Petőfi Zenei Díjat kapott Tóth Gabi, az Ismerős Arcok, Csík János

7. Petőfi Zenei Díjátadó Gála, A38 Hajó, 2023.06.17.
Vágólapra másolva!
A magyar költészet meghatározó alakjának, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója határozta meg az idei, 7. Petőfi Zenei Díjátadó tematikáját. Színvonalas estén fellépett sok ismert zenész az A38 hajón, díjat kapott - többek közt - Tóth Gabi, Szarka Tamás és Sárik Péter is. 
Vágólapra másolva!

Szombaton a nyári fesztiválszezon nyitányaként adták át a Petőfi Zenei Díjakat. A hazai könnyűzene ünnepén idén kilenc kategóriában jelölték a szakma kiválóságait: június 17-én este élő showműsorban hozták nyilvánosságra, ki lesz az Év női előadója, az Év férfi előadója, az Év zenekara, az Év koncertje, az Év zenei eseménye, az Év televíziós felvétele, az Év hangszeres előadója, valamint az Év zenei felvétele cím birtokosa. Az Év dala elismerés már korábban gazdára talált, A Dal idei győztese, a szászrégeni Titán együttes kapta az Éjféli járat című szerzeményéért. A gála több műsorelemében megidézték a költőt és műveit a rendezvénynek otthont adó A38 Hajón.

Pápai Joci Forrás: MTVA

A műsor elején megszólalt a magyar zenével kapcsolatban több ismert hazai előadó, mint Keresztes Ildikó, Wolf Kati, Tóth Gabi, Mező Misi, majd az este Pápai Joci dalával, az Origóval kezdődött - ezzel nyerte meg a Duna TV-n A Dal című műsort. Rókusfalvy Lili és Fodor Imre vezették a műsort, Tótfalusi Fanni pedig miniinterjúkat készített.

Sárik Péter Forrás: MTVA

Az első díjat az év hangszeres előadója Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző kapta. Eztán produkció következett, a frontemberét két hónapja elvesztő Mini együttes lépett fel az A38 hajón.

Forrás: MTVA

Az év zenekara díj következett, 18 album és többszáz dal után az Ismerős Arcok kapta az elismerést - legismertebb daluk a Nélküled. Nem tudtak megjelenni, mert előre lekötött koncertjük volt. Videóüzenetben megköszönték a díjat: mint mondták, a Kárpát-medencében mindenhol szeretettel üdvözölték őket. Köszönetet mondtak családjuknak, a stábnak, a közönségnek.

Szarka Tamás Forrás: MTVA

600 dal zeneszerzője kapta az év zenei felvétele díjat, Szarka Tamás Állnak az órák című szerzeményének tapsolt a közönség. A díjat Keresztes Ildikó adta át, aki elmesélte, hogy végigcsináltak együtt egy turnét. "Egy művész egyénisége a legnagyobb kincse, én mindketten határon túliak vagyunk" - mondta róla. A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, zenész, költő, aki testvérével, Szarka Gyulával a Ghymes együttes alapító tagja ott volt a helyszínen, megköszönte a díjat, rövid beszédében a fegyverek és a hangszerek közti ellentétre is utalt.

A következő díjazott a Titán volt, az év dala lett az övék, az Éjféli járat, de ezt korábban is lehetett tudni, hiszen megnyerték A Dal című műsort 2023 elején.

A cikk folytatódik, lapozzon!