Országos tévépremier: a Duna mutatja be az év filmjét, a Blokádot

Blokád
Blokád
Vágólapra másolva!
A Dunán látható először televízióban a Blokád, az 1990-es taxisblokád eseményeit feldolgozó film. A Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb játékfilmnek járó díjjal elismert alkotást október 22-én 21 órától tűzi műsorra a csatorna reklám és megszakítás nélkül.
Vágólapra másolva!

Újabb premierfilm látható a Dunán. A közmédia együttműködésben a Nemzeti Filmintézettel idén ősszel is sikeres magyar filmalkotásokat mutat be vasárnap esténként.

A Blokád című filmdráma a formálódó demokrácia korába vezet. Bemutatja, hogyan találta szembe magát Antall József miniszterelnök alig fél évvel beiktatása után a taxisblokáddal és a demokratikus ellenzékkel, miközben a kormány elveszítette népszerűségét.

A film a taxisblokád négy napjának krónikáján keresztül a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged. A nézők megismerhetik Antall József fiatalkorát, '50-es évekbeli tanári pályáját, és az '56-os forradalomban vállalt szerepét is.

Blokád Forrás: Duna

A filmet Tősér Ádám rendezte, a főbb szerepekben ifj. Vidnyánszky Attila, Seress Zoltán és Gáspár Tibor látható. A forgatókönyvet az a Köbli Norbert jegyzi, akinek nevéhez olyan sikeres történelmi témájú filmek köthetők, mint az Örök tél, a Félvilág, A berni követ, A Vizsga és A játszma.

A tavaly megjelent játékfilm öt hétig volt a 10 legnépszerűbb alkotás között a mozikban.

2023-ban a Magyar Mozgókép Fesztiválon 15 jelöléséből hetet váltott díjra, a legjobb nagyjátékfilmnek járó elismerés mellett a legjobb férfi főszereplő kategóriában Seress Zoltánt díjazták a Blokádban nyújtott alakításáért. A legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Tóth Ildikó vihette haza. Az operatőrök között Nagy András bizonyult a legjobbnak, míg a legjobb forgatókönyvírónak Köbli Norbertet találta a zsűri, szintén a Blokádért. A legjobb vágó díját Makk Lili (Blokád, A besúgó) kapta, a legjobb maszk elismerést pedig Görgényi Réka vehette át.

Hidat teremtett a megosztott Magyarországon a különböző nézeteket valló emberek és generációk között" – emelte ki Tősér Ádám rendező a díjátadón a beszédében. Blokád – filmpremier a Dunán október 22-én 21 órától.