Lagzi Lajcsi teljesen összeomlott, megmagyarázhatatlanul viselkedik

Lagzi Lajcsi tárgyalás bíróság
Vágólapra másolva!
Ahogy korábban megírtuk, a másodfokú bíróság ítélete alapján Lagzi Lajcsinak már biztosan börtönbe kell vonulnia a közeljövőben. A trombitás ügye több mint hét éve húzódott. Most ő és ügyvédje is magyarázkodni kezdtek az ítélet súlyosbítása miatt, és azt állítják, hogy a bíróság az energiaválságos időszakban az ő ítéletén keresztül akart példát statuálni. Lagzi Lajcsi jelenleg nagyon furcsán viselkedik, mintha nem érdekelné őt az ügy és még mindig hisz abban, hogy nem kell bevonulnia, de az Origo utánajárt, hogy min mehet keresztül valójában.
Vágólapra másolva!

Bár Lagzi Lajcsi magyarázkodik és úgy tesz, mintha nem érdekelné őt a bevonulás és az elsőfokú ítéletének súlyosbítása, valószínűleg mégsem olyan egyszerű ez számára, mint mutatja. Lapunk klinikai szakpszichológus véleményét kérdezte arról, milyen nehézségekkel kell megküzdeni egy embernek, aki ilyen hosszú jogi procedúrával néz szembe, ennek milyen hatásai, pszichés tünetei lehetnek.

Lagzi Lajcsi egy korábbi tárgyaláson Fotó: Polyák Attila - Origo

A szakember elmondása szerint ezekben az esetekben állandósul a folytonos szorongás és félelem érzése, ami alvászavarokhoz, táplálkozási zavarokhoz és általános rossz közérzethez, depressziós szakaszokhoz vezethet.

Mivel a vádlott életében nincs egy biztos pont és kiszolgáltatott helyzetben érzi magát, ezért hullámzó lehet a kedélyállapota. Lagzi Lajcsi esetében még erősebb hatásai lehetnek a bizonytalanságnak, mivel az ilyen hosszan elhúzódó ügyeknél felerősödnek a negatív hatások. Hosszútávon rámehetnek erre az emberi kapcsolatok, mint a barátságok, a házasságok, egyéb rokoni kapcsolatok is, mint jelen esetben a zenész házassága is válással végződött (bár kiderült, hogy szoros kapcsolatban maradtak, együtt is nyaraltak, így az sem kizárható, hogy a válás pertaktikai trükk volt - a szerk.).

Galambos Boglárka, Lagzi Lajcsi volt felesége Forrás: Tények

Nem tudjuk mi fog történni és az ember ilyenkor hajlamos fantáziában negatív kimeneteket kreálni. Alapvetően az ember vagy mozgósítja az erőforrásait és próbál megküzdeni az őt ért kihívásokkal, a stressz forrással vagy elengedi a "gyeplőt" és egyszerűen csak sodródik, passzívan szenvedi el a kialakult helyzetet. Egy hosszasan elhúzódó ügynél valószínűleg hullámzik a kedélyállapot, hol csökken a feszültség, hol nő. Hol reménykedünk, hol vesztünket éljük meg. A tárgyalások napján vagy az azt megelőző napokban a fent említett bizonytalanság és rettegés szinte mindig újra felbukkan és nyomasztja a vádlottat" – kezdte Dr. Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta az Origónak, aki általánosságban elmondta, hogy milyen nehézségekkel nézhet szembe egy elítélt a börtönbevonulása előtt.

Lagzi Lajcsi és gyerekei 2018-ban Forrás: Origo/Polyak Attila

Mint írtuk, Lagzi Lajcsi az ítélethirdetés napján nem jelent meg a bíróságon, azt állítja, annyira bízott a felmentésében, hogy nem tartotta fontosnak a személyes jelenlétet. Végül sokkolta őt a végső döntés, így vélhetően ebből fakad, hogy jelenleg is tagadásban van azzal kapcsolatban, hogy mégis be kell vonulnia a börtönbe. Másrészt az ügyvédje is hitegeti, aki rendkívüli beadványokat tervez benyújtani, de konkrétumokat nem árul el a terveiről. Lagzi Lajcsi valószínűleg emiatt a hosszas jogi procedúra és hitegetések miatt is élhet most a tagadás fázisában.

"Abban az esetben, amikor a végső ítéletet kimondják, akkor alapvetően az ember egy rossz ítéletet kap és börtönbe kell menni, akkor természetesen egy fokozódó félelem és rémület érzése járja át, ami bénító hatású, egy beszűkült állapotba kerülhet.

A rossznak a tudása sok esetben magával hozhat egyfajta megkönnyebbülést. Ha ez megtörténik, akkor tudunk alapvetően megküzdeni az új helyzettel" – folytatta lapunknak a szakember, aki szerint a biztos rossz tudása sok esetben jobb lehet, mint a nem tudás, hiszen így tud az ember újra tervezni az életével.

Lagzi Lajcsi életéből már sok időt elvett a jogi procedúra, mégis nagyobb nehézséget jelenthet számára egyrészt életkora, hiszen már 61 éves elmúlt, valamint az, hogy ismert emberként kell börtönbe vonulnia.

Az viszont biztos nehézséget jelenthet, ha valaki kevésbé rugalmas, hiszen ez lesz a kulcsa a helyzetének, hogy alkalmazkodni tudjon. Nagyon sok jogától és ezáltal identitásától is megfosztják a rabokat a szigorú szabályok által, de mégis ebben a közegben tudni kell alkalmazkodni, ami a túlélés kulcsa. Az ismertséget nem feltétlen lehet sem előnynek, sem hátránynak tekinteni. Sok ember van összezárva, ha nem sugallja azt, hogy ő kívülálló és más bánásmódot érdemelne az ismertsége miatt, akkor valószínűleg elfogadják a közösségben" – mondta Dr. Makai Gábor.

Lagzi Lajcsi és ügyvédje az egyik tárgyaláson Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szakember véleménye alapján azok az emberek, akik még nem voltak börtönben nem is tudják mihez hasonlítani az érzést, ezért sok esetben túlkompenzálják szélsőséges gondolatokkal, mielőtt valósággá válna. Így valószínű, most Lagzi Lajcsiban jelenleg leginkább a rémképek és félelmek jelennek meg, mivel rosszabbra számít, mint a valódi élmények, hiszen az ember hajlamos szélsőségesen negatív fantáziákba belemenni.

Az ítélethirdetést követően lehetséges, hogy volt egy megkönnyebbülés a lezárás tekintetében, de az új félelmek megjelenésével valószínűleg újra depresszív és negatív pszichés tünetekkel kell szembenéznie, melyek idővel majd enyhülni fognak. Valószínű, hogy a nem tudás és bizonytalanság jobban megtörhette Lagzi Lajcsit, mint a börtönévek fogják, miután beilleszkedett az ottani közösségben, de valószínűleg ez lesz számára a legnehezebb feladat.

Lagzi Lajcsi a koránál fogva valószínűleg nehezen tud majd beilleszkedni a börtönközegbe Life TV