Szombathy Gyula: Már nem félek a haláltól

Szombathy Gyula, interjú, 2020
Budapest, 2014. december 4. Szombathy Gyula az Apa szerepében Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című komédiájának fotóspróbáján a budapesti Thália Színházban 2014. december 3-án. Az előadást Béres Attila rendezésében december 6-án mutatják be. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Szombathy Gyula valódi túlélő. A színész túlélte a rákot, egy szívműtétet és egy sztrókot is. 
Vágólapra másolva!

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész a Blikknek mesélt nehézségeiről. Szombathy Gyula most 77 éves, és már nem fél a haláltól.

Hogy onnantól kezdve jöhet majd a derűs öregkor. Jól éreztem magam, ám mégis meggyőztek, vizsgáltassam meg a szívemet is. Nem volt semmi tünetem, ám az eredmény sokkolt: két ér teljesen elzáródott. Azt mondta az orvos, ha most nem jövök ide, bármikor meghalhattam volna. Elkerülhetetlenné vált a műtét, s amikor már újra fellélegezhettem volna a sikeres beavatkozást követően, sztrókot kaptam" - mesélte a színész.

Szombathy Gyulára a felesége vigyáz, de mai napig rendszeresen vágyik vissza a színpadra, álmodni is szokott azzal.

Szombathy Gyulának hiányzik a színház Forrás: MTI/Kallos Bea

Egy hónapig voltam kórházban, Füredről Zircre szállítottak, hogy erőre kapjak. Erőre kapjak és újra megtanuljak élni. Ezt nem tudom másként mondani, mert akinek a beszéd és a mozgás volt az élete, az szinte tetszhalottnak érezhette magát mindkettő elvesztése után. A sztrók rombolásának nyomait ma is érzem. Sokáig nehezemre esett kimondani a szavakat. Tudtam, mit akarok mondani, de nem ment. A járás pedig... Nos, bottal most már bátrabban megyek. Rehabilitációra szorulok. Korábban logopédus foglalkozott velem, most pedig heti két alkalommal az egykori kiváló kézilabdázó, Bartalos Béla felesége segít a saját balatonalmádi rendelőjükben különböző gépekkel és sok-sok odafigyeléssel, hogy újra megtanuljak járni. A bal oldalam és a lelkem sérült bele az életben maradásért folytatott harcba. De várom a karácsonyt az én csodálatos feleségem mellett, aki folyamatosan vigyáz rám. Már csak miatta sem adhatom fel" - mondta Szombathy Gyula.