Kiderült, ki tervezte Karikó Katalin ruháját a Nobel-díjátadóra - fotó

Képeken a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepsége Stockholmban, 2023.12.10., WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin; XVI. KÁROLY GUSZTÁV
Stockholm, 2023. december 10. Karikó Katalin biokémikus, miután átvette az orvosi-élettani Nobel-díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a 2023-as Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2023. december 10-én. A magyar kutató az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapja meg a díjat. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus átvették a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban. A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett ceremónián. Kiderült, Karikó Katalin Csézyt kérte meg, hogy erre a különleges alkalomra tervezzen neki ruhát.
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin Csézyt kérte fel, hogy a rangos eseményre tervezzen neki ruhát, de nem ez az első alkalom, hogy az énekesnő a kutatónőnek készített egy különleges darabot.

– kezdte Csézy a Borsnak.

"Hallott az általam tervezett ruhákról, ki is nézett többet a neten, de szerette volna, ha személyesen is készítenék neki néhány estélyit, koktélruhát, amikben a különböző nemzetközi eseményeken, díjátadókon megjelenhet. Így kezdődött a közös munka, ami nekem végtelen boldogság, hiszen bármelyik világhírű divattervező készített volna számára bármit, de őt haza húzta a szíve, magyar tervezőt választott. Engem, az egyszerű mezőkövesdi lányt. Egy nagyon szerény, közvetlen nőt ismertem meg benne, aki ráadásul hiába él hosszú évtizedek óta Amerikában, gyönyörűen beszél magyarul. Már eddig is több gyönyörű ruhát készítettünk neki, és a születésnapomon hívott fel, hogy a Nobel-díjat is Csézy-ruhában szeretné átvenni. Mondanom sem kell, egész éjjel nem aludtam utána" – mesélte az énekesnő, aki azt is elárulta, Karikó Katalinnak konkrét tervei voltak a Nobel-díjátadóra készített estélyivel kapcsolatban, mivel szigorú előírásoknak kellett megfelelni.

Meg persze fontos volt az is, hogy se a szállításkor, se az eseményen ülve ne gyűrődjön az anyag. Egyébként most nehezítette a dolgot, hogy személyesen nem tudott próbálni, így készítettem egy testarányos próbababát, de persze még így is nagyon izgultam, hogy tökéletes legyen. Több ruha is készült, nem tudtam, melyiket választja Katalin, az nekem is meglepetés volt a díjátadóra. Ma például egy másik estélyiben ebédel a svéd királlyal a fantasztikus tudósnő, kíváncsian várom majd a képeket. Nagyon hálás vagyok, hogy ezt megélhettem, átélhettem, mert szerintem ez hatalmas dolog."