Még évekig trükközhet a börtönbe vonulással az áramlopás miatt elítélt Lagzi Lajcsi

Lagzi Lajcsi
Vágólapra másolva!
Gyógyíthatatlan betegség miatt a büntetés korlátlan ideig halasztható, de dönthet másképp is a bíró.
Vágólapra másolva!

Február 15-én sok fotós és újságíró várta Lagzi Lajcsit a kecskeméti börtön előtt, mert elterjedt, hogy aznap kell jelentkeznie, hogy elkezdje letölteni büntését. A lakodalmas zenész azonban pár nappal korábban halasztási kérelmet aditt be, súlyos betegségre hivatkozva, így egy darabig nem kell börtönbe mennie. Erről itt olvashat hosszabban.

Lagzi Lajcsi Hír TV

Elképzelhető, hogy pár hónap múlva mágis bevonul a börtönbe, de az is, hogy egészségi problémák miatt nem teszi meg. "Ha a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő is megállapítja, hogy közvetlen életveszélyt okozó betegségben szenved ügyfelem, a BV Országos Parancsnokságának Egészségügyi Szolgálatának vezetője nyilatkozata alapján hozza meg a bíróság a döntését a szabadságvesztés végrehajtása ügyében.

és amennyiben az orvostudomány fejlődése, a BV Intézetek feltételeiben olyan változás következne be, hogy az elítélt életét, egészségi állapotának további romlásának elmaradását a végrehajtás során is biztosítani tudják, akkor elrendelik a szabadságvesztés végrehajtását" – nyilatkozta pár napja Csontos Zsolt, a zenész jogi képviselője.

A Blikk által megkérdezett ügyvéd, Györei Péter szerint a kérelmet egy büntetés-végrehajtási bíró fogja majd elbírálni, figyelembe véve igazságügyi orvosszakértő véleményét, valamint a BV. Egészségügyi Központ nyilatkozatát. "Amennyiben az orvosszakértő is megállapítja a közvetlen életveszéllyel járó betegséget, a Bv. Egészségügyi Központ pedig úgy nyilatkozik, hogy a BV-intézetben nem oldható meg a közvetlen életveszélyben levő Galambos Lajos ellátása, akkor a bíró akár többéves halasztást is adhat a börtönbe vonulásra" - mondta.

Több forgatókönyv lehetséges

Ha a gyógyíthatatlan betegség okozta közvetlen életveszély nem szüntethető meg, akkor – erre hivatkozva – a börtönbe vonulás is korlátlan ideig halasztható. Reális tehát annak lehetősége, hogy a gyógyíthatatlan szívbeteg elítélt végleg megússza a börtönt - véli az ügyvéd.

"Könnyen lehet persze, hogy a terv nem válik be, mert a Bv. Egészségügyi Központ úgy nyilatkozik, hogy vállalja a gyógyíthatatlan, életveszélyben levő elítélt folyamatos gondozását, a bíró ennek alapján pedig úgy dönt, hogy a súlyos szívbetegnek mégis börtönbe kell vonulnia" - tette hozzá. De ekkor sem kell feltétlenül leülnie a teljes büntetést, a gyógyíthatatlan betegségére hivatkozva kérheti a büntetés félbeszakítását, illetve kegyelmi kérvénnyel fordulhat a köztársasági elnökhöz.

Lagzi Lajcsi ügyéről a cikk alatt olvashat hosszabban.