Megalázták Fekete Pákót az RTL Klubon, a Médiatanács eljárást indított

Fekete Pákó
Vágólapra másolva!
Gúnyolódás tárgyává tették, megalázó helyzetbe hozták a saját vendégüket a Reggeli című műsorban. 
Vágólapra másolva!

Október 25-én a kora reggeli órákban került adásba a Reggeli című műsorszám azon epizódja, amelyben Lapite Oludayoval (művésznevén: Fekete Pákó), nigériai származású médiaszemélyiséggel beszélgettek a műsorvezetők a közelmúltban megszerzett magyar állampolgárságáról. Az interjú alanya a gúnyolódó műsorvezetői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy azért volt fontos számára az állampolgárság megszerzése, mert régóta él Magyarországon, valamint szereti a magyar kultúrát és szokásokat - írta az NMHH.

Fekete Pákót vendégnek hívták, csak azért, hogy megalázzák Instagram

A műsorvezetők ezt követően azt firtatták, miért tartott ilyen sokáig az állampolgárság megszerzése, majd elkezdték tesztelni a tudását az „Alkotmányos alapismeretek" című tankönyvben szereplő kérdések feltételével. Mindezt azzal a céllal tették, hogy felhívják a figyelmet az interjú alany Magyarországgal, illetve a magyar kultúrával kapcsolatos ismereteinek hiányosságaira,

gúnyolódás tárgyává téve, megalázó helyzetbe hozva őt.

Önmagában az a körülmény, hogy valaki önkéntes döntése alapján válik egy műsorszám szereplőjévé, még nem jelenti azt, hogy az emberi méltóság normáit vele szemben nem kellene betartani - olvasható a Médiahatóság közleményében.

Az adásban megszólaltatott vendéget a műsorvezetők olyan helyzetbe hozták, amelyet láthatóan nem tudott megfelelően kezelni. Az így kialakult légkörben választási lehetősége sem volt, csak mechanikusan igyekezett megválaszolni a hozzá intézett kérdéseket, végrehajtani a feladatokat. A Médiatanács az emberi méltóság vélelmezett megsértése miatt eljárást indított a csatorna szolgáltatója ellen.

A Médiatanács a botrányos, trágár Sztárbox miatt is vizsgálódik, erről itt olvashat. Pár napja írtuk, hogy letette a vizsgát Fekete Pákó, közel 30 év után magyar állampolgár lett.