csinibabában Forrás: Budapest Film

Vasárnap este egy kétrészes olasz tévéfilm, az Atelier Fontana – A divat nagyasszonyai első része várja a Duna nézőit. A három utánozhatatlan Fontana nővér életét és karrierjét elmesélő film második része hétfőn 22.30-tól látható a csatornán.

Az ünnepi filmek sorában hétfőn délután egy premier is vár a nézőkre. Fátyol – Erdőn innen, városon túl címmel fikciós dokumentumfilm készült Csővárberki Fátyolról, az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyájáról. A drótszőrű magyar vizsla „főszereplésével" forgatott film bemutatója hétfőn 16.15-től látható a Dunán. Húsvéthétfőn este ezen kívül bemutatnak még egy megható és elgondolkodtató filmet is. A 20.45-kor kezdődő Szavak nélkül című francia romantikus dráma arról szól, miként változik meg egy sikeres üzletember élete egy szélütés miatt.

Fátyol, az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kabalakutyája Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ünnepkörhöz tartozó filmek is hangsúlyos szerepet kapnak a Duna húsvéti műsorkínálatában. Ilyen például az április 15-én 9.30-től látható vallási műsor, a Húsvét titka, amelyben az ünnephez kapcsolódó híres festmények, szobrok, versek és zenék fonódnak össze egy szép és hangulatos összeállításban. Szent Borbála, a keresztény kultúra egyik segítő szentjének életét bemutatót olasz tévéfilmet is műsorára tűz a csatorna 16 órától, majd 20.45-től a rendszerváltás előtti lengyel történelem egyik emblematikus szereplőjének, a hitéért és népéért az életét áldozó Jerzy Popiełuszko atyának az életét bemutatót lengyel dokumentumfilmet láthatnak.

Másnap, április 16-án 10.25-től a Nagyszombati körmenetek régen és most című magyar dokumentumfilm archív filmanyagok segítségével ad történeti áttekintést a húsvéti körmenetekről. Szombaton, 10.55-től láthatják a nézők a Húsvét ünnepéről című filmet, amely hét falu közösségével követi végig Jézus Krisztus útját virágvasárnaptól húsvétvasárnapig, a feltámadás napjáig.

Vasárnap 13.50-kor kezdődik Néri Szent Fülöp, a jámborság és a szeretet, az utcai apostolkodás szentjének életét bemutató olasz életrajzi film, A mennyországot választom első része. A másodikat húsvéthétfőn 14.05-től tűzi műsorára a csatorna.

A mennyországot választom Forrás: RAI

Néprajzi műsort láthatnak április 15-én 16.30-tól az M5 nézői. A „Hangos Húsvét" napján című dokumentumfilm bemutatja a húsvéttal kapcsolatos különböző egyházi szertartásokat és az egyes tájegységekre jellemző népszokásokat a nagyhét időrendjében.

Miként kerültek Jézus életéhez kapcsolódó ereklyék a Szent Földről Rómába? Ezt mutatja be a 18.55-kor kezdődő Jézus nyomai Rómában című olasz dokumentumfilm. Jézus feltámadásának megünneplését maguk az evangéliumi események alapozták meg, ezt egy IV. századi dokumentum támasztja alá. Erről mesél Dobszay László zenetörténész és Török József liturgiatörténész az M5-ön április 17-én 10.35-től látható műsorban.

Ferenc pápa életéről szóló filmmel zárja a húsvéti ünnepet a csatorna. Az április 18-án késő este látható Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig című alkotásban kibontakozik az egykori szegény olasz menekültek gyermekének sorsa: ifjúkori szerelmei, elhivatottságának megtalálása, küzdelme a korrupt kormányok és bűnszövetkezetek ellen, az elesettekért való kiállása és mélyen emberi, a szeretetet mindenek fölé helyező hitvallása.