Állítólag nem jelent már veszélyt a társadalomra az amstetteni rém, kiengedik a pszichiátriáról

- Gericht Kriminalitaet Niederoesterreich
Josef Fritzl
Vágólapra másolva!
Josef Fritzl szörnyű bűnöket követett el, a bírósági döntés értelmében élete végéig zárt pszchiátrián kell(ene) élnie. Most egy háromtagú bizottság tárgyalta az ügyet, amely úgy döntött, hogy a férfi már nem jelent veszély a társadalomra, és ki kell engedni a pszichiátriai intézetből - erről Ferdinand Schuster bírósági szóvivő beszélt az Austria Press Agencynek a Daily Star szerint.
Vágólapra másolva!

Az amstetteni vérfertőzési botrány 2008. április 27-én került ki a médiába. A vád szerint egy helyi lakos, Josef Fritzl (sz. 1935) 1984 óta, 24 éven keresztül tartotta fogva saját lányát, Elisabeth Fritzlt, a pincéjükben kialakított helyiségben, s időközben többször megerőszakolta. Vérfertőző viszonyukból hét gyermek született, akik közül hármat Josef Fritzl és felesége, Rosemarie Fritzl nevelt, hármat pedig a pincében tartott fogva, az egyik gyermek pedig még közvetlenül a születése után elhalálozott (a férfi ezután elégette a tetemét). A nő több mint két évtizedes raboskodásának végül egy orvosi vizsgálat vetett véget.

Josef Fritzl Forrás: AFP/Robert Jaeger

Az elkövető az ítélethozatal előtt egy nappal, 2009. március 18-án mindent beismert, majd március 19-én életfogytiglani börtönre (elmegyógyintézetre) ítélték, ami ellen nem fellebbezett.

Interjút adott később a Bildnek az amstetteni rém, akkor azt mondta, a szabadságról szokott álmodozni (az ember, aki évekig tartotta a fél családját egy dohos pincébe zárva). Egy Bécstől 30 kilométerre levő börtönben őrizték, fokozott biztonsági intézkedések mellett.

A német lapnak arról beszélt, sokszor gondol éves feleségére, akiről szeretne gondoskodni. Rengetegszer írt neki levelet, és bár nem kapott választ, azt állítja, még mindig szereti az asszonyt. Fritzl akkoriban paradicsom-palántázással és vígjátékok nézésével töltötte az idejét, és elkülönítve őrizték a többi rabtól. Testi épségének védelmében éjjel-nappal két fegyveres őr vigyázott rá.

Most egy háromtagú bizottság tárgyalta az ügyet, amely úgy döntött, hogy a férfi már nem jelent veszély a társadalomra, és ki kell engedni a pszichiátriai intézetből - írta a Daily Star.