Koós Réka drámai bejelentése Koós János örökségéről

Koós Réka Koós Réka interjú
Koós Réka interjú
Vágólapra másolva!
Koós Réka gyerekkorának legszebb emlékei kötődnek ahhoz a vitorláshoz, amelytől fájó szívvel meg kell most válnia. Nemrégiben bukkant fel a hirdetési oldalakon az a DIXI32 típusú hajó, amit a legendás énekes, Koós János építtetett magának közel harminc évvel ezelőtt - írja a Bors.
Vágólapra másolva!

A Koóstoló névre keresztelt vitorlás az alsóörsi Vízügyi telepen parkol, szárazon, hamarosan új tulajdonosa lesz.

A vízi járműnek gazdag élettörténete van. A létezését Koós Jánosnak köszönheti, aki már egészen fiatalon a víz szerelmese lett, és aki ettől a szenvedélyétől az élete végéig nem akart és tudott megválni.

Az élete során három hajója volt, ezeknek a fedélzetén megannyi híresség megfordult,

sokat időzött itt Bajor Imre, de volt vendég Aradszky László, Hofi, Szerednyei Béla és még sok-sok ikonikus sztár, akik közül sajnos ma már sokan nem élnek. Ahogy a Koóstoló tulajdonosa sem, Koós János 2019. március 2-án halt meg és hagyta örökül a vitorlást lányára, Koós Rékára.

Forrás: MTI/Zih Zsolt

A színésznő az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, hogy a családjuk tulajdonában maradjon a hajó, de mára be kellett látnia, hogy ez megoldhatatlan vállalás. Fogta, és bármennyire is tiltakozott a dolog ellen a szíve, meghirdette az interneten.

– mondta Koós Réka a Bors megkeresésére.

„A fedélzeten nőttünk fel, megannyi nyarat töltöttünk a hajón. Rajongva imádtuk a Balatont, a hajókázást, azt a létformát, amit csak az ismerhet, aki akárcsak egyszer is kifutott már a kikötőből. Gyermekként először csak azt érzékeltük, hogy az édesapánk mennyire szeret hajózni, és mivel mi is ebbe születtünk bele, nem volt kérdés, hogy amikor megérkezett a lányom, Rozi, azonnal tudtam, ő is balatoni lány lesz. Így is lett, kettesben (a párom sokat dolgozik nyáron is) nagyon sokat időztünk a Koóstolón. Pont ezek a pillanatokat fognak nagyon hiányozni. A víz csobogása, ahogy a hajót verik a hullámok, kettesben az ágyban fekve a filmnézés, a csillagok bámulása, a Balaton illata. Ettől most sajnos el kell búcsúznunk.”

„A fenntartás költségeit már nem tudom vállalni"

Koós Réka az édesapja halála után is rendszeresen ellátogatott a hajóra, még tavaly nyáron is ott volt pár napot a lányával, de ahogy telt az idő, egyre világosabbá vált, hogy közel a változás.

– mondta szomorúan a színésznő.

Fotó: Polyak Attila/Origo, helyszín: Boscolo Budapest

„Távol álljon tőlem, hogy panaszkodjak, egyszerűen az a helyzet, hogy annyira megemelkedtek a fenntartás költségei, hogy ezt már nem tudom vállalni. A Balatonon egy hajót parkoltatni a kikötőben is millió feletti összeg, és ez csak a nyitott parkoló. A Koóstolót fel kellene újítani, sajnos meglátszik rajta az idő, az is mélyen zsebbe nyúlós projekt. Én egy évben egyszer, maximum két hetet töltök lent, nem éri meg megtartani még akkor sem, ha közben tudom, hogy a gyerekkorom és az édesapámmal kapcsolatos emlékek tépődnek ki a lelkemből a búcsúval” - mondta.