11 kategóriában adták át a Petőfi Zenei Díjakat

Petőfi Zenei Díjátadó
Vágólapra másolva!
Idén is a Duna TV-n nézhette a közönség a hazai könnyűzenei élet seregszemléjét, a Petőfi Zenei Díjátadót.
Vágólapra másolva!

Már hatodszor ítélték oda a hazai könnyűzene ünnepén a szakma legjobbjainak a Petőfi Zenei Díjat. A házigazda szerepében idén az M2 Petőfi TV műsorvezetője, Csapó Dóra, és a Petőfi Rádió ébresztőműsorának, a Petőfivel a reggel!-nek a műsorvezetője, Bekker Dávid tűntek fel.

MTVA

Azt korábban lehetett tudni, hogy 2021-es év legjobbjait összesen 11 kategóriában hirdetik ki, akikről a csatornaigazgató és egy szakmai zsűri dönt a csatornák zenei szerkesztői által küldött lejátszási listák alapján. Néhány díjazott kilétére már tavaly fény derült, így a műsorban összesen hét kategóriában hirdettek győztest, többek között olyan díjátadók közreműködésével, mint A Dal 2022-es műsorvezetői, Rókusfalvy Lili és Király Viktor, valamint zsűritagjai, Wolf Kati és Egri Péter.

MTVA

A Petőfi Zenei Díjátadók egyik hagyományaként a közelmúltban elhunyt magyar előadókról is megemlékezett. Színpadra állt többek között Földes László Hobo, Tátrai Tibor és Deák Bill Gyula a Kőbányai Zenei Stúdióval, akik Póka Egon halhatatlan emlékét idézték meg, Kóbor János legszebb dalait pedig a Ruby Harlem és Veres Mónika párosa dolgozta fel. Egy dal erejéig az Ivan & The Parazol zenekara kiegészült a Carson Coma énekes-gitárosával, Fekete Giorgióval, de a friss életműdíjas id. Szakcsi Lakatos Béla is készült közös produkcióval a fiatal énekestehetséggel, Dánielfy Gergővel.

MTVA

A 2021 legjobb férfi előadója díját Wolf Kati adta át. "A zenész folymatatos visszajelzést kap a közönségtől. Ha jelöltek vagyoktok egy ilyen díjra, azt jelenti, hogy a szakma is értékeli, amit csinálltok" - mondta. A díjat Köteles Leander nyerte. "Nehéz időszak volt, a démonjainkat ne akarjuk megfojtani, hanem tanítsuk meg úszni őket" - mondta a díj átvételekor. 2021 legjobb női előadója a Petőfin Deva lett, ő pont nem tudott megjelenni az átadón, külföldi díja miatt, a díjat testvére vette át.

Az év dala az Egyetlen szó lett a Kaukázustól, a legjobbb dalszövegért járó díjat pedig Kardos-Horváth János vehetett át díjat. "Remélem, még hosszú út áll előttünk. A Dal segítségével nagyon sok helyre jutottunk el. Készülnek a klipek, a lemez címe Lux lesz, ami latinul fényt jelent. A világot érintő sötét korszak után ránk fér egy kis napocska" - nyilatkozta.

Katona Petra lett az év felfedezettje, a Viszlát múlt című dala bejutott tavaly A Dal-ba, az alkotótársait dicsérte a műsorban. "Nagyon sokat jelent számomra ez a díj, mert úgy érzem, jó úton járok" - tette hozzá. Az év elektronikus zenei előadója az Analog Balaton lett.

A 2021-es év legjobb idegen nyelvű, de magyar szerzeményért járó díjat Egri Péter adta át, őt A Dal zsűrijében is láthatjuk hamarosan. A díjat a Never Be nyerte, Lengyel Johanna és Benkő Dávid vette át a díjat. "Ez az első közös dalunk, nagyon köszönöm a lehetőséget" - mondta előbbi mosolyogva.

Az év hangszeres előadója díj következett, Varga Nóri kapta. "Gratulálok mindenkinek, aki a kategóriában jelölt volt. Örülök, hogy a fúvósok is belefértek, és fontos, hogy női zenész kapta a díjat" - - mondta. Az év multimédiás projektje kategóriában a Bp Underground Rock film nyert, a díjat Király Viktor adta át.

A 4S Street lett az év zenekara. "Ez a dal azt jelenti, hogy még több dalt fogunk hozi nektek" - mondta a 2018-ban alakult, erdélyi magyar, indie-pop-rock együttes egyik tagja. A műsor végén Tátrai Tibor kollégájának, id. Szakcsi Lakatos Bélának adta át a Petőfi Zenei Díj Életműdíját, melyet 2018-ban ő is átvehetett.