Kertész Imrére emlékeznek a közmédia csatornái

Kertész Imre
Portrait de Imre Kertesz, prix Nobel de littérature 2002 ©Effigie/Leemage
Vágólapra másolva!
Húsz évvel ezelőtt, 2002. december 10-én ismerték el irodalmi Nobel-díjjal Kertész Imre írót, műfordítót. Az évfordulóra a Duna, az M5 és a Kossuth Rádió is tematikus műsorkínálattal készül.
Vágólapra másolva!

Két évtizeddel ezelőtt született meg a döntés a Svéd Akadémián arról, hogy első magyar íróként Kertész Imre kapja meg az irodalmi Nobel-díjat, kimagasló írói munkássága elismeréseként. A történelmi jelentőségű kitüntetésre emlékezve és a Kertész-életmű előtt tisztelegve tart december 10-én tematikus napot a közmédia.

Forrás: AFP

A közös emlékezés részeként a Duna a szerző leghíresebb művének, a Sorstalanságnak 2005-ös filmadaptációját adja 21:50-től. A Koltai Lajos rendezésében készült, többszörösen díjazott drámát Ennio Morricone halhatatlan zenéje kíséri.

Az M5 kulturális csatorna pénteki, december 9-i Ez itt a kérdés című műsorában Kertész Imrére emlékeznek. December 10-én műsorra tűzik 16:30-tól A gondolatnyi csend címmel Kertész Imre beszédét, amely a 2002-es stockholmi Nobel-díjátadó ünnepi ülésen hangzott el. 20:00-tól az Emelet című műve alapján, Haumann Péter és fia, Máté, valamint Takács Katalin főszereplésével készült, 2006-os film látható.

A Kossuth Rádió szintén leadja Kertész Imre húsz évvel ezelőtti, ünnepi beszédének részletét.

Az író kutatója, Hafner Zoltán irodalomtörténész, személyes ismerőse beszél az életműről, a Nobel-díj jelentőségéről, a Kertész-hagyaték mai mondanivalójáról. Megszólal Lukács Sándor színművész is, a nagysikerű, Kaddish a meg nem született gyermekért című műből készült darab főszereplője. Továbbá interjút ad az örmény író, újságíró, televíziós és rádiós személyiség, a Balassi-karddal kitüntetett Vahram Martiroszjan, aki Kertész műveit fordítja örményre. Az esti Rádiószínházban elhangzik a Világpolgár és zarándok című elbeszélés.