Eltemették Török Ádámot

Kosik Kristóf, interjú
Török Ádám
Vágólapra másolva!
Utolsó útjára kísérték Török Ádámot. A Mini együttes alapítóját 75 éves korában, álmában érte a halál április 18-án.
Vágólapra másolva!

Pénteken kora délután az Óbudai temetőben búcsúztatták a zenészt. A fuvolista, énekes egy páratlan életutat tudhatott maga mögött. 1968-ban alapította meg a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest.

Török Ádám 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben a Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram-életműdíjjal tüntették ki.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Kell a barátság! című Mini dallal kezdődött a szertartás – írta meg a Blikk. A családon kívül rengeteg rajongó és sztár ment el Török Ádám temetésére. A búcsúztatón jelen volt többek között Charlie, Frenreisz Károly, Zalatnay Sarolta, Takáts Tamás és Leslie Mandoki.

A Mandoki Soulmates alapítója így írt a művészről halála után: "Gyugyó, ahogy mi, zenészek őt hívtuk, elaludt tegnap, és ma reggel már ott kopogott a felhők feletti próbaterem ajtaján, ahol Jimi és Miles már próbáltak.

Amikor én még kis srác voltam és a Bem rakparti klub jelentette a nagyvilágot, ahol a Syrius, a Mini és a Rákfogó a Szakcsi mesteremmel, későbbi barátommal voltak a nagy elődeink, példaképeink és a Gyugyó volt az örök házigazda, és még akkor is, ha mi már felcseperedtünk és mi is már ezen a nagyvilágot jelentő színpadon álltunk, vagy ha a Tabánban szólt a prog rock magyarul, és persze ő volt az, aki az Ifi Parkot is bejátszotta számunkra, akik ezen a Prog Rock és Jazz Rock ösvényen képzeltünk el az életünket. Ha az a kifejezés mély töltettel létezik, hogy "óriási vaker", hát az a drága Gyugyóra lett ez kitalálva. Milyen szívesen gratuláltunk volna neked a 75. születésnapodra az Erkel Színházban."