Apját gyászolja Benedek Miklós

Benedek Miklós és Szabó Éva
Benedek Miklós és Szabó Éva
Vágólapra másolva!
Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Nemzet színésze családi tragédiájukról beszélt, amit a mai napig nem tudott feldolgozni.
Vágólapra másolva!

Benedek Miklóst nemrég választották meg tagjuknak a nemzet színészei, azaz a Nemzet Színészének, Balázsovits Lajos július 19-én bekövetkezett halála után. A színész most visszaemlékezett arra a pillanatra, amikor közölték vele a döntést.

Ezek a pillanatok igazolják, hogy van jó is az életben. Az is sokat segít, hogy még mindig dolgozom, ez egy mentőmellény az élet nehézségeiben" - mondta Benedek Miklós, aki valószínűleg súlyos tüdőbetegségére is utalt szavaiban.

Majd apjára, Benedek tiborra emlékezett, aki miatt mindig is színész akart lenni, de öngyilkossága beárnyékolta a család életét.

Tizenhat éves voltam, amikor apám 52 évesen meghalt. Öngyilkos lett. Csak sejtéseim vannak, miért. Váratlanul ért a halála. Éppen iskolába indultam, amikor anyám leültetett, majd azt mondta: 'Fiam, ma nem mész iskolába. Bemondta a rádió, hogy meghalt az apád'. A mai napig nem dolgoztam fel az elvesztését" - emlékezett vissza a színművész, aki szülei válása után egyre kevesebbet láthatta édesapját.

Benedek Miklós Balázsovits Lajos augusztusi temetésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Benedek Miklós azt is elárulta, hogy milyen nehéz sorsra jutottak anyja új házasságát követően, bőven kijutott számára a családi tragédiákból.

Miután elvált apámtól, újból férjhez ment, majd a nevelőapámat Bukarestbe küldték dolgozni. Mi is mentünk vele, s mire hazajöttünk 1957-ben, nem mehettünk vissza a lakásunknba, így nem volt hol laknunk. Engem egy évre betettek a Vendel utcai intézetbe" - emlékezett nehéz sorsára Benedek Miklós, aki elárulta, hogy nemcsak apja volt öngyilkos a családban.

"A hetediket ott jártam, de többször megszöktem. A mai napig él bennem, ahogy az osztályfőnököm, egy nagy kezű figura, húzza a pajeszomat és a szertár kulcsával üti a kezemet.

Ez a sok fájdalom rányomta a bélyegét anyám lelki állapotára, a családunk életére. Szerencsére később az élet sok mindenért kárpótolt" - idézi a Blikk Benedek Miklós szavait.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!