Eljárást indított a médiahatóság a trágár és primitív Sztárbox miatt

Sztárbox
Vágólapra másolva!
A „Sztárbox" és a „Reggeli" című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolásáról is tájékoztatta az illetékes társszabályozókat - írta közleményben az NMHH.
Vágólapra másolva!

Eljárást indított az RTL-en november 5-én este 19 óra 30 perctől sugárzott „Sztárbox" című műsorszáma miatt a Médiatanács. A műsorszámot a szolgáltató a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott" kategóriába sorolta. A műsorban ismert médiaszereplők és celebek vívnak egymással ökölvívó mérkőzéseket, de mivel a mérkőzések szereplői nem profi sportolók, a Sztárbox pedig így nem minősül sportműsornak,

az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre.

A Médiatanács döntése szerint megalapozottan feltételezhető, hogy az erőszakos jelenetek bemutatása, valamint a műsorszám időnként obszcén, trágár nyelvezete miatt a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta - olvasható az NMHH közleményében.

Sztárbox: Kabát Péter majdnem meghalt a ringben Forrás: Sztárbox

Jelentős különbség fedezhető fel a professzionális ökölvívás közvetítése és a vizsgált műsorszám tartalma között. Amíg a sportolók képzettek, és a sporttevékenység a szabályok betartásával, védőfelszerelések alkalmazása mellett biztonságos, a résztvevők pedig pontosan tisztában vannak e szabályokkal, addig a műsorszám lényegében az erőszak szabad áradásának engedett teret - írta a Médiahatóság.

Hatásvadász módon mintegy csak közvetítő közegként használva az ökölvívást, amely a résztvevőkre nem veszélytelen, és – mivel a résztvevők a fiatalok által jól ismert médiaszemélyiségek, akiknek tevékenysége képes arra, hogy hatást gyakoroljon gondolkodásukra, számukra mintául szolgálhat – a konfliktusok kezelésének módjára vonatkozóan téves következtetések levonására is alkalmat adhatott. A Médiatanács most induló eljárásában azt fogja vizsgálni, hogy megfelelő volt-e a műsorszám korhatár-besorolása.

Botrányos adások

Mint írtuk, kirúgta az RTL Klub azt az igazgatót, Herman Pétert, aki a szórakoztató műsorokért volt felelős. Hivatalosan, persze, közös megegyezéssel távozik, de nyilvánvaló, hogy az RTL Klub idei történelmi bukása, a Voice és a Sztárbox megalázó kudarcai miatt kellett távoznia.

A legutóbbi adás előtt Istenes Bence előbb - áttételesen - cigányozott, majd amikor összeverte Rácz Jenő szakács, nem volt hajlandó vele kezet fogni, képtelen volt elviselni, hogy kikapott. A hülyére vert Nagy Ervin és az artikulátlanul rikácsoló Molnár Áron cirkusza után sem lett jobb és nézhetőbb a Sztárbox.

Korábban a Fluor Tomi nevű celeb úgy rikácsolt a trash-műsorban, a Sztárboxban, hogy "Mindent megb.szunk!", ez is a vizsgálat tárgya lesz.