Új műsor indul az M5-ön Sztankay István fiával

Cinema city, mozi, moziterem
Vágólapra másolva!
Január 5-től csütörtökönként 21 órától jelentkezik az M5 kulturális csatorna filmes háttérműsora, a Sztankay mozija. 
Vágólapra másolva!

A beszélgetésekben Sztankay Ádám műsorvezető és Deák-Sárosi László filmesztéta elemzi azokat a nagysikerű filmeket, amelyeket januártól csütörtök esténként az M5 műsorára tűz. Kettejük párbeszéde segít az egykori mozisikerek történelmi, művészi, társadalmi és kultúrpolitikai összefüggéseit megérteni, sokszor új, eddig nem tárgyalt szempontokat is figyelembe véve. A beszélgetést minden alkalommal Sztankay Ádám újságíró (Sztankay István fia) személyes hangvételű jegyzete indítja, amelyekben az adott filmre, vagy korszakra reflektál.

Sztankay István a Hamletnek nincs igaza című darabban Forrás: Sztankay család archívuma

A Sztankay mozija minden csütörtökön az M5 esti filmje előtt jelentkezik, majd a műsort követően azonnal megtekintheti a néző az elemzett alkotást. A filmek között a hazai és a nemzetközi filmgyártás remekei kapnak helyet. A beszélgetések helyszínéül stílszerűen egy moziterem szolgál, a műsor főcímét az Uránia Nemzeti Filmszínházban rögzítették. Sztankay Ádám elmondása szerint az irodalmi stílusban megírt, személyes hangvételű jegyzetekből megtudhatjuk, számára mit jelent, milyen emlékei, benyomásai vannak az adott filmről és korszakáról.

Januári filmek és tematikák:
A műsor célja, hogy bemutassa, az évtizedek során hogyan változtak a férfi-női szerepek és a katona szerepköre. Emellett betekintés nyújt abba is, hogy hogyan alakultak, formálódtak a családmodellek a társadalomban, ezáltal a filmvásznon.

Január 5. – 80 huszár (katona, férfi tematika)
Január 12. – A Vaslady (női tematika)
Január 19. – Mindenki jól van (család tematika)
Január 26. – A tizedes meg a többiek (katona tematika)